dinsdag 21 oktober 2014

Wat willen deze recruiters wel/niet in je cv, brief en profiel zien?

Het recruiters panel oktober

Een cv is meer dan vertellen wat je gedaan hebt.
Een cv is meer dan vertellen wat je gedaan hebt. Het is zoveel mogelijk matchen naar de behoefte van de ander. Anders heb je echt minder kans op een uitnodiging. Deze wijze woorden komen van Ron Katzenbauer, beter bekend als de monstercoach van Monsterboard. Ron: Ik vind de meeste cv’s, die ik zie voor verbetering vatbaar. Als ik een cijfer moet geven, kom ik niet verder dan een 4 of een 5. Het is ook best lastig. Komt ook doordat sollicitanten niet precies weten wat relevant is in een cv. Maar ook door een slechte voorbereiding en door dat er niet wordt ingaan op wat er gevraagd wordt.
Wat zie je dan graag wel in een cv? Ron: Profieltekst met oplossing voor het doel of probleem voor de werkgever. Relevante werkervaring van laatste 10 jaar. De ambitie van de sollicitant. De link van de sollicitant naar het bedrijf/ de functie.
Wat is het maximum aantal pagina's voor een cv? Ron: Maximaal 2, behalve als binnen de branche meer info wordt gevraagd. Ik denk aan IT en techniek.
Checken jullie het LinkedIn profiel van de kandidaat bij een sollicitatie? Ron: Soms. Een goed LinkedIn-profiel is een afwisseling van persoonlijke en zakelijke informatie, heeft aanbevelingen. Geeft t.o.v. het cv meer info over ervaring en opleidingen. Profiel moet wel congruent zijn met het cv.
We krijgen de laatste tijd vaak de vraag of je bij een sollicitatie een beperking juist moet vermelden of niet? Ron: Lastig, ligt aan de beperking en of het belangrijk is voor de functie. Ik adviseer mensen alleen te reageren als ze ook daadwerkelijk, met of zonder beperking, de job goed kunnen uitoefenen. Daar zit vaak ook nog wel verwarring. In wat iemand wil en wat iemand kan. Is de beperking niet belangrijk voor de functie, dan niet benoemen in een cv en brief. Het gaat er om dat je uitgenodigd wordt en door de grote concurrentie kan het zijn dat men door de beperking, die het werk niet hoeft te benadelen, toch niet uitgenodigd gaat worden. Dat zou jammer zijn. Ook voor het bedrijf trouwens. 

Bij een cv van 8-12 pagina's voel ik me juist niet serieus genomen

Tegenwoordig zet ik bij vacatures en opdrachten, waar veel reacties opkomen, zoals Project manager ICT of manager ICT, onderaan de tekst dat het cv max 5 pagina's mag zijn en de motivatie maximaal een half A4. Dit doe ik doordat mijn tijd krap is bij veel reacties en ik meestal binnen 1 minuut een oordeel moet geven.
Dit “kijkje in de keuken” komt bij Ingrid Bredius vandaan. Corporate Recruiter bij ITSP en de vaste waarde in ons Recruiterspanel. Regelmatig, gaat Ingrid verder, krijg ik nog steeds cv's van 8-12 pagina's met anderhalf A4 motivatie. Hoe serieus word IK genomen als recruiter? Ik vraag mij af of dit gemakzucht is of een gevalletje “gewoon niet goed de aanvraag/ vacature lezen”.
Een ander veel gemaakte fout is, dat als mensen veel projecten hebben gedaan, elk project in detail wordt beschreven. Soms vanaf de aanleiding van het project tot het resultaat. Gemiddeld 1 pagina per project. Dat telt snel op toe een veel te dik cv. Ik wil in het cv, alleen de raakvakken van de projecten zien met de vacature of met de opdracht waarvoor ik mensen zoek. Tijdens een persoonlijk gesprek hoor ik wel de details.
In een ICT-cv wil ik zien: Contactgegevens ( inclusief geboortejaar!), Korte profielomschrijving, Professionele foto (niet zo een vakantiekiekje met je ex-schoonmoeder er afgeknipt), Opleiding en certificaten, Overzicht van systeemkennis, programmeertalen, methodes, applicaties enz enz. Werkervaring , maar vooral kort en puntsgewijs. Leest makkelijk... en voorzien van jaartallen en maanden. Geef verder je talenkennis weer en eventueel je competenties.
Als trainster in onze workshop 'opvallen met je linked-In profiel', kijkt Ingrid natuurlijk ook naar je Linked-In profiel. Ingrid : Eigenlijk kijk ik altijd wel naar het Linked-In profiel, al was het maar voor de foto. Verder zoeken wij veel kandidaten via Linked-In.
Als kandidaten door je gevonden willen worden, wat is dan belangrijk? Ingrid: Contactgegevens in de samenvatting.
Nu we Ingrid toch weer spraken (altijd gezellig overigens), vroegen we haar ook naar haar mening over het al dan niet vermelden van een beperking in je cv. Ingrid: Als deze beperking weinig invloed heeft tijdens de uitvoering van de functie zou ik dit niet in een cv vermelden. Zodra de recruiter belt zou ik het ter sprake brengen.

Eerlijkheid duurt het langst

We proberen altijd de beste werkgevers in ons recruiterspanel te krijgen. In oktober hebben we DE BESTE WERKGEVER 2014 in de categorie tot 1.000 medewerkers in ons recruiterspanel. Recent werd ZLM Verzekeringen gekroond tot 'Beste Werkgever 2014'.
Extra leuk vonden we het dus dat Edwin Goetheer (Hoofd Schade) en Wim de Fouw (Hoofd Advies en Acceptatie) direct bereid waren om zitting te nemen in het recruiterspanel . Ofschoon geen recruiter kunnen Wim en Edwin wel heel goed aangeven wat ze bij ZLM Verzekeringen bij een sollicitatie verwachten.
Wim: In een cv zien we graag, wie is de kandidaat en waar komt hij het beste tot zijn recht. Maar natuurlijk ook de opleiding en de werkervaring, maar vooral niet te veel details over vorige functies en ook de referenties komen later wel.
We zijn vooral benieuwd waarom iemand graag bij ons bedrijf wilt werken, gaat Edwin verder. We verwachten ook wel dat de sollicitant zich heeft verdiept in ons bedrijf en bedrijfscultuur en kan motiveren waarom hij/zij bij ons past. Maar in je brief hoeft niet het hele levensverhaal. Wim: En we zijn wel vrij allergisch voor spelfouten.
Staan jullie open voor open sollicitaties? Wim: Zeker! We beoordelen deze altijd direct. We laten sollicitant ook direct weten of we iets hebben op korte termijn of dat we hem/haar mee laten doen in eerstvolgende sollicitatieronde.
Checken jullie het LinkedIn profiel van de kandidaat bij een sollicitatie? Edwin: Ja, maar hangt af van functie, als we kijken vinden we het wel belangrijk dat het profiel up-to-date is.
We vroegen Wim en Edwin of je een beperking moeten vermelden in je brief of cv. Edwin en Wim bijna in koor: Juist wel. Eerlijkheid duurt het langst .  

Twitter geeft de mogelijkheid om je te profileren

Coolblue viel een tijdje geleden op met wel een heel aparte werving: ik heb je nodig. Sindsdien proberen we Coolblue in ons recruiterspanel te krijgen en dat is deze maand gelukt. Coolblue recruiters Karin Kautz en Eefje Koopman beoordeelden de genomineerde cv’s en gaven hun mening over een aantal onderwerpen.
Wat zien jullie graag in een cv? Karin: Natuurlijk de verplichte nummers als  naw, opleidingen en cursussen, werkgevers, functies, kerntaken en overige vaardigheden. En wat niet? Eefje: Van die onpersoonlijke profielschetsen en bijbanen van 10 jaar geleden.
In een brief zien we graag een gerichte en persoonlijke motivatie en onderbouwing voor zowel organisatie als functie. Karin: Het gaat om je toegevoegde waarde en je kwalificatie als kandidaat voor zowel het bedrijf als functie. We willen graag een goed, beeld van de persoon krijgen.
En wat vooral niet in een brief? Eefje: Spelfouten, foute adresseringen, functietitels etc. Vaak lezen we eerst het cv om een goed beeld te krijgen van de werkervaring en het opleidingsniveau. Voor sommige functies zoeken we echter niet naar een specifieke achtergrond en pakken we direct de brief erbij.
Staan jullie open voor open-sollicitaties? Karin:  Nee, dit heeft echter te maken met het toch al grote aantal sollicitanten, naast het feit dat al onze openstaande vacatures op de werken bij site staan. 
Nu we het toch over de 'werken bij coolblue site' hebben waar gebruiken jullie deze voor? Eefje: De site gebruiken we om meer te vertellen over Coolblue, de cultuur, functies, etc. alle vacatures worden hierop gepubliceerd en via deze site kan gesolliciteerd worden. Een Twitter account is er ook, echter deze wordt nog niet intensief gebruikt. De bedoeling is om deze te gebruiken voor allerlei nieuws omtrent werken bij Coolblue, vacatures, open dagen, nieuwe initiatieven, leuke nieuwtjes etc.
Hoe verwachten jullie dat de sollicitant het Twitter-account/ de website gebruikt? Karin:  Beide als informatiebron, maar twitter is ook een mogelijkheid voor de sollicitant om zich te profileren en geeft mogelijkheden om op een originele manier te solliciteren. 

Ik hou niet zo van cv's met tierelantijnen

Cv’s met heel veel tierlantijnen hebben niet mijn voorkeur, meestal lezen ze onprettig. Meestal volstaan cv’s van maximaal drie pagina’s, uiteindelijk kijk ik altijd naar de meest recente/relevante werkervaring en opleiding.
Wanneer iemand in een ver verleden een bepaalde training heeft gevolgd of specifieke werkzaamheden heeft uitgevoerd dan vind ik dat vandaag de dag niet zo heel interessant. Wat ik juist wel wil weten: hoe is iemand zijn carrière gelopen? Een korte opsomming van het arbeidsverleden gecombineerd met gedetailleerde recente informatie is dus aan te raden.

We spreken Marieke Wammes Recruitment coördinator bij PEAK-IT. Marieke: Ik zie in een cv graag: opleiding, training, cursussen, workshops, werkervaring, neventaken (binnen organisatie), persoonlijke omschrijving en NAW gegevens. Een eventuele specialisatie mag zeker verder uitgediept worden. In de ICT  is een kennisoverzicht van alle producten en oplossingen waar iemand mee heeft gewerkt of goed in is ontzettend fijn.
 
Ik wil graag de unieke punten van een kandidaat teruglezen en niet wat iedereen kan zoals in een team werken, het is belangrijk in deze tijd om onderscheidend te zijn. Een goede pasfoto toevoegen op het cv is aan te raden mits deze passend en zakelijk is. Spelfouten zijn dodelijk, tevens als er geen goede toelichting op een “gat” in het cv wordt gegeven.

Wat zie je graag in een sollicitatie/motivatiebrief? Marieke: Uitgebreide sollicitatie- en motivatiebrieven worden vaak niet gelezen. De verkoop van een sollicitant is echt het cv dus probeer daar veel aandacht aan te besteden.. Als er wel een motivatie bij zit wil ik graag lezen dat iemand werkelijk op de vacature heeft geschreven. Niet een standaard verhaal met een opsomming van het werkverleden wat ik ook in het cv terug kan lezen. Graag lees ik waar in de vacature de kandidaat zich herkent, wat hij kan toevoegen aan de organisatie en wat de onderbouwing daarvan is.
Als iemand voor een Sales, Marketing of Recruitment functie solliciteert moet iemand echt op LinkedIn zitten. In deze functies is een netwerk echt essentieel. Ik ben dus benieuwd of iemand werkelijk een netwerk heeft, daarom check ik dan het LinkedIn profiel van deze persoon.
Als kandidaten door jullie gevonden willen worden, wat is dan belangrijk? Marieke: Dat zij aan hebben gegeven op LinkedIn dat zij benaderd willen worden voor een (andere) functie en dat we ze in ieder geval een Inmail kunnen versturen. Verder hebben we ook een werken bij website. Wij gebruiken www.werkenbijpeak-it.nl zeer actief om nieuwe medewerkers mee aan te trekken. Hier staan niet alleen vacatures maar ook interessante artikelen en nieuwsberichten.
Tot slot, welke functies verwachten jullie dat er in de komende periode schaarste gaat ontstaan. Marieke: Wij zien een hele duidelijke groei in de vraag naar zeer specialistische functies zoals applicatiebeheerders, netwerk specialisten en software developers. De vraag naar de “gangbare” functies zoals supportmedewerkers en systeembeheerders is stabiel gebleven. Niet voor niets hebben wij dan ook ons HBO basecamp opgezet. Dit is een opleidingstraject dat aansluit bij de ambitie van de IT professional en waarmee wij hen helpen in de ontwikkeling en groei en zo ook proberen het “gat” te dichten in de huidige arbeidsmarkt.

Inspirerende quotes zijn Russian roulette
Bij alles dat je overweegt in je cv  te zetten, moet je jezelf afvragen welk doel het dient én of je jezelf er niet teveel mee in een hokje plaatst.  Bijvoorbeeld de zogenaamde ‘inspirerende quotes op je cv’ is Russisch roulette, je zal maar net die recruiter treffen die er jeuk van krijgt.  
Ik ben  doorgaans geen fan van al te ‘moderne’ opmaak met meer dan 2 kleuren en visuele gimmicks. Maar dat is  op persoonlijke titel; het is niet zo dat elke recruiter van PwC volgens een vast stramien werkt.
We spreken met Werner Gofferjé Recruiter bij PWC over het cv en tal van andere onderwerpen. Werner: Ik werf dus starters, dan is de maximale lengte echt wel 2 bladzijden maar ervaren professionals mogen tot maximaal 4 gaan. Pasfoto’s kunnen in je voordeel werken wanneer je er sympathiek op staat. Zoek met zorg een foto uit, niet alles werkt in je voordeel.
Ik zie dat mensen tegenwoordig veel meer aandacht besteden aan hun cv, dat zal met de krapte op de arbeidsmarkt te maken hebben, maar is voor recruiters een fijne ontwikkeling. In een cv wil ik in ieder geval zien: de meest recente werkervaringen, opleidingen, nevenactiviteiten, persoonlijke interesses en een indicatie van de richting die men op wil (al kan dat ook in de brief).
Een goede brief schrijven is nog steeds voor veel mensen lastig, dus die kwaliteit is iets lager dan de cv’s, maar desalniettemin doet men ook hier tegenwoordig goed zijn best. Ik wil graag lezen waarom je voor PWC kiest. Een brief waarin we met control+f onze bedrijfsnaam kunnen vervangen door willekeurig welk ander bedrijf is een no-go.
Waar kijken jullie eerst naar, de cv of de brief?
Werner: Persoonlijk check ik ze altijd allebei en betrap ik mijzelf erop dat ik bij de ene sollicitant nieuwsgieriger ben naar de brief en bij de andere naar het cv.
Staan jullie open voor open-sollicitaties?
Werner: Nee, er zou simpelweg geen tijd zijn om alle sollicitanten een nette applicant experience te bieden. Vuistregel: Als er een vacature voor jou is binnen PwC, dan staat hij op onze werkenbij site.
Wat wel kan, zowel voor starters als voor ervaren professionals zijn er mogelijkheden om vrijblijvend kennis met ons te maken.
We zien steeds vaker dat bedrijven een speciale werken bij …….website hebben, vaak ook met bijbehorend Twitter-account. Hebben jullie ook een dergelijke website/Twitter-account en zo ja waar gebruiken jullie deze voor?
Werner: Uiteraard zijn wij met www.werkenbijpwc.nl een Facebook profiel en op Twitter (@werkenbijpwc) actief. Het doel is om zo direct mogelijk in contact te staan met de (potentiële) sollicitanten, zodat wij hen zo goed mogelijk kunnen informeren over de mogelijkheden en bereikbaar zijn voor hun vragen.
We merken dat mensen het twitter account vooral gebruiken om up-to-date blijven over de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen PwC. Onze tweets worden goed gelezen en genereren veel traffic naar de site. Mensen gaan nog niet heel erg de interactie aan, maar dat begint wel te komen. Wij proberen in ieder geval zo benaderbaar mogelijk te zijn.
Een vraag die we vaak krijgen van mensen met een beperking, is of ze hun beperking moeten vermelden in hun brief of cv. Wat vinden jullie? Je beperking wel vermelden of juist niet?
Werner: Absoluut wel vermelden. Zowel de persoon zelf als het bedrijf is het meest gebaat bij openheid.

Wessel Haytink is Teammanager Werving & Selectie bij het VUmc in Amsterdam, we vroegen hem wat hij van een brief verwacht, Wessel: De intrinsieke motivatie om te solliciteren. Waarom deze baan? Waarom dit bedrijf? Waarom match jij qua persoon en passie bij deze organisatie. En dus niet wat veel sollicitanten doen, een herhaling van werkervaring die de kandidaat vindt die zo goed past bij de functie.
Een goed overzicht met professionele (meetbare/te checken) informatie is juist de info die ik in het cv wil zien, naast de persoonlijke (contact) gegevens. Alsjeblieft geen familiestamboom, vakantiefoto’s, leuke tekeningetjes of andere zaken die afleiden en geen toegevoegde waarde hebben in je cv. We kijken eigenlijk altijd eerst naar het cv en als deze genoeg aanleiding geeft dan pas de brief.
Checken jullie het LinkedIn profiel van de kandidaat bij een sollicitatie? Wessel: Niet standaard, maar als we kijken is het belangrijk dat het LinkedIn profiel professioneel en concreet is. Dus geen onnodige informatie. Ook belangrijk bij je LinkedIn profiel zijn goede keywords, een open profiel, goede connecties en dat je lid bent van interessante groepen.
Jullie waren ook één van de eerste organisaties met een uitgebreide ‘werkenbij’-website en Twitter-account. Waar gebruiken jullie deze voor? Wessel: Klopt we hebben beiden. De www.werkenbijvumc.nl website gebruiken we enerzijds om vacatures te etaleren en anderszijds om mensen te informeren over arbeidsvoorwaarden, cultuur, nieuwsfeitjes, etc. Twitter in grote lijnen ook, maar met name om vacatures te delen en leuke nieuwsfeitjes te tweeten over de organisatie.
Hoe verwachten jullie dat de sollicitant het Twitter-account/ de website gebruikt? Wessel: Twitter met name als reactief informatief medium (met leuke nieuwsfeitjes en niet om actief vacatures te vinden), werkenbij website om zich actief te informeren over onze organisatie en actief te zoeken naar actuele vacatures.
Tot slot, welke functies verwachten je dat er in de komende periode schaarste gaat ontstaan. Wessel: In de zorg zal er altijd wel een schaarste blijven in specifieke functies. Bioinformatici, statistici en bepaalde specialisaties (denk bijv aan MDL verpleegkundigen)