donderdag 20 april 2017

Arbeidsmarktinformatie de cijfers ontleed door Sollicitatielab

Arbeidsmarktinformatie


473.000 werklozen in februari

Het was natuurlijk the day after de verkiezingen, maar als SollicitatieLAB twitterde we eerder de werkloosheidscijfers dan het CBS. De prioriteit lag even anders zullen we maar zeggen. In februari daalde de officiële werkloosheid naar 473.000 werklozen, al vinden wij werkzoekenden een betere term. Opvallend in februari is dat de daling, geheel voor rekening komt doordat minder vrouwen werkloos waren. Aantal vrouuwlijke werklozen daalde met 9.000, terwijl het aantal mannelijke werklozen met 2.000 steeg.
Nog een opvallend feit, de werkloosheid, onder ouderen (45+) daalde niet en stabiliseert zich op het niveau van december.

0,5 miljoen werklozen of misschien toch wel 1,6 miljoen

Laatst kwam het CBS met cijfers over het 4e kwartaal van 2016. De teller bleef steken op 482.000 werklozen volgens de officiële definitie. Nu hebben we het wel eens vaker gehad over, dat de door het CBS gebruikte ILO-definitie voor werkloosheid, niet overeenkomt met het gevoel dat wij Nederlanders hebben bij het begrip "werkloos".
Bijvoorbeeld als je 1 uur werkt, maar wel een volwaardige baan zoekt, tel je niet als werkloos.  Ook wanneer je de afgelopen periode niet actief naar een baan hebt gezocht, tel je niet mee als werkloos.
Nu presenteert het CBS ook een mooi overzicht: "De Barometer Beroepsbevolking". Dit geeft een goed beeld welke categorie werkzoekenden wel meetellen in de officiële definitie van werkloos en welke niet.  Als we nu alle mensen optellen die graag willen werken of meer willen werken, komen we uit op ruim 1,6 miljoen mensen, die zich werkloos voelen en graag aan het werk zouden willen komen.

Wat gegevens over 2016

We duiken dus regelmatig in de cijfers. Zo waren we benieuwd, hoeveel mensen een baan vonden vanuit de WW, want daar was de WW toch voor bedoeld. Gelukkig deelt het UWV veel informatie in de maandelijkse Arbeidsmarktflits. Uit deze informatie blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen  die in 2016 werkloos werden, 490.000 mensen een WW-uitkering ontvingen.
De vraag over hoeveel mensen vanuit de WW in 2016 een baan vonden is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. In ieder geval 172.930 mensen vonden een nieuwe baan, maar er is ook nog een groep van 64.5000 mensen die niet hun werkbriefje meer inleverde en om die reden zag dat hun WW-uitkering werd gestopt. Volgens het UWV, zijn dit voor een belangrijk deel baan vinders. Laten we het UWV even volgen, dan komen we uit op circa 235.000 mensen die vanuit de WW een baan vonden. Relateren we dit aan het aantal WW-ers aan het eind van het jaar dan is dat ongeveer 60%.
Uit de cijfers blijkt dat in 2016 voor ruim 180.000 mensen de WW-uitkering werd gestopt omdat de maximale termijn was verstreken. Een deel van deze mensen stroomt door naar de Bijstand. Meen het merendeel moet eerst een aanspraak doen op zijn/haar spaargeld of rondkomen van het inkomen van de partner.
Wil je er meer over weten? 
Neem dan contact op!