maandag 26 januari 2015

2014 Top of Flop voor de werkgelegenheid? Wordt 2015 anders?

Actuele gegevens



2014 een treurig jaar in de strijd  tegen de werkloosheid

''Een individuele maand kan grillig verlopen. Dat betekent niet automatisch een trendbreuk'', aldus Piet Hein Van Mulligen, de baas van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ''Je kan op basis van de ontwikkelingen in december niet zeggen dat de werkloosheid de komende maanden verder zal stijgen."
We helpen het hem hopen, want wij zijn eerlijk gezegd minder optimistisch.
In december steeg voor het eerst weer de werkloosheid, met 12.000 duizend werklozen naar 642.000 werklozen. Na maanden dat de werkloosheid daalde of min of meer gelijk bleef, steeg dus de werkloosheid.
Heel 2014 liet een kleine daling (26 duizend werklozen) zien. Eind vorig jaar stond de teller op 668.000. Overigens is de 642.000 ruim 70.000 werklozen hoger dan aan het eind van 2013.
Maar zoals wij vaker zeggen het is zaak om toch wat dieper naar de cijfers te kijken en dan geeft 2014 toch een treurig beeld.


Eigenlijk gaat alleen de aanpak van de jeugdwerkloosheid redelijk goed. Ronduit zorgelijk is de situatie voor 45+-ers. Als enige leeftijdscategorie is de werkloosheid hier niet gedaald maar gestegen. Zelfs met 8%.
De werkloosheid onder 45+ blijft dus hoog. We roepen het al enige tijd, maar volgens ons is het hoogtijd voor een Mirjam Sterk met grijze lokken. Een ambassadeur voor de 45+ werkloosheid. We hebben ook wel een suggestie. Neelie Kroes is sinds kort weer beschikbaar Dus Lodewijk........

291.000 werklozen aan het werk vanuit deWW
We vinden dat 2014 een treurig jaar is in de strijd tegen de werkloosheid. Dit wordt pijnlijk duidelijk als we naar de ww-uitkeringen kijken.
In 2014 werden om precies te zijn, 605.167 nieuwe ww-uitkeringen verstrekt.
Terwijl er 291.082 werklozen vanuit de ww succesvol verlieten en werk vonden, in het jargon heet dat uitgestroomd naar werk.
Dat is slechts 48%

Hoeveel werklozen zijn er nu precies? 642 dzd of 595?

Er zijn veel cijfers in omloop altijd. Wij hanteren, net als iedereen eigenlijk, de cijfers gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Maar sommige hebben het over 595.000 werklozen in december? Hoe zit dat nu? Zijn er 642.000 werklozen of toch 595.000. Eigenlijk zijn nu nog beide antwoorden goed. De 642.000 is volgens de tot nu toe gebruikte Nationale definitie.
Niet helemaal vreemd, heeft het CBS aangekondigd om over te stappen naar de internationale definitie. We hadden het CBS de suggestie gedaan om deze laatste maanden en de eerste maanden van de nieuwe definitie een soort Restate-overzicht op te nemen. Hetgeen in de financiële wereld heel gebruikelijk is. Het zat niet bij de cijfers. Dus hebben we hetzelf maar even opgesteld. Denk dus niet volgende maand, lekker gedaald die werkloosheid.


Forse tegenvaller maar toch postieve berichtgeving
Toch nog even terug naar de reacties. Lodewijk Asscher sprak van "een forse tegenvaller". Dat vinden wij ook.
Des te opvallender is dan dat het persbericht van het CBS, postief gekleurd is. We hadden al Piet-Hein Meulingen geciteerd, die geen trendbreuk verwacht. Maar ook verder in het persbericht veel, wat ons betreft misplaatst, positivisme.
Een voorbeeldje: het persbericht heeft een titel welke de lading dekt: Meer werklozen in december, maar direct daarna wordt de suggestie gewekt dat dit komt doordat er meer mensen zijn toegetreden tot de arbeidsmarkt. De 1e bullit luidt: In de afgelopen 3 maanden meer mensen op de arbeidsmarkt. Op zich niet onjuist maar toch.


















De laatste maand zijn er toch echt minder werkenden en is ook het aantal werklozen toegenomen. Om maar vast aan de getallen te wennen hebben we de ILO definitie gebruikt. Kijkend naar de plaatjes komen wij tot de conclusie dat in de periode april-oktober er wel een aardige beweging was, maar dat het de laatste 2 maanden de verkeerde kant opgaat. Om dit nu te verstoppen om het op eens over een kwartaal beweging te hebben, vinden wij minder.

Samenvattend vinden wij 2014 eigenlijk een treurig jaar in de bestrijding van de werkloosheid. Maar hopen dat Rob Witjes (Hoofd informatie-voorziening bij het UWV) gelijk krijgt en 2014 een overgangsjaar is.