vrijdag 1 mei 2015

TIPS recruiters panel April. Hoe zou een cv er in deze tijd uit moeten zien?

Het recruiterspanel april 2015


Het lukt ons telkens weer om een leuk recruiterspanel bij elkaar te krijgen. Zo ook dit recruiterspanel. Een mooie mengeling van ervaring en jeugd. En ze hebben natuurlijk weer waardevolle adviezen en tips.

Ooit mijn eerste baan via Twitter gevonden

Wij hebben doorlopend vacatures door het gehele land. Dus ik ontvang ze heel graag! Het is het enthousiaste antwoord van Bianca van Loon Recruiter bij Maandag op onze vraag of ze bij Maandag openstaan voor open sollicitaties. Bianca: De arbeidsmarkt is veel meer aan het flexibiliseren en dus groeit de flexmarkt met bijvoorbeeld detachering. Wel merk je dat het nog met ups en downs is en dat het nog veel wisselt. Als ik kijk naar mijn eigen portefeuille (ruimtelijke ordening, verkeer en milieu & bouw en civiele techniek) merk ik dat er een steeds grotere vraag komt op vastgoed en grondzaken en dan veelal juridische functies. Daarnaast is er een vraag naar vergunningverleners binnen gemeenten en bouwinspecteurs/bouwplantoetser. Er is veel verandering in de wet- en regelgeving, dus vandaar dat dit veel op detachering gebeurd. Ook zien we een schaarste ontstaan in bijvoorbeeld docenten Duits en WMO-consulenten, waarbij dat laatste natuurlijk komt door de verschuiving van taken naar de overheid/gemeenten.
Ook over het cv heeft Bianca een duidelijke mening. Bianca: Een goed cv bestaat in principe uit ongeveer 2 pagina’s en voor mij ligt het maximum toch wel op 3. Verder lees je hem toch niet als de eerste 2 pagina’s niet aanspreken. Daarnaast kan het zijn dat je er een bijlage bij hebt met bijvoorbeeld een projectenlijst. Een cv moet toegespitst zijn op de betreffende functie. Uiteraard zie ik graag je werkervaring, je contactgegevens, competenties, korte introductie/persoonlijkheid, opleiding en cursussen en eventuele systeemkennis indien van toepassing. Wat ik prettig zou vinden is ook een stukje ambitie en eventueel een foto (indien van belang voor de functie). Werkervaring die niet relevant is mag je van mij weglaten . Ik denk wel dat het cv aan het veranderen is. Niet zozeer kijken naar de harde eisen en de ervaring uit het verleden, maar het gaat meer naar competenties en talent.
En de brief? Bianca: Op het moment dat het cv goed is, lees ik zeker de brief. Echter ga ik juist graag in gesprek met de kandidaten. Binnen een detacheringsorganisatie is dat natuurlijk wat gemakkelijker om doorlopend kandidaten te spreken. Ik denk vanuit mijn positie dat het dus minder van belang is, maar voor bepaalde functies denk ik nog steeds dat een brief wenselijk is. Een brief moet dan wel een toegevoegde waarde hebben, anders kun je hem beter weglaten. Dus bijvoorbeeld bepaalde werkervaring toelichten, maar zeker ook gericht op je persoonlijkheid en waarom men jou moet aannemen.
Hoe kijken jullie aan tegen het solliciteren via Twitter? Bianca: Dit gebeurt nog veel te weinig naar mijn idee. Ik heb zelf ooit mijn eerste baan via Twitter gevonden en een cv nagestuurd. Hieruit blijkt dat het dus zeker kan werken. Ik denk dat het wel een beetje afhangt van je vakgebied, maar recruiters zijn er voldoende aanwezig op Twitter!
Wat verwacht je van mensen die bij Maandag solliciteren: Een goede voorbereiding en de drive om het te willen. Belangrijk dat iemand zich verdiept in de functie en ook weet wat wij als Maandag doen. Bijvoorbeeld het verschil weten tussen een detacheringsorganisatie en een uitzendorganisatie. Naast het verdiepen in de functie en in Maandag vind ik het ook belangrijk dat iemand goed over zichzelf kan praten. Dus bijvoorbeeld waar iemands kracht ligt, wat iemand nog wil ontwikkelen en waar iemands ambitie ligt.

Ik wil gewoon snel een cv kunnen ‘scannen’

CoolCat Fashion is een Europese fashion retailer. Met hun collecties en winkels bieden ze een stoer en eigenzinnig jongeren merk, naar eigen zeggen:  Stoer, Sexy en Fun! Susanne Versteeg is recruiter bij CoolCat en verantwoordelijk voor de werving van alle nieuwe medewerkers, zowel voor de stores als de Support Offices in Houten en Diemen.

We spraken natuurlijk met Susanne over het cv en moderne manieren van solliciteren. Susanne: Ik denk niet dat het cv gaat verdwijnen. Is toch een mooi middel om jezelf te presenteren. Het hangt van de vacature af, maar vaak gaat het bij het wervingsproces om een combinatie van (relevante) werkervaring en wie je als mens bent (je motivatie, mentaliteit). Die combinatie haal je meestal wel uit een CV, gecombineerd met een motivatiebrief.  

Heeft een sollicitant geen motivatiebrief geschreven, dan zie ik dat als minpunt, want zo krijg ik het gevoel dat de sollicitant niet super graag de baan wil. Een goede brief is niet langer dan 1 A4-tje, heeft een pakkende inleiding en komt snel tot de kern van de zaak (Waarom ben jij geschikt voor de functie, waarom spreekt het bedrijf en de functie jou aan en wat zijn relevante voorbeelden dat je over de juiste competenties beschikt).

Ik zie social media zoals Linkedin en Facebook als een extra middel voor de werving. Linkedin gebruik ik om te searchen/hunten. Facebook gebruik ik voornamelijk voor sollicitanten die op de vacatures in de winkels reageren (zitten vaak niet op Linkedin). Ik denk wel dat er steeds meer video sollicitaties komen. Super leuk, maar daarnaast ontvang ik nog wel steeds graag een cv. Dat geldt ook voor andere nieuwe manieren van solliciteren,  zeker vernieuwend, maar uiteindelijk wil ik gewoon snel een cv kunnen ‘scannen’ en op basis hiervan een keuze maken.

Staan jullie open voor open-sollicitaties? Susanne:  Op onze website kunnen sollicitanten een alert aanmaken, zodat ze op de hoogte worden gehouden zodra er een passende vacature binnen CoolCat vrij komt. Open sollicitaties worden wel in behandeling genomen, maar de kans dat er net op dat moment een passende vacature gaat ontstaan, is helaas klein.

Tot slot keken we nog even naar de arbeidsmarkt. Susanne:   Doordat de economie in een stijgende lijn zit verwacht ik zeker meer vacatures, maar het aanbod van sollicitanten wordt kleiner.  En welke functies zijn nu al lastig te vervullen? Susanne: Binnen retail zijn inkoopplanners lastig te vinden (hele specifieke functie die eigenlijk alleen binnen retail voorkomt) en ook goede stylisten/graphic designers, vanwege het handschrift wat moet passen bij onze doelgroep.


Benoem je ontwikkelpunten, daar scoor je juist mee.

Janny van Logten is corporate recruiter bij Enexis. Enexis brengt stroom en gas in huizen, bedrijven en bij overheden. Zij beheren de kabels en leidingen en zorgen er zo voor dat de klanten altijd beschikken over de energie die ze nodig hebben. Energie in goede banen valt er te lezen op de werkenbijenexis-website 
We vroegen Janny of ze naast een cv bij Enexis een brief willen zien. Janny vol energie: Een volmondig ja! Zonder brief is een sollicitatie niet compleet en ben ik er minder van overtuigd of een kandidaat wel echt geïnteresseerd is in Enexis en het een bewuste keuze voor de functie is. Ik wil weten wie de persoon is achter de cv en waarom diegene voor de vacature kiest. Mijn voorkeur gaat dan wel uit naar een creatievere brief  en niet naar een standaard ‘naar aanleiding van …’ 
Waar kijken jullie eerst naar, cv of brief? Janny: Bij een gerichte sollicitatie eerst de cv vanwege de check op harde criteria, bij een open sollicitatie eerst de brief omdat hier meer de persoon spreekt. Ik bekijk altijd zowel de cv als de brief. 
En moderne manieren van solliciteren, bijvoorbeeld filmpje of inspreken op LinkedIn?  Janny:  Nee, praktisch gezien is dit niet handig. Wij werken volgens het Nieuwe Werken en ik heb geen kantoor waar ik iets op mijn gemak iets kan afluisteren of kan gaan bekijken.  Twitter? Janny: Enexis is actief op social media en wij plaatsen al onze vacatures op Twitter. Dus ja, als eerste contact zeker. Daarna nog steeds graag een cv en brief. 
En standaard koop-cv’s of een future cv? Janny: Ah een koop-cv, op zich prima, mits het persoonlijke wel blijft. Je onderscheid je echter niet met een 13 in een dozijn cv. Het idee achter een Future cv  is goed. Dat de kandidaat zijn of haar ambitie laat spreken, daar kunnen we iets mee, maar nog steeds wil ik de relevante ervaring weten. 
Heb je nog tips voor het sollicitatiegesprek? Janny: Wees open en eerlijk. Wij prikken er heus wel doorheen als je een act opvoert. Benoem je ontwikkelpunten, daar scoor je juist mee en wees open over jezelf. Stel vragen over de functie of organisatie. Een beetje zenuwachtig zijn vind ik normaal. Je wilt jezelf laten zien en je wilt graag die baan. Dus logisch. Tip: benoem je zenuwen in het gesprek, dat maakt je als kandidaat sterk en je toont je menselijkheid. 

Voorbereiding is alles

Voorbereiding is alles en wees vooral jezelf. Zorg dat je erop voorbereid bent dat je o.a. jouw werkervaring als vloeiend verhaal bekend hebt, dat je concrete voorbeelden paraat hebt van acties/werkzaamheden en stel vragen aan je gesprekspartner.  We praten met Ramon van Loon, corporate recruiter bij Kadenza.
Ik verwacht van een sollicitant wel een goede voorbereiding, gaat Ramon verder: Voor een sollicitatiegesprek je goed inlezen (website, LinkedIn, twitter, Facebook, blogs, filmpjes, persberichten etc.) over zowel het bedrijf als je gesprekspartner. En natuurlijk je eigen netwerk raadplegen om informatie in te winnen over organisatie, medewerkers en klanten.
Tijdens een sollicitatiegesprek verwacht ik een proactieve houding. En wat niet? Ramon:  Negatieve uitlatingen over huidige dan wel vorige werkgever. Je potentiële werkgever wil je niet de indruk geven dat je zo over ze praat als je in de toekomst de organisatie gaat verlaten. En onthoud... Eerste indruk is zeer bepalend.
We spraken met Ramon ook over een aantal nieuwe ontwikkelingen m.b.t. solliciteren. Ramon: Solliciteren met een filmpje… Ja. Korte filmpjes zijn sterk. Non-verbale communicatie blijft beter hangen. Wees je als sollicitant wel ervan bewust dat dit ook zo geldt als jouw filmpje als ‘negatief’ wordt geïnterpreteerd. Wat mij betreft gaat video voor audio, dus ik heb twijfel bij het inspreken van een boodschap op LinkedIn, maar ik zou het wel afluisteren.
Solliciteren via Twitter? Ramon: Zeker doen. Makkelijke manier voor bedrijven om vacatures met veel mensen te delen dus de andere kant op voor sollicitanten geldt dit naar mijn idee ook. Wil je mij volgen? @RamonvanLoon.  Wat vinden jullie van het Future cv? Ramon: Goed om op te vallen tussen ‘standaard’ cv’s . Je beschrijft namelijk welke ambities je hebt. Mijn inschatting is wel dat het per sector verschillend gewaardeerd zal worden en dus een verschillend effect kan hebben. De verkregen werkervaring heeft ervoor gezorgd dat je staat waar je nu staat, dus deze informatie in je cv blijft ook zeer waardevol en toetsbaar in gespreken voor werkgevers. En What’s app, Ramon: Not done. Onprofessioneel.
Tot slot, Voor welke functies verwachten jullie dat er in de komende periode schaarste gaat ontstaan? Ramon:  In de komende periode zouden we graag meerdere Business Intelligence en Datawarehouse specialisten met technische ETL en back-end expertise verwelkomen. Een open sollicitatie mag altijd.