vrijdag 18 september 2015

Tips voor je cv. recruiters maand augustus Centric, Decom, Iton Rode Kruis

Recruiterspanel augustus 2015



Komende dagen nog het interviewtje met
  • Koos Wurzer. Koos was in een ver verleden al eens lid van ons panel, maar is inmiddels Corporate Recruiter bij Danone. Danone het bedrijf achter A-merken als Nutricia, Olvarit, Bambix, Nutrilon, Activia, Danoontje and Evian.
 Het doen van vrijwilligerswerk laat zien dat je inzet en initiatief toont
Kom jij het Rode Kruis helpen? Wij zijn op zoek naar jouw talent! Is één van de motto’s van het Rode Kruis. Wij krijgen veel vragen van werkzoekenden die graag willen werken bij een organisatie als het Rode Kruis. Betaald maar vaak ook als vrijwilliger, enerzijds om ervaring op te doen, anderzijds om hun in-between-jobs periode een zinvolle invulling te geven. We zijn blij dat Annemie Stuurman deze maand in ons panel zit.
Welke items zien jullie graag in een cv en welke niet?  Annemie: Eh wel in een cv:  Werkervaring, opleiding, hobby’s, wat je uniek maakt. Niet: zwemdiploma’s of wat daar op lijkt, uitgebreide werkervaring van lang geleden, vakantiebanen als je al een ervaren kracht bent.  Je motivatie waarom je graag bij het Rode Kruis wil werken lees ik dan weer liever in een aparte brief.
Vrijwilligerswerk opnemen in je cv hoor ik je niet zeggen? Annemie: Ja natuurlijk, zeker als het past bij de functie die degene wil gaan doen. Maar ook als dat niet het geval is, het geeft ook  vooral weer dat je inzet en initiatief toont. Zijn er mogelijkheden voor (al dan niet tijdelijk)  vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis? Annemie: Er zijn tal van mogelijkheden bij het Rode Kruis: bestuursfuncties, projecten, Eerste Hulp verlening, HR achtige functies. Je kunt op zoveel vakgebieden leuke vrijwilligersfuncties doen bij het Rode Kruis!
We spraken met Annemie ook over de nieuwe manieren van solliciteren. Solliciteren met een filmpje? Annemie: Hangt erg van de functie af, voor een communicatieadviseur of innovator zou ik het wel passend vinden, voor een monteur WTB niet. En via Facebook? Annemie: Nee, facebook is voor privé- aangelegenheden in mijn beleving, privé en werk moet je toch goed tot redelijk gescheiden houden. En Twitter? Annemie: Ben ik ook geen voorstander van, vind Twitter sowieso een boel blabla en weinig inhoud.
Meer informatie over werken bij het Rode Kruis kan je vinden op de website van het Rode Kruis.


Een Job-alert werkt beter dan een open sollicitatie 

Lisanne van der Lubbe  is recruiter bij Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, waar zij inmiddels 12 jaar werkt. Wat verwachten jullie van een cv? Lisanne: Een cv is overzichtelijk, bevat alle benodigde informatie en geeft een duidelijk beeld van je opleidings- en arbeidsverleden. 
In principe zijn 2 kantjes het maximum. In een ziekenhuisorganisatie heb je natuurlijk veel te maken met medici en bij die doelgroep zie je ook wel dat cv’s langer zijn. Dit komt dan met name door een lange lijst met publicaties welke in ieder geval door ons als recruiter niet gelezen wordt. Dus het is handig om daar een bijlage van te maken. In je cv  zien we graag: contactgegevens, opleiding (eventuele big registratie), werkervaring (korte en bondige omschrijving), vaardigheden en wat je ambitie.is. Oh ja “Gaten” in het cv; benoem wat je gedaan hebt in die periode, anders roept het vragen op. 
De motivatie lezen wij bij voorkeur in een brief. Opvallend is dat veel sollicitanten deze juist vergeten en dat de brief een opsomming wordt van het werkverleden. Dit is echter te lezen in het cv, dus schrijf het niet nogmaals in de brief. 
Staan jullie open voor open-sollicitaties? Lisanne: Wij nemen in principe geen open sollicitaties aan, maar bieden de mogelijkheid voor kandidaten om zich op onze website te registreren voor een jobalert. Op die manier krijgen zij een bericht als er een nieuwe vacature geplaatst is. In het verleden hadden wij wel de mogelijkheid  om een open sollicitatie te versturen, maar in de praktijk moesten wij te veel kandidaten teleurstellen en kostte het te veel tijd. 
Solliciteren met een filmpje? Lisanne: Is niet iets waar wij op dit moment de toegevoegde waarde van zien. Misschien bewijst zo’n filmpje enkel hoe goed een kandidaat kan acteren, maar wat kun je nou helemaal laten zien in 6 seconden? Net als solliciteren via Twitter, Facebook of What’s app; misschien is de zorg daar op dit moment (nog) te traditioneel voor. Het is prima om informatie en vacatures te delen via social media (content marketing), gericht op je doelgroep, maar solliciteren gebeurt bij ons nog echt met een brief en een cv. 
Hoe kijken jullie naar de arbeidsmarkt? Lisanne: Op de korte termijn verwachten wij geen schaarste. Voor de lange termijn zal het lastiger worden om, met name HBO geschoolde, verpleegkundigen te vinden. Het profiel van verpleegkundigen verandert en er zal een duidelijk onderscheid komen tussen MBO en HBO professionals, daarom investeren wij nu ook in het opleiden van onze MBO’ers naar een HBO niveau. Bepaalde, zeer specialistische vacatures zijn nu al lastig in te vullen, omdat de doelgroep simpelweg erg klein is. Denk bijvoorbeeld aan een gespecialiseerde angst-tandarts of een professional die bepaalde onderzoeken uitvoert, zoals een laborant klinische neurofysiologie of een technisch oogheelkundig assistent.

Je cv moet in één oogopslag het beeld oproepen,  “die moet ik hebben”. 

Een goed cv is zo geschreven dat ik ervan overtuigd raak dat deze persoon een bepaald probleem het beste kan oplossen. Het cv moet in een opslag het beeld oproepen “die moet ik hebben voor mijn vacature”.  Aan  het woord is Jacco Valkenburg. Jacco is één van de autoriteiten op recruitmentgebied in Nederland. Hij schreef een groot aantal boeken over dit onderwerp waaronder 'Recruitment via sociale media' en 'Solliciteren via LinkedIn'. Momenteel werkt Jacco voor opdrachtgevers zoals KPN.
Ik zal een cv niet beoordelen op zijn vorm maar enkel op inhoud omdat ik niet op zoek ben naar de beste sollicitant met het fraaiste cv maar de beste kandidaat op basis van capaciteiten en objectieve criteria. Met een creatief cv win je bij mij geen bonuspunten. Het beste is om het cv kort, concreet en bondig te houden en dan kun je als leidraad 2 pagina’s nemen. Werkervaring van meer dan 10 jaar geleden is zelden relevant dus dat kan je sterk inkorten. Voor consultants - die veel projecten en opdrachtgevers hebben gehad - zijn wellicht meer pagina’s nodig, maar probeer de kern van je cv te beperken tot 2 pagina’s en neem de rest op in bijlagen. 
Het cv is bedoeld om je levensloop te schetsen. Je motivatiebrief gebruik je, wat mij betreft, voor aanvullende informatie. In je motivatiebrief leg je een duidelijke link met de functie en het bedrijf, en vertel je in het kort waarom jij hun probleem kunt oplossen. Als je een standaardbrief gebruikt voor alle sollicitaties kun je net zo goed geen brief schrijven. Dat voegt niets toe. Herhaal ook niet je cv in een brief, die hebben we namelijk al gelezen. 
We lezen steeds vaker dat het cv gaat verdwijnen, wat denk jij? Jacco: Als selectiemiddel zal het cv inderdaad verdwijnen. Een timmerman beoordeel je toch ook niet op zijn cv? Het cv is traditioneel een manier om uitgenodigd te worden om op gesprek te komen voor een vacature. Echter als selectiemiddel heeft het weinig voorspellende waarde. Als recruiter zoek ik niet de snelste of beste sollicitant met het perfecte cv, ik zoek de beste kandidaat op basis van prestaties of potentie. Er zijn betere werving- en selectie-instrumenten met meer voorspellende waarde of een kandidaat ook echt succesvol zal zijn in baan. Ik gebruik liever aanbevelingen en e-assessments of arbeidsproeven om een eerste selectie te maken. 
We vroegen Jacco ook wat hij vindt van nieuwe manieren van solliciteren.
Jacco: Een filmpje? Voor horeca-, retail- of callcenterfuncties is dit wellicht bruikbaar omdat het een eerste indruk van iemands presentatie-skills geeft. Een valkuil is dat deze vorm van selectie is gebaseerd is op het onderbuik gevoel van een selecteur en een subjectieve mening met wie ze het liefst mee samenwerken. Terwijl het gaat om de best mogelijke match met de organisatie en niet om de persoonlijke klik van de selecteur. Een vorm van discriminatie ligt op de loer. Twitter? Jacco: Een snelle manier om contact te leggen en informatie uit te wisselen! Ik zeg doen. Dat geldt ook voor Facebook en What’s app. Het zijn snelle manieren van communicatie en netwerken naar een nieuwe baan, dus maak er gebruik van.
 

Twitter leuk voor het eerste contact maar ik wil een cv zien

Ingrid Bredius is recruiter bij ITON, maar belangrijker vanaf het begin van de verkiezing bjna 3 jaar geleden is ze de vaste waarde in ons recruiterspanel.  We hadden Ingrid nog niet gevraagd wat ze van solliciteren met een filmpje vindt. Ga je die filmpjes bekijken? Ingrid is duidelijk als altijd. Ingrid: Nee dus! En via Twitter? Ingrid: Twitter, is leuk voor het eerste contact. Daarna wil ik echt een cv zien! Dat geldt ook voor Facebook en what’s app. Leuk voor het eerste contact maar linksom of rechtsom ik wil echt een cv zien!
Recent is een uitspraak geweest over ontslag op staande voet wegens het verstrekken van onjuiste informatie bij een sollicitatie. Herken je gemakkelijk onjuistheden in een cv? Ingrid: Eerlijk gezegd  denk ik dat in de helft van de cv onjuistheden staan. Vooral  gaten dichten door met data te schuiven van  opleidingen en cursussen, zie je vaak. Beter is het om het gewoon te benoemen en aan te geven wat je in die periode echt hebt gedaan en geleerd.
Laatst kregen we concreet de vraag welke opleiding geniet de voorkeur? ITIL, PRINCE2 of Lean IT (alle foundation)? Ingrid: Ligt geheel aan de functie, branche, en sector waar je werkzaam wil zijn. Maar zijn allemaal goede opleidingen en het is goed om je te certificeren in deze tijd.

Zorg voor een specialisatie!

Robert van Hemert is verantwoordelijk voor het invullen van de vacatures binnen Centric voor de business units  IT Outsourcing en HR&Payroll. Robert: Ik merk dat veel mensen binnen IT een verouderde kennis hebben. Wil je mee dan is het de kunst om weer een specialisatie aan te gaan. Zorg dat je aantrekkelijk bent voor de IT-arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Dan zijn er genoeg kansen. 
Welke items zien jullie graag in een cv bij Centric en welke niet? Robert: Lastig te beantwoorden aangezien dit afhankelijk is van de rol waarop iemand solliciteert. Maar algemeen genomen, de basis zaken waar een levensloop aan dient te voldoen werkervaring, opleiding, eventueel behaalde resultaten, cursus training enz. Van mij mag een kort persoonsprofiel er ook bij. Niet ellenlange verhalen over de carrière, doelstelling, motivatie. Dat kan beter verwerkt worden in een begeleidend schrijven. Het maximum voor een cv is toch wel 3 pagina’s. En vrijwilligerswerk opnemen in je cv? Robert: Kan, afhankelijk van de relevantie. En dat is vrij arbitrair.
Staan jullie bij Centric open voor open-sollicitaties? Robert: Jazeker.
Solliciteren met een filmpje lijkt een nieuwe ontwikkeling te worden, ga jij die filmpjes bekijken? Robert: Ik heb 3 jaar geleden met zo een platform gewerkt maar vond de kandidaten onecht overkomen in vergelijking met  het moment dat ze aan tafel zaten. Ben er niet positief over. En is Facebook geschikt? Robert: Waarom niet, zo lang ik maar duidelijk kan achterhalen wat iemand zijn levensloop is geweest/zal zijn en waarom hij/zij solliciteert.

 Functies worden specialistischer, de hardskills zijn dan belangrijk

Danny Poelen is Recruitment Manager bij Decom Technology People. Decom bemiddelt in gekwalificeerde specialisten op het gebied van Telecom, IT en Energy voor toonaangevende opdrachtgevers in Nederland, België en Duitsland. In 2014 kreeg Decom de Gouden Gazelle Award als één van de snelst groeiende ondernemingen in Nederland.

Wat verwachten jullie van een cv? Danny: Dit is natuurlijk afhankelijk van de functie. Maar over het algemeen maximaal 3 pagina’s. Bij functies waarbij veel certificaten / applicaties / technische apparatuur kennis nodig is kunnen er wel eens wat meer pagina’s nodig zijn, dit is echter een uitzondering. Ik zie in een cv graag persoonlijke gegevens, een profielschets (maar vooral niet in derde persoon geschreven), werkervaring, opleidingen en een overzicht van cursussen en trainingen. Graag ook in die volgorde. Indien relevant graag aangevuld met  taalvaardigheid, interesses / hobby’s.  Van mij mag je de motivatie ook kort opnemen in je cv, bijvoorbeeld in je profielschets. Is er een uitgebreidere motivatie nodig dan liever in een aparte brief.

We lezen steeds vaker dat het cv gaat verdwijnen, wat denk jij? Danny: Het cv gaat volgens mij juist steeds belangrijker worden. Een brief is bij steeds meer functies minder relevant. Over het algemeen worden functies steeds specialistischer en daardoor de gezochte profielen ook. Hardskills zijn dan bij een eerste selectie belangrijker dan softskills.

Staan jullie open voor open-sollicitaties? Danny: Zeker! Bij voorkeur dan wel in een relevant domein. Reken er wel op dat er vaak niet gelijk mogelijkheden zijn en je in eerste instantie een nette mail krijgt waarin we vertellen dat er nu geen mogelijkheden zijn. Het kan dan goed zijn dat we later bellen met een interessante job / opdracht.

We krijgen ook veel vragen van werkzoekenden die hun kennisniveau willen verbeteren en een opleiding willen gaan volgen. Laatst kregen we concreet de vraag welke opleiding geniet de voorkeur? ITIL, PRINCE2 of Lean IT (alle foundation)? Heb je een advies? Danny: Prince2 wordt bij ons geregeld gevraagd.
Het hangt echter sterk af van de functie die je ambieert. Bel eens mensen uit de branche, die dezelfde functie hebben en vraag wat hen geholpen heeft in hun loopbaan. Ook kijken in de verschillende vacatures wat het meest gevraagd wordt kan erg helpen. Het is altijd goed om specifieke trainingen in applicaties die relevant zijn voor de functie die je ambieert te volgen. Bijvoorbeeld  CRM systemen, technische applicaties , programmeertalen ( zoals OSS, NIM , Autocad, .net).