vrijdag 30 januari 2015

Open solliciatie Heeft dat nog wel zin?

Open sollicitatie

Open sollicitatie
Het schrijven van een open sollicitatiebrief is te vergelijken met het sturen van een kaartje aan je geliefde op Valentijnsdag. Er zijn twee strategieën mogelijk:
  1. je stuurt aan zoveel mogelijk mensen een kaartje
  2. je stuurt een persoonlijke brief, cadeautje aan een klein aantal mensen
Strategie 1:  Een schot hagel
Bij de eerste strategie stuur je zoveel mogelijk kaartjes naar elke vrouw of man, die je maar kent, onder het motto niet geschoten altijd mis. Soms heb je geluk en levert het kaartje een afspraakje op. Vaker denkt de ontvanger, wie is die griezel of vertellen ze aan hun vrienden, wat me nu weer is gebeurd. Het resultaat is dat je kans om ooit nog een afspraakje te maken met mensen uit die groep, sterk verkleind is.
In de praktijk komt deze vorm van open sollicitatiebrieven schrijven heel veel voor. Bij elk groot bedrijf komen per week tientallen open sollicitaties binnen gericht aan de afdeling P.Z . Dit zijn vaak standaardbrieven met een standaard C.V, waarin verteld wordt hoe lief en aardig de sollicitant, hoe hard ze wel niet willen werken, hoe trouw ze zullen zijn. De meest aardige reactie, die je krijgt is dat ze je in hun bestand zullen opnemen. In de praktijk betekent dat het ronde archief.

Strategie 2: Gericht benaderen
Wanneer je echt indruk wil maken op je geliefde op Valentijnsdag, ga je je eerst goed voorbereiden. Je gaat uitzoeken waar die persoon van houdt, welke muziek, wat voor bloemen, wat voor kunst, welke kleur, welke smaak. Dan ga je nog bedenken hoe je dat zo origineel mogelijk bij hem of haar onder de aandacht kan brengen. Je bereid je goed voor.
Een open sollicitatie vraagt ook een dezelfde zeer goede voorbereiding. De voorbereiding zou uit de volgende onderdelen kunnen bestaan.
  • keuze van het bedrijf waar je wil gaan solliciteren. Daarbij zal zeker de vraag beantwoord moeten worden, waarom je zo graag bij dit bedrijf wilt werken. Wat spreekt je aan in de producten die ze verkopen? Wat spreekt je aan in de cultuur van dat bedrijf.
  • welke vacatures hebben er de laatste maanden bij dat bedrijf open gestaan? Vaak kun je dit soort informatie op Linkedin of de website van het bedrijf vinden. Hebben er regelmatig vacatures open gestaan en hoe en met wie zijn deze vacatures vervuld.
  • Ken je iemand die bij dit bedrijf werkt of kennen vrienden weer mensen die bij het betreffende bedrijf werken. Gebruik je netwerk en vraag aan hen of ze je misschien willen introduceren bij een leidinggevende van de afdeling binnen het bedrijf waar je heel graag wilt werken. Vraag naar de naam van de persoon aan wie de open sollicitatie gericht kan worden.
  • pas je C.V aan. Geef duidelijk aan welke resultaten je bereikt hebt bij soortgelijke bedrijven als waar je nu gaat solliciteren. Als je naar een totaal andere branche wil overstappen, overweeg dan het maken van een vaardigheden C.V, waarin je competenties en vaardigheden die passen bij dit bedrijf, duidelijk en actief worden beschreven.
  • Schrijf daarna pas een sollicitatiebrief waarin zeer duidelijk naar voren komt waarom je zo graag bij dit bedrijf wilt werken, wat jij denkt te kunnen toevoegen aan het bedrijf en op welke soort functies je solliciteert. 
Richt deze brief aan de heer of mevrouw X, de leidinggevende van de afdeling of aan de heer of mevrouw Y, verantwoordelijk voor de behandeling van open sollicitaties.

Bij een open sollicitatie is een goede voorbereiding van groot belang. Besteedt er veel tijd aan. Wil je voorkomen dat je brief in het ronde archief verdwijnt en je er nooit meer iets van hoort, denk dan wat je allemaal wel niet zou willen doen om het hart van die ene bijzondere persoon te winnen. Wil je het hart van het bedrijf winnen, waar je heel graag wilt werken, zal je er moeite voor moeten doen.

Veel succes