donderdag 1 oktober 2015

100.000 werkzoekenden boven 45 jaar vinden een baan in een jaar tijd. Boven de 50 is echt een probleem?

Actuele gegevens



Werkloosheid daalt niet in augustus

Het CBS had een andere kop bij de presentatie van de werkloosheidscijfers over augustus, namelijk: Werkloosheid daalt het snelst onder 25- tot 45-jarigen. Het CBS ging nog even verder, De werkloosheid onder personen van 25 tot 45 jaar is de afgelopen drie maanden sneller gedaald dan onder personen van 45 jaar en ouder. In augustus waren in totaal 604 duizend mensen werkloos, 13 duizend minder dan drie maanden eerder. De werkloosheid was in augustus nagenoeg gelijk aan die in juli en kwam uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van CBS.Een wel erg gekleurde en positieve presentatie van de cijfers wat ons betreft. 
Want de werkloosheid daalde niet in augustus. Sterker nog de werkloosheid steeg met 1.000 werklozen, maar het had ons beter geleken als het CBS had verkondigd dat de werkloosheid zich stabiliseerde op het niveau van juli. De werkloosheid is inmiddels ruim 2,5 jaar hoger dan 600.000 werklozen. Uit de Prinsjesdag-stukken blijkt overigens dat het Kabinet voor 2016 ook niet verwacht dat de werkloosheid onder de 600.000 werklozen komt.


Ook had er wel wat meer aandacht voor 45+-ers mogen zijn. Want de augustus cijfers onderstrepen wat ons betreft de noodzaak dat er echt beleid moet komen voor de ooderenwerkloosheid. Zoals Paul Schnabel laatst opperde. Geen gek idee, want ook in augustus is het aantal werklozen in de categorie 45 jaar en ouder weer hoger dan een jaar geleden.


In Tilburg en Den Bosch daalde het aantal ww-uitkeringen het sterkst
Wat is er in Zwolle aan de hand?
We hebben ook natuurlijk weer naar de ww-uitkeringen gekeken. Ons overzicht van de werkloosheid per gemeente wordt vaak bekeken, maar gaat over de werkloosheid in 2014. Daarom hebben we voor de grote gemeente (100.000+) op een rijtje gezet welke gemeente de grootste daling hadden in augustus t.o.v. juli. Inmiddels begint onder wethouders ons lijstje Goed bezig-Nog veel te doen-Opletten-Actie behoorlijk te leven. Hier de augustus-versie



Ook maken we elke maand een overzicht waarin we de nieuwe ww-uitkeringen vergelijken met het aantal uitkering die zijn beëindigd vanwege werkhervatting. Ook dit overzicht ziet er in augustus niet al te goed uit.





Onze eerdere analyses


Werkloosheid gedaald in juli, maar het aantal WW-uitkeringen gestegen.
We hebben het al vaker gehad dat de werkloosheidscijfers van het CBS zijn gebaseerd op een bevolkingsenquete en daarmee niet een echt hard cijfer is, zoals bijvoorbeeld het aantal ww-uitkeringen zoals het UWV die rapporteert.
Normaal liggen de cijfers wel met elkaar in lijn, maar deze maand niet. Dat is opvallend. De werkloosheid daalde in juli met 8.000 personen naar 603.000 werklozen. Het aantal WW-uitkeringen steeg echter met 10.000 uitkeringen naar 420.000 WW-uitkeringen.


Het zou voor het inzicht goed zijn als de cijfers van het CBS aansluiten bij de verstrekte uitkeringen. Het zou ook goed zijn als de gehanteerde definities realistischer worden en beter zouden aansluiten bij wat wij in Nederland als "werkloos" ervaren. Nu telt in de cijfers van het CBS iemand die werkloos is geworden en een baan zoekt voor bijvoorbeeld voor 32 uur niet mee als hij of zij een andere baan heeft aangenomen van bijvoorbeeld 8 uur.
Werkloosheid onder 45+-ers afgenomen
Erg verheugend in de juli cijfers is dat het lijkt dat de werkloosheid onder 45+-ers tot staan is gebracht. De categorie 45+-ers namen bijna de gehele daling in juli voor hun rekening. Er waren in juli 6.000 minder werklozen van 45+ dan een maand eerder. De grootste daling in de afgelopen 12 maanden.
In ons LINGO-plaatje (het plaatje met de rode bal in de volksmond) over de werkloosheid in het afgelopen jaar, kleurde de rode bal voor de categorie 45+ voor het eerst sinds lange tijd echt groen! Dat is goed nieuws voor de oudere werkloze!

Emmen het meest succesvolst in het bestrijden van de werkloosheid (gemeten in aantal ww-ers)
Nu we het toch over mensen met een ww-uitkering hebben. Emmen was het afgelopen kwartaal de gemeente van de grote gemeenten in Nederland (100.000+ inwoners), waar het aantal ww-uitkeringen het snelst daalde. Namelijk eind juni waren de ww-uitkeringen 18% gedaald t.o.v. het einde van kwartaal 1.

Bij de provincies viel deze "eer"te beurt aan de provincie Friesland

Na de ww, de bijstand
Een vraag die we regelmatig krijgen als we het over de ww-uitkeringen hebben is: Hoeveel mensen zitten er inmiddels in de bijstand zonder werk. We hebben het geprobeerd inzichtelijk te maken.

Wanneer we naar deze cijfers kijken dan schrikken we toch wel weer. 900.000 mensen met een ww- of bijstandsuitkering. Dan hebben we het nog niet over mensen met een WIA-uitkering, ZZP-ers zonder Poen en mensen die aan het interen zijn op hun spaargeld. We durven de stelling wel aan dat er in Nederland meer dan 1 miljoen werkzoekenden zijn zonder baan.
We hebben ook nog even het aantal bijstanduitkeringen en ww-uitkeringen uitgesplitst naar de verschillende leeftijdscategoriën.
Direct valt op dat in alle leeftijdscategoriën het aantal mensen met een bijstands-uitkering is gegroeid t.o.v. een jaar geleden.

 

Voor de ww-uitkeringen zien we het beeld dat we kennen van de werkloosheidscijfers. Een daling t.o.v. vorig jaar, maar niet voor 45+.
Overigens vragen we ons direct af waarom er geen uniformiteit in de cijfers is. De categorie jongeren loopt voor de bijstandsuitkeringen van 15 tot 27 jaar en bij de ww uitkeringen

Nationale versus ILO-definitie

Terug naar de CBS-cijfers, we staan deze maand niet uitgebreid stil bij het verschil tussen de oude nationale definitie en de nieuwe ILO definitie. Toch even de mededeling dat volgens de oude definitie de werkloosheid was gedaald onder de 700.000 werklozen naar 694.000 werklozen.
Overigens was op basis van de oude definitie de werkzame beroepsbevolking ook niet met 109.000 gestegen t.o.v. een jaar eerder maar met slechts 66.000. We denken steeds vaker dat overgang naar een andere definitie een bewuste keuze is geweest.
Meeste werklozen willen een deeltijdbaan
Het CBS kwam ook nog met een onderzoek naar de gewenste arbeidsduur van de werklozen (uit het 1e kwartaal).
Opvallend: slechts 4 van de 10 werklozen zoekt een voltijdbaan.




4 van de 10 werklozen langdurige werkloosheid 
Een dag na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers kwam het CBS met inzicht in de langdurige werkloosheid (langer dan 1 jaar werkloos). De cijfers gaan over het 1e kwartaal. Van de 643.000 werklozen waren toen 289.000 mensen langer dan 1 jaar werkloos. Dat is 4 op de 10.
Per leeftijds categorie zijn er grote verschillen. 15% van de werkloze jongeren tot 25 jaar is langer dan 1 jaar werkloos. Voor de categorie 25-44 jaar is dit percentage 44%. Van de werkloze 45+-ers is zelfs 62% langdurig werkloos. 


Langdurige werkloosheid is dus één van de problemen van vandaag. Een reden extra om vooral te zorgen dat medewerkers vanuit een bestaande situatie een nieuwe baan kunnen vinden. Gelukkig voorziet het nieuwe ontslagrecht in een transitievergoeding. Die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor een opleiding of outplacementAls SollicitatieLAB zijn wij inmiddels zeer succesvol met onze outplacement-trajecten (succesrate rond de 90%). 


Ook het CBS kwam met cijfers over het percentage werklozen dat een jaar later werk heeft.


Laten we direct de opmerking maken dat dit gemiddelden zijn. En natuurlijk is het als 45+-er lastiger dan wanneer je jonger bent, een en ander is natuurlijk ook erg afhankelijk van de branche waarin je werkt zoekt. Deze cijfers zouden je als 45+-er de moed in de schoenen kunnen doen zinken, maar in 2014 vonden ruim 100.000 45+-ers wel een baan, dus waarom jij niet?
Wil je weten wat jouw kansen zijn, kom dan eens praten. Je kunt ons altijd bellen om kennis te maken of mailen via info@sollicitatielab.nl