vrijdag 1 mei 2015

De arbeidsmarkt in 2015 nader bekeken. Zijn de cijfers in werkelijkheid wel zo positief als de politiek ons wil doen geloven?


  
Actuele gegevens


Werkloosheid is gedaald dus iedereen is weer positief
Meer mensen aan het werk zo begint het persbericht van het CBS bij de cijfers over maart. We komen er straks op terug, want er is natuurlijk weer het nodige over te zeggen, want wanneer ben je nu werkloos en wanneer werk je volgens de nieuwe ILO definitie van het CBS. Ons valt overigens al een paar maanden op dat vooral de positieve zaken er uitgelicht worden. 

Ook de overige statements in het CBS-persbericht zijn veelal positief
  • Twee derde van de bevolking heeft werk
  • Meer jongeren aan de slag
  • Stijging werkende 45-plusser minder hard
  • Fikse daling ww-uitkeringen, vooral onder jongeren, op jaarbasis nog altijd meer uitkeringen 50-plussers

Geen 626.000 maar 653.000 werklozen
In maart 2014 zijn er dus 626.000 mensen als werkloos aangemerkt. Dit is het zogenaamde seizoensgecorrigeerde cijfer want in maart waren er feitelijk 653.000 werklozen in Nederland.







45+ blijft lastig
Duiken we wat dieper in de cijfers, dan blijkt dat de situatie voor ouderen nog steeds erg zorgelijk is. Vergeleken met een jaar geleden daalde werkloosheid overal met 9%, maar de categorie 45+ steeg met 3%. Ook t.o.v. februari steeg de werkloosheid met circa 1000 personen in deze categorie.
De categorie 45+laat in tegenstelling tot de andere leeftijdscategorieën een stijging zien.























Ook het onderstaande staatje, afkomstig uit de UWV rapportage over flexibilisering, laat zien dat 45+ categorie toch lastiger een baan weet te vinden. Ook is duidelijk te zien dat de flexibilisering zijn intrede doet, maar dit terzijde.



Nieuwe werklozen
In maart kwamen er 44.000 werklozen bij. Iets minder dan een jaar geleden en ook de uitstroom naan werk was met 28.000 iets hoger dan een jaar geleden. Is het CBS, dan misschien terecht aan de positieve kant?













Vanuit het UWV werd ook een mooi plaatje gemaakt. Namelijk over de lopende ww uitkeringen.



Appels en Peren
In onze blogs over vorige maanden zijn we al vaker ingegaan op de nieuwe definitie die het CBS hanteert.
Vanaf januari worden de werkloosheids-cijfers door het CBS, in eerste instantie gepresenteerd volgens de internationaal gehanteerde ILO-definitie. Tot die tijd, dus tot december 2014 hanteerde men de zogenaamde Nationale definitie.
De politiek zal niet ongelukkig zijn met de Internationale definitie, het werkloosheidspercentage is namelijkeen stuk lager dan volgens de oude definitie. Volgens de oude definitie zou de werkloosheid 8,9% zijn, volgens de nieuwe definitie is de werkloosheid, 7,0%, klinkt toch fijner.


Maar nog opvallender als je goed naar de grafiek kijkt. Daar waar iedereen blij is dat de werkloosheid voor de 2e opvolgende maand weer gedaald is en veel politici zeggen dat we op de goede weg zijn, blijkt volgens de oude definitie de werkloosheid helemaal niet te dalen, maar zich te stabiliseren!


We komen hier eerdaags natuurlijk op terug, want wij denken dat de internationale definitie niet zo goed aansluit, wat wij in Nederland als werkloos zijn zien.

Werkloosheid per provincie 
De provinciale staten verkiezingen liggen alweer enige tijd achter ons. Op dit moment zijn colleges gevormd of zitten in delaatste fase. Een mooi moment om de cijfers per provincie een keer te bekijken.


De cijfers gebaseerd op de WW-uitkeringen zijn het meest betrouwbaar, maar we kwamen bij het UWV, zoals wel vaker, ook nog andere interessante informatie tegen. Namelijk informatie over de Niet Werkende Werkzoekende. Dit zijn alle mensen die bij het UWV ingeschreven staan als werkzoekend. Het UWV zelf neemt een disclaimer op over de kwaliteit van het cijfermateriaal, namelijk net zo goed als de basis registratie van de gemeentelijke administraties. Daar kunnen we veel over zeggen maar we nemen de getallen maar even voor waar aan. Ze zijn interessant genoeg!




Onthutsende cijfers vinden wij. Ruim 640.000 mensen zijn meer dan een half jaar op zoek naar werk. Bijna 350.000 mensen van 50 jaar en ouder zoeken een baan!

De werkloosheid in de 10 grootste steden







Wil je de cijfers over 2014 een keer nakijken, deze hebben verzameld voor je en kan je hier vinden.
.