dinsdag 22 april 2014

WAT MOET ER WEL/NIET IN JE CV? RECRUITERS APRIL

Toppertje

Toppertje, teamplayer, dierenbenamingen zoals duizendpoot en spin in ’t web, mensen-mens, zijn wel de woorden waar ik allergisch voor ben. Ik wil ambitie zien en gedrevenheid is het antwoord van Ingrid Bredius, recruiter bij ITSP, als we haar vragen naar waar ze opzoek is in een cv of een motivatiebrief.
Ingrid is ook LinkedIn-expert. Niet voor niets verzorgt zij de workshop ‘opvallen met je LinkedIn-profiel'. Op de vraag waar let je op bij een LinkedIn-profiel. Ten eerste of het in lijn is met het cv, er geen verschillen zitten en of er aandacht aan is besteed.


Het moet wel kloppen
Bij Hunkemoller kijken ze ook wel naar het LinkedIn, maar niet altijd voegt Maayke Vos recruiter bij de nachtmode gigant, er direct er aan toe, eigenlijk kijken we alleen maar of de ervaring klopt. Voor Maayke hoeft een cv echt niet langer te zijn dan 2 pagina’s en vindt ze dat in ieder geval persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding, nevenactiviteiten, talen en interesses/hobby’s gemakkelijk te vinden moeten zijn. En….vooral niet te veel gedetailleerde informatie….. laat wat te vragen over voor het gesprek, dit maakt de lezer nieuwsgierig. Woorden waar Maayke allergisch voor is: Communicatie, teamplayer, doorzettingsvermogen.

De motivatiebrief is de deal-maker
Patrick Boonstra is adviseur arbeidsmarktcommunicatie (en adviseert over het recruitment proces bij veel bedrijven). Maximaal aantal pagina’s voor een cv, is toch echt wel 2. Foto in principe wel, hoewel de meeste foto's (>60%) onvoldoende zijn en beter niet hadden kunnen worden toegevoegd! In een cv in ieder geval: contactgegevens, persoonlijkheid en je projecten met resultaat en eigen inbreng.
In een sollicitatie/motivatiebrief zoek ik een persoonlijk verhaal waaruit ik geloof waar iemand een kick van krijgt. Dus geen termen als strategische doender, maar juist wel termen als ik krijg een kick van ……’. Ik zoek wat deze persoon voor meerwaarde brengt in de TOEKOMST, niet alleen wat iemand al heeft gedaan. Een standaard begeleidend briefje bij je cv heeft geen enkele toegevoegde waarde, een goede motivatiebrief is vaak de deal-maker.
Ook over hoe om te gaan met een Applicant Tracking System heeft Patrick nog wel een tip: Doe eerst een 'proefsollicitatie' waarbij je het hele formulier doorloopt en kijkt welke vragen te beantwoorden, pas daar je cv (inhoudelijk) op aan; soms vereist ATS ook dat je GEEN vormgeving meegeeft aan je cv.
Volgens Patrick blijft er schaarste bestaan in specifieke IT-programmeer functies. Nieuwe schaarste in Business Intelligence specialisten (cijfernerds die dit weten te vertalen naar business oplossingen). In de bouw- en maak-industrie voorziet hij schaarste in MBO-technici: die slimme producten met hun handen kunnen produceren.

Geen overdreven script 
Huub Klepper is E-recruiter bij Young Financials, op onze vraag wat zij graag in een cv zien: NAW gegevens, Bereikbaarheid (telefoon – e-mail), werkverleden (en heden), opleiding(en), relevante cursussen / informatie t.a.v. de gevraagde functie. In een brief zien we graag een gemeende en concrete motivatie met inhoud en vooral geen overdreven script van een toneelvoorstelling waarom iemand de gelukkige mag zijn om op deze functie te mogen solliciteren. Bij Young Financials wordt een CV beoordeeld op inhoud, vakkundigheid, en ervaring. Vervolgens op de motivatie van de persoon.
Of Young Financials open staat voor open sollicitaties? Huub: Uiteraard. Open sollicitaties dat zijn open kansen waar je voor (vaak) gemotiveerde kandidaten op zoek kan naar een uitdagende job.
Tot slot over LinkedIn. Ja, wij kijken naar LinkedIn profielen van kandidaten. We letten dan op relevante werkervaring, leeftijd, inhoud van het werkverleden, ontbrekende periode in de werkgeschiedenis van een kandidaat, de profielfoto, de huidige situatie en de chronologische opbouw.

Ik wil niet hoeven gissen
Maaike Thijssen is corporate recruiter bij de Koninklijke BAM Groep. Het absolute maximale aantal pagina’s voor een cv van een ervaren kandidaat is 3 pagina’s, maar onze voorkeur gaat echt naar 1, hoogstens 2 pagina’s. Het belangrijkste in een cv is duidelijkheid over jouw opleiding en werkervaring. Ik wil niet hoeven te gissen naar hoe jouw opleidingstraject er precies uit zag.
In een sollicitatie/motivatiebrief zien we graag jouw motivatie, wat beweegt jou ertoe om op deze vacature bij deze organisatie te reageren? En, indien van toepassing en relevant: de informatie ‘tussen de regels’ op jouw cv, kan je in jouw motivatiebrief kwijt. Vooral geen herhaling van jouw cv. De informatie over jouw loopbaan, vind ik in jouw cv, niet in jouw motivatiebrief. Wij kijken altijd eerst naar het cv en printen tegenwoordig cv’s niet meer uit.

Tja, het Applicant Tracking Systems, dat gebruiken we, maar dan weer niet voor de selectie. Het is wel handig als jij je jouw opleiding en vakervaring duidelijk weergeeft, zodat het goed geplaatst wordt door zoektechnologie.
Over moeilijk vervulbare vacatures heeft Maaike ook wel een opvatting: Engineers, als maintenance engineer, engineer brug & sluis, CAD engineer daar is veel vraag naar.
Tot slot over haar allergielijstje: ‘Ik ben een echt mensen-mens, met een helikopterview. Op zoek naar een uitdaging… ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit, een teamplayer, proactief “ Dat soort kreten.

In het buitenland is een gedetailleerd cv heel gewoon
Esther Scharloo, corporate recruiter bij APG, vroeg direct ook een aantal collega’s voor welke woorden zij allergisch zijn. Eigenlijk waren ze het daarover wel eens: geen containerbegrippen als uitdaging en teamplayer. Esther: Een brief is eigenlijk alleen echt goed, wanneer er duidelijk over is nagedacht. Geen herhaling van cv, verband tussen jouw motivatie voor de functie en waarom jij de juiste kandidaat bent. Waarom je iets WILT en natuurlijk moet de enthousiasme en passie in de motivatie tot uiting komen.
Over de pasfoto op je cv waren de meningen van Esther en haar collega’s verdeeld:
  • Maakt het zeer persoonlijk, 
  • Niet doen, je wil dat iemand jouw CV inhoudelijk beoordeelt en een foto kan alleen maar afleiden, 
  • Moet het wel een goede zakelijke foto zijn en niet iedereen heeft daar zelfde beeld van. 
  • Wees kritisch! Niet fotogeniek = geen foto. 
  • Foto moet in ieder geval altijd zakelijk zijn. Is afhankelijk is van de functie en het soort organisatie waar je solliciteert. 
  • In veel landen is het normaal om een professionele foto te hebben op je CV 
Esther merkte ook iets leuks op over de lengte van een cv: In Nederland zeggen nog heel veel mensen in het algemeen max. 2. Ik weet dat in Duitsland, Zwitserland en de UK men graag meer gedetailleerde CV’s ziet die dus ook langer zijn. Persoonlijk vind ik het ook afhangen van de fase waarin iemand in zijn carrière zit tenslotte is ruim 20 jaar ervaring op 2 kantjes heel wat anders dan 5 tot 8 jaar ervaring…
In ieder geval wel in een cv volgens Esther en haar collega's: Personalia, persoonlijk profiel/competenties/elevator pitch, werkervaring, opleiding, cursussen, resultaten werkervaring (graag kpi’s cijfertjes), jouw onderscheidend vermogen. Bedenk dat wat je hebt gedaan/resultaten is veel belangrijker dan verantwoordelijkheden…… in management posities moet iemand 3 jaar of langer gezeten hebben, dan heb je aantal budget cycli gehad, voegt Esther er nog aan toe.
Ja, we staan wel open voor open sollicitatie, maar geef bij voorkeur wel een toelichting over wat je zoekt, wat je wil.
Als laatste vroegen we Esther en haar collega’s in welke functies zij verwachten dat er de komende periode schaarste gaat ontstaan of functies die nu al moeilijk te vervullen zijn: ICT specialisten, finance en pensioenspecialisten, Vermogensbeheer specialisten. Vooral mensen die verbinding kunnen maken.

Een persoonlijk profiel van de kandidaat
Vaklieden als monteurs, die zijn nu al best lastig te vinden en de vraag zal alleen maar toenemen. Aan het woord is Monique Kleine Schaars, recruiter bij Kwik-Fit. Twee bladzijden is wel het maximum voor een cv en een pasfoto ja/nee is eigenlijk alleen afhankelijk van de functie (manager/receptionist ja, productiemedewerker niet nodig). Een goed cv geeft een goed persoonlijk profiel van de kandidaat, wat ik nogal eens mis is ‘de reden uit dienst’. Dat vind ik belangrijker dan opleidingen als zwemdiploma’s, hobby’s of wat ook ergerlijk is een onlogische volgorde of heel veel competenties (5 is genoeg).
Monique heeft trouwens haar aantekeningen op de cv’s van de kandidaten opgestuurd. Dit geeft een leuk kijkje, om in Kwik-Fit termen te blijven, onder de motorkap. Hieruit bleek direct dat Monique de cv’s wel uitprint, maar goed om bij stil te staan, in zwart wit.
Kwik-Fit is een landelijk bedrijf met vele soorten functies en verloop, dus open sollicitaties zijn altijd welkom en je weet het: “Bij Kwik-Fit, ga je het maken”

Het wordt een markt van specialisten
Jan Karel Sindorff is recruiter bij Ziggo. Gemiddeld geef ik een 6-je aan de cv’s die ik ontvang. Een cv moet vooral een beeld geven van de persoon die solliciteert. Wat echt niet handig is, is een profielschets geschreven in de hij/zij vorm. Of dingen die de persoon niet beheerst. Met name bij taal kennis wordt er nog wel eens gezegd dat de beheersing matig is. Wat moet de recruiter dan met die info?
Ik kijk altijd eerst naar de brief, daar verwacht ik relevantie, enthousiasme en echtheid. Maar laten we vooral voorkomen dat iedereen gaat proberen de “perfecte” brief te schrijven. Die brief bestaat namelijk niet. Laten we vooral proberen om iedere sollicitant te stimuleren om een echte en authentieke brief te schrijven.
Nog even met Jan-Karel filosoferen over de toekomst: Er komt een brede schaarste voor hoger opgeleiden die ingezet kunnen worden in het primaire proces. Alle andere functiegebieden (o.a. staf) zullen die krapte minder kennen. Daarnaast wordt het een markt van specialisten en zal de generalist ook een lastigere zoektocht krijgen.