zaterdag 19 december 2015

Tips van recruiters voor de cv's van de maand november 2015

Recruiter panel november


We proberen altijd met de samenstelling van ons recruiterspanel in te spelen op de actualiteit. Dat is deze maand ook weer aardig gelukt.
  • Allereerst zijn we heel trots dat we de Beste Werkgever 2015 (organisaties tot 1000 medewerkers) in ons panel hebben. We hebben namelijk Peggy Voets, HR-medewerker bij het winnende St Jozefsoord in ons panel.
  • Vorige maand was er in de media veel aandacht voor de sollicitant die naar een baan zwomNatuurlijk zochten we contact met de betrokken recruiter Caroline Jacobs , HR-Manager van ZF Marine.
  • Ook zoeken we elke maand een recruiter, die veel weet van werken in de zorg sector. Dat is deze maand Floor Bovens, Consultant bij Neo-Mundo.
  • Wil je graag een keer stage lopen bij de TV, Radio of een andere media-organisatie, dan moet je zeker meedoen. Deze maand zit namelijk Jannerieke Hommenga van Mediastages in ons panel.
  • Ook iemand uit de bouw-sector mag niet ontbreken. We vinden het erg leuk dat het gelukt is om Thomas Hopman Recruiter bij De Koninklijke BAM-groep.
  • En ook onze vaste waarde Ingrid Bredius, Recruiter van It-on.
  • Ook, zelfs last-minute en ondanks een drukke agenda, in ons recruiterspanel, Heleen Stoevelaar van Conclusion.
We hadden ook een paar korte interviewtjes met de leden van ons panel.

Een goed cv laat in een oogopslag zien wat jij zoekt en wie jij bent!

“Er is een behoorlijke schaarste aan technische specialisten en  ervaren projectleiders met een financiële achtergrond in de Bouwnijverheid.”  Het zijn de woorden van Thomas Hopman talent acquisition specialist bij Koninklijke BAM Groep, op onze vraag waar hij schaarste verwacht op de arbeidsmarkt. Thomas gaat verder: "Vanwege deze schaarste kijken we steeds intensiever in ons eigen netwerk om mensen met het juiste profiel te vinden. Daarom neemt het belang van netwerken toe, juist voor werkzoekenden. Dus niet alleen je cv online inschieten wanneer je reageert op een positie, kijk om je heen wie je via via al kent binnen het betreffende bedrijf!”
Gaat het cv op termijn verdwijnen? Thomas met een brede glimlach: “Een cv, wat is dat? Neen, even zonder gekheid, een goed cv is belangrijk. Een cv waarin je in één oogopslag overzichtelijk op pagina 1 alles presenteert wat ik wil weten: Waar woon je? Wat is je laatste werkervaring? En vooral…wat zoek je? Wat straalt een cv uit? Een tip: ‘wees zo concreet mogelijk in je cv! Schrijf niet dat je “communicatief vaardig” bent, maar zet die vaardigheid daadwerkelijk in!

Trots zijn op je leeftijd en ervaring

Het verzorgings- en verpleeghuis Sint Jozefoord  uit Nuland, werd onlangs uitgeroepen tot Beste Werkgever van Nederland (organisaties met minder dan duizend medewerkers). We vinden het dan ook heel leuk dat personeelsfunctionaris Peggy Voets van Sint Jozefoord deze maand in ons panel wilde plaatsnemen. We vroegen haar direct wat ze belangrijke items vindt in een cv. Peggy: “Items waarbij vooral de persoonlijkheid naar voren komt, de drijfveren en ambities. Rondom werkervaring wil ik vooral zien wat iemand neergezet heeft, waar degene trots op is.” Je motivatie opnemen in een aparte brief of opnemen in je cv? Peggy: “En-en! Zowel in de brief als in het cv is het belangrijk naar voren te laten komen waarom iemand dé persoon op die plek is”.
We spreken met Peggy ook over de 45+-werkloosheid.  Peggy: Wij kijken naar de functie en niet specifiek naar de leeftijd; Vraagt de functie veel of weinig ervaring? Krijgt iemand de tijd om zich te ontwikkelen of moet iemand binnen een bepaalde termijn een klus klaren? Het is dus meer een combinatie van functie, persoonlijkheid, visie en drijfveren. Bovenal geldt: 45+-ers moeten trots zijn op hun leeftijd én hun ervaring! Die ervaring is vaak  juist een pluspunt.”
Kun je naar de beste werkgever van Nederland ook een open-sollicitatie sturen? Peggy: “Ja, wij staan zeker open voor open-sollicitaties.”

Frisse uitstraling heeft niets met jong te maken

Floor Bovens is Consultant bij Neo-Mundo. Neo-Mundo adviseert en bemiddelt bij de invulling van management-, staf- en bestuursfuncties in de zorg. Floor: “Omdat we expert zijn in de zorg zijn we een goede gesprekspartner. Samen met de klant komen we met gedurfde oplossingen.
Wat is belangrijk in een cv? Floor: “Geen zaken opnemen die overbodig en niet relevant zijn, zoals initialen, nationaliteit (mits je echt een exotische naam hebt), uitleg van bedrijfsactiviteiten die niet relevant zijn voor de vacature of zaken als geboorteplaats. Ook talenkennis als dit niet relevant is, of beroep van je partner…….. Ja, echt, ik kom het allemaal tegen! Kortom: overbodige, niet relevante informatie mag eruit blijven.”
Wat zie je wel graag in een cv? Floor: “Een goede foto, recente werkervaring en opleidingen, relevante trainingen of cursussen, relevante nevenactiviteiten, hobby’s en interesses en competenties. Maar competenties niet als opsomming, wel als kort verhaal in je profiel. Verder geboortedatum en personalia uiteraard.
Dus de geboortedatum niet weglaten als 50+-er? Floor: “Neen zeker niet. Het is voor de groep van oudere werkzoekenden belangrijk dat ze vooral op functies solliciteren waar leeftijd ook toegevoegde waarde heeft.  Als ze op een vacature net zo goed een jonkie kunnen neerzetten, dan wordt het lastiger! Het is ook belangrijk dat in je cv je ervaring er goed uitspringt. Probeer vooral de relevante werkervaring te benoemen. Een jonge frisse uitstraling heeft niets met leeftijd te maken, probeer dit ook door de foto goed zichtbaar te maken.

Ontwikkel en flexibiliseer

Jullie kunnen je natuurlijk de kop in de landelijke dagbladen herinneren: “Sollicitant zwemt zich naar een nieuwe baan”. Als SollicitatieLAB waren we benieuwd welke recruiter er klaar stond met een handdoek en een baan. Natuurlijk kwamen we er achter: Caroline Jacobs,  Manager Human Resources bij ZF Marine Krimpen BV.  Ze zat deze week voor haar werk in Italië maar vond toch tijd om plaats te nemen in het recruiterspanel.
Wat verwacht je van een cv? Caroline: “Een totaal beeld van de persoon, dus opleiding, ervaring, meetbare skills, een persoonlijke indruk.”
Ze heeft ook nog een tip voor werkzoekenden.  Caroline: “Het vinden van technisch goed onderlegde administratieve krachten is nog steeds moeilijk.  Dus: ontwikkel technisch inhoudelijke vaardigheden. Techniek is niet moeilijk of saai, het is net zo goed aan te leren als administratieve vaardigheden. Boekhouders kunnen zich uitstekend ontwikkelen tot technische cost trackers.  Administratief medewerkers tot administratieve project ondersteuners, etc.  Ook hier geldt; ontwikkel en flexibiliseer.”


Straal energie uit

Heleen Stoevelaar is Manager Recruitment bij Conclusion. Wat is Conclusion voor een bedrijf? Heleen: “We zijn een veelzijdige zakelijke dienstverlener, die het anders doet. Wij bieden vernieuwende oplossingen voor de IT- en organisatievraagstukken van nu. Én die van morgen, trouwens ook. In ons werk staat centraal, dat we klanten vooruit helpen door kennis te delen en talenten te bundelen.”
We vroegen Heleen naar de Do’s en Don’ts  voor een cv. Heleen: “Een studentenbaan hoeft echt niet in je cv als je 30+ bent, ik ben vooral nieuwsgierig naar je werkervaring van de laatste 10 jaar. Probeer  overzichtelijk en helder een beeld te gegeven van je loopbaan de afgelopen jaren. Maar ook wat wil je nu en morgen en waarom juist Conclusion.”
Je motivatie dus niet in een aparte brief? Heleen: “Neen hoor mag van mij in je cv. Verder is het belangrijk dat je cv gemakkelijk te lezen is.” 
Staan jullie open voor open-sollicitaties? Heleen: “Jazeker, maar een open sollicitatie moet ook concreet zijn, dus wat wil je precies, wat kom je brengen en wat wil je komen halen.” Heb je nog tips voor 45+-ers? Heleen: “Vooral niet zo hard roepen dat je 45 “oud” vindt! Straal energie uit en het maakt niet uit hoe oud je bent! Ik heb net iemand van 61 aangenomen die in zijn contract heeft laten opnemen dat we de intentie hebben om na zijn 67 nog met hem verder te willen werken. Dát is gaaf!”

Zorg dat je “digitale footprint” ook in orde is 

“Wij ontvangen bij Mediastages meer dan 10.000 sollicitaties per jaar die altijd bestaan uit een losse motivatie (specifiek gericht op een stage) en een cv. Wij zien dus vooral heel veel cv’s  voorbij komen van jonge mensen.” Alleen al om deze reden vinden we het leuk dat Jannerieke Hommenga van Mediastages dit keer in ons panel zit.
Jannerieke: “Opvallend daarbij is dat steeds meer jongeren een helder en overzichtelijk cv weten te ontwerpen. Daardoor is het makkelijk om snel te kunnen scannen welke competenties en vaardigheden ze bezitten. Regelmatig worden hier ook infographics bij gebruikt. Als tip geven we altijd dat de lay-out creatief en functioneel moet zijn. Dus niet saai maar wel helder en informatief.  
Vandaag de dag is het ook belangrijk dat je “digitale” footprint in orde is, dus wat valt er over jou te vinden op het internet.  Bij een cv is het dan ook belangrijk dat wanneer je een link plaatst naar LinkedIn deze ook “clickable” moet zijn, en dat deze moet leiden naar het juiste adres.” 
Een brief en een cv apart? Jannerieke: “Persoonlijk vind ik dat motivatie en cv twee gescheiden documenten moeten zijn, want je dient in de motivatie heel goed te onderbouwen waarom je specifiek bij een bepaald bedrijf op een bepaalde vacature reageert. Zelfs bij een open sollicitatie zou ik dat zo aanpakken omdat je dan sowieso jouw bevlogenheid voor het bedrijf onder woorden kunt brengen en wellicht ook een functie die je in gedachte hebt.” 
We filosoferen ook nog even over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.  Jannerieke: “Vaak zijn mediabedrijven op zoek naar studenten die zowel de conceptuele kant als de functionele kant in zich hebben. Sowieso zijn de banen van de toekomst steeds minder functiegericht omdat functies steeds sneller veranderen en complexer worden. Het is daarom belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel op vakgebied maar indien mogelijk ook het gebied van competenties, de zogenaamde 21thcenturyskills.“ 
21thcenturyskills? Jannerieke:  “Ja , skills op het gebied van communicatie, kritisch denken, samenwerken, creativiteit en flexibiliteit. Wanneer je deze vaardigheden hebt, of leert te ontwikkelen,  dan ben je “future”  proof en  multi inzetbaar!”