dinsdag 17 februari 2015

Waar moet een cv van een ICT´er aan voldoen?

Recruiterspanel februari


Deze maand hebben we geprobeerd het accent wat te leggen op ICT. We zien namelijk een ontwikkeling dat aan de ene kant veel ICT-werknemers nadrukkelijk op de wip zitten, maar aan de andere kant veel ICT-functies moeilijk vervulbaar zijn. Ook is het zo dat ICT-cv's nog veel te wensen overlaten. Dus daarom deze maand een ICT-special met een ICT getint recruiterspanel.

Niet meer in een hoekje zitten

Anno 2015 moet een ICT-er communicatief zijn, meedenken over het product of de dienst. Niet in een hoekje zitten wachten op een opdracht van je manager, initiatief en assertiviteit. Daarnaast werken wij binnen bol.com volgens de Scrummethodiek en verwachten wij dat ICT’ers ook andere rollen (in bepaalde mate) kunnen overnemen van collega’s, dus dat developers ook een stuk testing kunnen uitvoeren. Ook in ons panel Jorn Jansen, momenteel ICT-recruiter bij Bol.com. 

We spraken Jorn (inderdaad zonder puntjes) ook over het cv. Jorn: Niet over één kam scheren zeg ik altijd, maar ik hou meestal 3 á 4 pagina’s aan. Maar dan heb ik een portfolio bijvoorbeeld niet meegerekend bij designers. Alles wat je wil vertellen en betrekking heeft op de baan waarop je solliciteert mag van mij in je cv. In ieder geval wil ik zien: personalia, werkervaringen (kort en bondig), opleidingen, certificeringen, technische skills. En wat niet in een cv? Jorn: Comic Sans, veel plaatjes, ik ben geen voorstander van een foto, inhoudsopgave, een heel levensverhaal. 
Staan jullie open voor open-sollicitaties? Jorn: Bij bol.com hebben we op het moment geen mogelijkheid open te solliciteren, bewuste keuze, omdat dat heel veel cv’s genereert, daarbij is solliciteren op een bepaalde functie ook een motivatie voor kandidaten.  

Waar ik zelf altijd erg op afknap zijn de mensen die denken dat zij degene zijn die overgehaald moeten worden. Nogmaals; een sollicitatie werkt twee kanten op. Beetje een inkopper, maar als je je prima voorbereid hebt HOEF je ook niet zenuwachtig te zijn, wees jezelf. We hebben het inmiddels met Jorn over het sollicitatiegesprek.  Heb je nog tips voor het gesprek? Jorn: Zorg voor een goed verhaal, je eigen verhaal. Onthoud dat een sollicitatie 2 kanten op werkt. Het kan ook heel goed zijn dat je een goed gesprek hebt gevoerd en dat je uiteindelijk zelf besluit dat dit niet de job is waar je gelukkig van gaat worden. Het belangrijkste is werk te hebben wat je leuk vindt. 

ICT-ers moeten verder kunnen kijken dan hun eigen stoeptegel

Cloud, security, development, dat zijn wel de ICT-issues van dit moment.  Robin Overweel is een ervaren ICT-recruiter en nu werkzaam voor o.a. het CAK.  Robin gaat verder, Robin: veel gevraagde certificaten op dit moment zijn Java en .NET voor development, security, linux en netwerk-gerelateerd (cisco etc). Verder ITIL en Scrum. Verder moet de ICT-er anno 2015 breder kunnen kijken dan de eigen stoeptegel, en het liefst ook nog aardig kunnen communiceren.

Wat verwacht je in een IT-cv, Robin:  In een IT cv is een skill matrix wel handig, mag je best een pagina aan besteden. Afhankelijk van het aantal jaren ervaring dat je hebt, kun je wel uitweiden tot max 3 kantjes, zolang het maar overzichtelijk blijft.  Verder ben ik altijd benieuwd naar  werkervaring (functie, inhoud, techniek) en opleidingen/certificaten. Ik word niet vaak verrast. IT-cv’s zijn meestal praktisch en saai.
De brief lees ik eigenlijk vooral  als het cv t.o.v. de vacature veel vragen oproept. Ik hoop dan dat deze zijn verklaard in de brief. Een voorbeeld?  Als de functie in Amsterdam is, maar de kandidaat woont in Maastricht, dan is daar niks over zeggen niet handig. Verklaar dingen,  motiveer dingen en geef geen opsomming van je cv in je brief.
We stappen over naar LinkedIn. Als kandidaten door jou gevonden willen worden, wat is dan belangrijk? Robin: Vul je LinkedIn-profiel met uitleg over je functie. Liefst ook specifieke kernwoorden als je IT technisch kijkt. Dat bevorderd de vindbaarheid. Gebruik gangbare functietitels, niet bedrijfspecifieke of algemene  zoals ict specialist.
We vragen Robin ook nog even hoe de arbeidsmarkt 2025 eruit ziet, Robin: Eh 2025…. Ik denk dat longlife employment dan zijn beste tijd wel heeft gehad. Er zal meer flexibel gewerkt worden, maar dan moet het wel zo ingericht zijn dat werknemers daar ook voordeel van hebben. Nu is flexibel werken/flexibele contracten vooral in het voordeel van de werkgever. Als de medewerker ook de ruimte krijgt om het in te vullen naar zijn of haar behoefte dan werkt dat een stuk beter. En daarnaast verwacht ik dat er nog steeds heel veel mensen gewoon op kantoor werken, net als nu. Mensen doen dat nou eenmaal graag. 

Laat zien dat je aan een relevant netwerk bouwt

Onlangs werd ze uitgeroepen tot meest invloedrijke recruiter van het jaar in de categorie Talent (MIR2014 verkiezing), Kim Kronenburg, Campus Recruiter bij de Koninklijke BAM groep. We wilden natuurlijk veel van haar weten. We begonnen maar direct met de vraag over de wenselijkheid van een aparte sollicitatiebrief: Kim: Ja, met daarin een echt persoonlijke (!) motivatie voor de functie en branche/bedrijf. Quote dus niet de bedrijfswebsite maar vertel wat jou persoonlijk ertoe drijft om op deze vacature te solliciteren. De brief moet een toevoeging zijn aan het cv, koppel in de brief jouw ervaring en kwaliteiten aan de functie.  

Ik kijk meestal eerst naar het cv, gaat Kim verder. Kim: Een goed cv is maximaal twee kantjes lang, met de contactgegevens bovenaan en duidelijk opgemaakt. Taken, verantwoordelijkheden en bereikte resultaten worden goed toegelicht. Gevolgde opleidingen duidelijk uitgewerkt en uiteraard jaartallen aangeven bij ervaring en studie. Wat is killing in een cv? Kim: Overbodige plaatjes, onduidelijke opmaak waardoor ik moet zoeken. 

Checken jullie het LinkedIn profiel van de kandidaat bij een sollicitatie? Kim: Wanneer cv en brief daartoe positief uitnodigt, ja. Waar letten jullie dan op? Kim: Een volledig profiel waarbij alle onderdelen zijn ingevuld, aantal contacten (niet ‘hoe meer hoe beter’ maar laat zien dat je aan een relevant netwerk bouwt). Een niet-zakelijke foto kan afbreuk doen aan de kracht van jouw profiel, houd hier rekening mee.  We zoeken ook zelf naar kandidaten op LinkedIn. Wil jij door ons gevonden worden, denk dan goed na over bepaalde kernwoorden die jij in jouw profiel verwerkt.  
We vroegen Kim ook naar haar verwachting van de arbeidsmarkt.Kim: Ik denk dat de werkloosheid eind 2015 wel wat lager zal zijn. Dit maakt het voor ons nog lastiger om kandidaten voor specialistische functies binnen bijvoorbeeld elektrotechniek of installatietechniek te vinden. 



In ons panel ook
  • Zoals altijd is onze vaste waarde Ingrid Bredius, recruiter bij IT-on
  • Minka van den Burg, Corporate IT-recruiter bij Sogeti
  • Nicole Holla, Recruiter en HR-consulent bij Avanade
  • Rob van Elburg, Global IT recruiter en momenteel werkzaam voor ING en onlangs gekozen tot Meest Invloedrijke Recruiter 2014
Eerdaags ook met deze leden een kort gesprekje