zondag 11 mei 2014

Panel van mei. Wat vinden zij belangrijk in je cv en brief?

Het recruiterspanel mei



Het recruiterspanel voor de cv van de maand mei verkiezing bestaat uit:
  • Gwenny Mees, recruiter Hello People
  • Ingrid Bredius, recruiter bij ITSP
  • Daphne van Lit, recruiter voor de Gasunie
  • Marc van Blitterswijk, recruiter Tata Steel
  • Yael O'Callaghan, recruiter bij VUmc
Natuurlijk spraken we ook met ze over een aantal actuele onderwerpen en vooral over de cv en de motivatiebrief.

Wees trots op je leeftijd en ervaring
Finance functies zijn al lastiger in te vullen dan bijvoorbeeld een Office Manager vacature. Er is altijd vraag naar financiële en IT mensen, wij hebben op dit moment meerder vacatures in Finance en IT en die zijn echt lastiger te vervullen. Gwenny Mees recruiter bij het groene en duurzame werving- en selectiebureau Hello People kan het weten. Bij Hello people zien ze graag dat mensen gelukkig naar hun werk gaan en dat bedrijven goede medewerkers in dienst hebben! Dus we beginnen met de vraag waar ze eerst naar kijken cv of brief? Het antwoord is verrassend. Gwenny: Cv, dan social media, dan pas de brief.
In een cv zien we graag de persoonlijke gegevens, pasfoto, opleiding, werkervaring, talen, en natuurlijk een stukje over jezelf. We kijken dus ook naar de social media, zoals LinkedIn. Vervolgt Gwenny, we kijken dan of de gegevens overeen komen met het cv. Foto, volledigheid van profiel, welke groepen en bedrijven volgen ze. Maar bijvoorbeeld voor een sales functie, ook hoe commercieel zijn ze, en natuurlijk naar de netwerken de kandidaten.
In de brief zien we graag een eerlijk en gemotiveerd antwoord op de vraag waarom je op de functie solliciteert. Dus alsjeblieft geen standaard brief die voor 20 verschillende sollicitaties gebruikt wordt. Wat ook niet scoort is negativiteit, bijvoorbeeld het hele verhaal dat solliciteren niet lukt, ontslagen zijn en/of slecht uitlaten over vorige werkgever.
Oh ja, gewoon je leeftijd vermelden. Vaak kom ik cv’s tegen zonder leeftijd, alsof je niet uit het cv kan herleiden hoe oud de persoon is. Wees trots op je leeftijd en ervaring, straal enthousiasme en vertrouwen uit, er zijn namelijk zat bedrijven die niet op leeftijd selecteren, zoals Hello People voegen wij er voor de zekerheid maar aan toe.

Niet opblazen, geen containerbegrippen en geen familiestamboom
Yael O'Callaghan is recruiter bij het VUmc ziekenhuis in Amsterdam. Op onze vraag over de rol van Linked-IN: Soms kijken we wel naar het LinkedIn profiel van een kandidaat. We letten dan vooral op, de foto, recommendations, de overlap met het cv en vooral, eigenlijk, of een cv niet opgeblazen is.
Wat moet er zeker in een cv? Yael: NAW gegevens, werkervaring (incl belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die ook voor de functie relevant zijn) en opleiding. In ieder geval niet: namen en geboorte data kinderen. Soms zie ik zelfs een hele familiestamboom. Ik vind 2-3 pagina’s een max. Bij kandidaten die veel projecten of op detacherings-basis hebben gewerkt geef ik wel eens het advies op projectinformatie als bijlage toe te voegen.
Wel of geen pasfoto? Yael: Het hoeft niet maar persoonlijk vind ik het altijd leuk als iemand een (pas)foto op zijn CV heeft. Wel een zakelijk foto!
Waar kijken jullie eerst naar cv of brief? CV, Maak het in je motivatiebrief concreet. Waarom wil en kan jij dit? Niet alleen de functie maar ook waarom VUmc. Vooral geen opsomming van je CV en te veel in algemeenheden. Ik zie veel standaard “ik en zo leuk” opmerkingen en andere loze containerbegrippen als "de beste", "teamspeler", "harde werker"en "geen 9-tot-5 mentaliteit".
Jullie gebruiken bij VUmc een ATS, nog tips? Yael: Geef duidelijk aan (wellicht in je CV onder een kort stukje profiel beschrijving) waar je naar op zoek bent. Wij doen ons best om goede kandidaten te marken in ons systeem, zodat wij ze later opnieuw kunnen benaderen

Focus op opbouw, overzicht en inhoud
Vormgeving van een CV is belangrijk en wordt belangrijker als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de grafische sector. Toch blijft wat mij betreft de focus liggen op opbouw, overzicht en inhoud. Dat moet wel in 1 tot 2 pagina's kunnen,maar is zeer afhankelijk van de functie. In de onderzoekswereld zal een CV vaak langer zijn.
Aan het woord is Marc van Blitterswijk, recruiter bij Tata steel. Je ziet steeds meer dat sollicitanten een complete motivatiebrief verwerken in het cv. Dat zorgt er doorgaans voor dat het CV zeer uitgebreid is en onoverzichtelijk wordt. Een zeer korte profielschets is goed, maar zorg ervoor dat je de onderbouwing van jouw kwaliteiten en ambities vermeld in jouw motivatiebrief. Personalia, opleidingen, werkervaring, cursussen, relevante nevenactiviteiten, kernachtige omschrijving van jou als persoon is genoeg voor in het cv.
Ook over de brief is Marc duidelijk: Ik moet een goede indruk krijgen van de persoon achter het CV, wat zoek je qua baan, werkomgeving, wie ben jij als persoon, collega en als medewerker. Ik vind brieven waarin je refereert aan een recente activiteit of ontwikkeling van de organisatie getuigen van echte interesse. Te vaak zie ik een soort generieke brief die je bij wijze van naar elke organisatie kunt sturen zonder deze aan te passen. Ofwel, maak de brief specifiek en zorg voor eigenheid in de brief. Dat geeft mij de mogelijkheid om een inschatting te kunnen maken of de kandidaat en onze organisatie wel een goede match zijn.
Voor welke woorden zijn jullie allergisch in een brief of cv? Geen "negen tot vijf mentaliteit", ik vind dit in de huidige maatschappij bijna vanzelfsprekend. Maar nog meer niet veel zeggende kreten als "het lijkt mij een uitdaging om te werken bij uw organisatie". Dat heeft weinig tot geen waarde. Aangeven wat je ziet als uitdaging binnen de specifieke organisatie heeft daarentegen weer heel veel waarde. Het zijn niet zozeer de woorden waarvoor ik allergisch ben, maar de context waarin ze geplaatst worden en de betekenis ervan.
We kijken ook altijd even naar het LinkedIn profiel. We kijken dan naar de consistentie met de sollicitatie en het netwerk van de persoon.
Tot slot vroegen we Marc nog waar hij op korte termijn tekorten verwacht op de arbeidsmarkt. Dat zijn vooral de harde technische profielen op HBO WO niveau (Mechanical & Electrical engineers), maar ook op MBO niveau.

PDF of word als bestandstype heeft de voorkeur
Liever een beknopt en helder cv met de mogelijkheid om op een site of LinkedIn profiel meer te lezen. Ik wil graag direct de aansluiting met het gevraagde zien. Meer dan 2 pagina’s heb je daarvoor volgens mij niet nodig. Tja een pasfoto, Ik wijs er niet op af en nodig er niet om uit. Dit waren de woorden van Daphne van Lit in februari. Inmiddels recruit Daphne ook voor de Gasunie en kwamen we haar weer tegen.
Een mooie gelegenheid om haar te vragen of ze bij De Gasunie een ATS gebruiken en ze nog tips heeft. Ja bij Gasunie gebruiken we ATS, maar alleen om het sollicitatie-proces te begeleiden en niet voor de selectie.Zo een systeem werkt het beste met PDF of word als bestandstype. Gebruik dus deze bestandstypes en maak je bestand niet te groot. Gebruik je een afwijkend bestandstype om op te vallen? Dan is een tip om altijd ook een ‘reguliere’ sollicitatie in te sturen! 
Heb je ook een allergie voor bepaalde woorden in cv of brief? Alle woorden die niet echt voelen en/of gezocht lijken te zijn. Gebruik liever je eigen woorden. Ik heb niet echt een lijstje.
Tot slot over LinkedIn. Kijken jullie naar het LinkedIn profiel van kandidaten? Afhankelijk van de functie, technische functies nauwelijks, overige functiegroepen vaak wel. We letten dan op consistentie met wat ik verder van de kandidaat heb gezien en ook of we een gedeeld netwerk hebben.
Korte zinnen maken je brief vlot
Het nadeel van vaste waarde in ons recruiterspanel zijn, zoals Ingrid Bredius, werkzaam als recruiter bij ITSP is dat je alle vragen al eens hebt beantwoord. Daarom nog een keer wat Ingrid van een brief en je cv verwacht. 
Ik kijk eerst naar het cv, daaruit moet een zekere match blijken. Ik zie graag een verkort cv met eventueel in een bijlage de project-ervaring, maximaal 3 pagina’s.
Ook een duidelijk schema met daarin programmeertalen, methodes, software, certificaten enz. heeft mijn voorkeur. Verder graag altijd een pasfoto en een korte persoonsomschrijving met je ambitie en graag ook je talenkennis in je cv. En natuurlijk de relevante ervaring goed uitgewerkt.
Als de match, op basis van het cv, er is dan ben ik wel erg benieuwd naar de motivatiebrief. Ik wil dan vooral begrijpen wat de toegevoegde waarde is van de kandidaat voor het bedrijf. Dat kan in een half A4-tje en als je korte zinnen gebruikt wordt een brief vlot leesbaar.