donderdag 31 juli 2014

Dramatische daling vacatures Maritieme sector in 2016! Laat 2017 een sterk herstel zien?


Wij verwachten niet meer dat de groei van de Nederlandse export zal gaan leiden naar meer banen in de maritieme sector. Zorgt de verdergaande automatisering ook in de Maritieme sector dat het aantal vacatures/banen zich hooguit stabiliseert, ondanks de groei van de Nederlandse export. Ook in het eerste halfjaar van 2016 is het aantal vacatures alleen maar gedaald.

In het eerste halfjaar van 2016 is de overslag van kolen sterk gedaald. Wij verwachten ook dat de komende jaren de overslag van olie sterk zal dalen. Dat zal ook gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt in de haven van Rotterdam.

Wij houden al geruime tijd de groei van de vacatures in de Maritieme sector bij. Inderdaad zagen wij dat het aantal openstaande vacatures in de afgelopen jaren is gestegen naar 571 vacatures per 30 juni 2014 bij 10 toonaangevende bedrijven in deze sector. Wij zullen elke maand deze bedrijven blijven volgen en geven per bedrijf naast hun vacaturesite ook het aantal openstaande banen aan het eind van de maand aan. Wij hopen hierdoor zicht te houden op de ontwikkelingen in de Nederlandse economie.

In 2014 zagen we een sterke stijging van de vacatures, maar deze stijging is afgevlakt en is in 2015 sterk gedaald. Waarom vertaalt de economische groei in 2014 en 2015 zich niet een groter aantal openstaande vacatures?

Wordt 2016 het jaar dat de Nederlandse economie en export in een hoger tempo zullen gaan groeien?

De groei van de Nederlandse economie heeft zich in 2016 wel doorgezet, maar dat heeft niet geleid naar meer vacatures in deze sector. De malaise in het containervervoer en de daling van de bulkoverslag van olie en kolen, heeft tot gevolg dat er minder banen in Rotterdam zullen komen. Ook de malaise in het zoeken naar en de exploiratie van olievelden, heeft tot een scherpe daling van openstaande vacatures geleid. Een aantal bedrijven zoals Heerema, Seaway en Jumbo heavylifting hebben nauwelijks vacatures openstaan.

De 10 bedrijven per 1 augustus 2017.

Damen Shipyards en Amels met 76vacatures, 27 meer zie http://career.damen.com/en/jobs
Bij Boskalis staan er momenteel 44 vacatures 16 meer , zie www.werkenbijboskalis.nl
Van Oord  9 vacatures, 12 minder http://www.vanoord.com/nl/werken-bij
Heerema   15 vacatures, 8 minder  http://www.careersathmc.com/
IPS Powerful People  17 vacatures, 2 meer http://www.ipspowerfulpeople.com/vacancies
Seaway Heavylifting  7 vacatures, 1 minder  http://www.seawayheavylifting.com.cy/vacancies
Huisman Equipment  6 vacatures,  8 minder http://www.huismanequipment.com/en/careers
Stork Technical Services 168 vacatures in de Benelux, 9 meer jobs.stork.com
IHC Merwede  http://www.ihcjobs.nl/vacatures.html   104 vacatures 3 meer
Jumbo Heavy Lifting  3 vacatures, 2 meer  http://www.jumbomaritime.nl/site/en/careers/vacancies

2014
De groei van het aantal openstaande vacatures zet in de tweede helft van 2014 niet door.  Nu is in december 2014 het aantal openstaande vacatures weer verder gedaald naar 436. De dalende trend die zich halverwege 2014 begon af te tekenen heeft zich doorgezet en heeft daarmee een voorspellende waarde voor de dalende groei van de werkgelegenheid in het tweede helft van 2014. 

2015
Per 30 januari 2015 staan er weer 426 in Nederland open.  In juli 2015 staan er nog maar 384 vacatures open. Wij durven ondertussen de conclusie wel aan dat de groei van de Nederlandse export zich niet vertaalt naar meer vacatures.  In juli heeft er een sterke daling van de openstaande vacatures voorgedaan. Het aantal vacatures in december 2015 is gelijk gebleven, maar er kan maar een conclusie zijn dat de lagere groei in China en Brazilië het aantal banen in de Maritieme sector sterk heeft laten dalen.

2016
In maart 2016 staan er 371 vacatures open, maar je ziet wel en groot verschil waar de groei plaatsvindt. Bij bedrijven werkzaam in de offshore is het aantal openstaande vacatures meer. s. Eind juni 2016 zijn we terug bij 368 vacatures, weer 9 minder. Per 1 augustus staan er 361 vacatures open. Het wordt steeds duidelijker dat het aantal openstaande vacatures in de Maritieme sector, ondanks de groei van de economie, niet meer zal stijgen. De oorzaak daarvan ligt waarschijnlijk naast de economie in verdergaande automatisering. Per 1 september vacatures weer met 19 gedaald naar 305 een absoluut dieptepunt in de afgelopen 3 jaar. Per 3 oktober gedaald naar 176 vacatures. Per 2 november 2016 weer gestegen naar 240. Per 1 december 2016 is weer een nieuw diepterecord gevestigd. Er staan nu nog maar 215 vacatures open, weer 10% minder.

2017
Wat gaat er in 2017 met het aantal openstaande vacatures gebeuren? Blijft het aantal op het lage niveau van 215 staan of krijgen we toch weer een stijging. Per 5 januari staan er nu 242 open, maar een aantal daarvan betreffen stageplekken.  Een lichte stijging maar zeker nog geen trendbreuk. Per 2 februari staan er 217 vacatures open, weer een daling van 25. Het aantal openstaande vacatures in Nederland blijft dalen. Vooral de daling bij Boskalis is erg groot.Per 1 mei 2017 is het aantal openstaande vacatures weer sterk gestegen naar 428. Per 1 juni staan er 419 vacatures open. Per 1 augustus is het aantal vacatures weer verder gestegen naar 449. Wel is het duidelijk dat de scheepsbouw het merendeel van de openstaande vacatures heeft. Er is een groot tekort aan technici bij deze bedrijven.

SollicitatieLAB heeft onderzoek gedaan hoeveel vacatures er openstaan in de maritieme sector en welk opleidingsniveau daarvoor gevraagd wordt. We zullen van deze vacatures nagaan welke opleidingseisen hiervoor gevraagd worden.




Gevraagde opleidingsniveaus.

Wij hebben ook onderzocht welk opleidingsniveau er gevraagd wordt in de openstaande vacatures bij de maritieme vacaturebank. Vaak wordt veronderstelt dat in de maritieme sector alleen laagopgeleide banen zijn, maar het tegendeel is waar. Banen op MBO niveau bedragen slechts 15 % van het aantal openstaande vacatures. 


Opvallende conclusies:
  1. Het aantal openstaande vacatures is sinds 2013 wel gestegen maar de stijging vlakt in 2014 af, en daalt in de tweede helft van 2014 aanzienlijk. In 2015 daalt het aantal vacatures verder. Ook in het eerste half jaar van 2016 daalt het aantal #vacatures
  2. het merendeel van de openstaande vacatures betreffen technische functies (Engineering en Techniek)
  3. Ook staan er relatief veel vacatures voor varend personeel open.
  4. Er staan geen vacatures open voor lager opgeleiden.
  5. 15% zijn banen op MBO of MBO/HBO niveau.
  6. 85% van de openstaande vacatures zijn functies voor HBO en W.O opgeleiden.

Ben je net afgestudeerd aan een HBO of Universiteit en je wil een uitdagende functie vinden in een sector die nog groeit en waar veel openstaande vacatures zijn, mag een bezoek aan de website www.maritiemevacaturebank.nl  (355 vacatures, 4 minder) of bovenstaande vacaturesites zeker niet ontbreken. Je zult versteld staan over de kwaliteit van de vacatures. Ook bij de vacaturebank is er een sterke daling van het aantal vacatures opgetreden.  Zet de daling van de Nederlandse export in 2015 zich door. 

SollicitatieLAB zal het elke maand blijven volgen, omdat het een goed beeld geeft van de stand van zaken in de Nederlandse economie.