vrijdag 9 februari 2018

Op 6 februari 2018 heeft AmbachtNederland een nieuwe opleidingsstructuur gelanceerd: de Ambachtsacademie.

Op 6 februari 2018 heeft AmbachtNederland een nieuwe opleidingsstructuur gelanceerd: de Ambachtsacademie.

De opleidingen

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat je moet ‘kunnen en kennen’ voor een succesvolle onderneming in het door jou gekozen ambacht. Zij zijn hierbij ondersteund door een onderwijskundig bureau.
Een leermeester leidt jou op tot vakbekwaam ambachtsman of -vrouw. De leermeester is een ervaren vakman die zijn onderneming al geruime tijd runt. Je werkt aan de hand van een opleidingshandboek. Je leermeester begeleidt je aan de hand van instructies, opdrachten en beoordelingen van je werk. Je voortgang wordt bijgehouden in je digitale leeromgeving. Je bouwt tijdens jouw traject een eigen ontwikkeldossier op door het uitvoeren van opdrachten en toetsen.
Omdat je na je opleiding hoogstwaarschijnlijk als ondernemer je inkomen zult verdienen, is er ook een onderdeel gericht op het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dit traject duurt 10 dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.
Je sluit je opleiding af met een examen. Dit wordt afgenomen door de leermeester en een door de Ambachtsacademie aangewezen onafhankelijke beoordelaar (een andere leermeester).
De duur van de opleiding verschilt per ambacht. Een opleiding binnen de Ambachtsacademie duurt ten hoogste 2 jaar.

Voor wie

De Ambachtsacademie is bedoeld voor iedereen die als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig ambacht aan de slag wil om zo in een eigen inkomen te voorzien. Van kandidaten wordt verwacht dat zij over voldoende algemene ontwikkeling beschikken. Hierbij wordt uitgegaan van een eerder genoten opleiding of MBO-niveau 3 à 4 of hieraan gelijk te stellen ervaring.
Dankzij financiering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maatschappelijk investeerder Start Foundation en het UWV kunnen op dit moment 200 werkloze vijftigplussers met behoud van hun ww-uitkering de opleiding volgen. De kandidaten die worden toegelaten betalen een eenmalige bijdrage van € 250 voor het gehele traject. Verder zijn er voor de kandidaten geen kosten, maar ook geen vergoedingen.
Heb je serieus belangstelling maar ben je jonger dan 50 jaar, of ontvang je geen uitkering (meer)? Ook dan kun je je aanmelden. Je komt dan op een wachtlijst. AmbachtNederland gaat op basis van de wachtlijsten op zoek naar aanvullende financieringsbronnen.

Planning te realiseren opleidingen

De Ambachtsacademie start 6 februari 2018 en voor de zomer zullen 24 verschillende opleidingen gereed zijn en daarna mogelijk nog meer.
Bij de start kunnen kandidaten zich aanmelden voor de volgende 13 opleidingen: glazenier, haarwerkspecialist, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker.
Voor de zomer zijn daarnaast de volgende opleidingen gepland: ambachtelijk ijsbereider, hoefsmid, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachinereparateur, nagelstylist, rietdekker, stand (-en interieur)bouwer en tassenmaker.

Het selectieproces

Via dit formulier kun je je aanmelden voor de opleiding die jij wilt volgen. Wij kijken of je voldoet aan de criteria die gelden voor deelname. Als je vijftigplusser bent en een ww-uitkering ontvangt zal dit al snel het geval zijn, maar er is meer nodig om in een ambacht aan de slag te gaan. Wij onderzoeken met jou of er een reële kans is dat jij na jouw opleidingstraject in je inkomen kunt voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het door jou gekozen ambacht. Als wij tot die conclusie komen, zoeken wij een leermeester voor je bij jou in de buurt. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of je binnen zijn bedrijf het ambacht mag leren.
Ben je geïnteresseerd en wil je je als leerling aanmelden? Ga dan hier naar het aanmeldformulier.
Voor meer informatie, neem contact met ons op via info@ambachtnederland.nl of 079 - 737 00 15.