Actuele gegevens
100.000 werkenden meer dan een jaar geleden
Met deze positieve kop opende het persbericht van het CBS bij de bekendmaking van de werkgelegenheidscijfers over juni, zoals sindskort de informatie over o.a. de werkloosheidscijfers door het CBS wordt genoemd. Daar is op zich niet zoveel mis mee, behalve dat het de focus op de hoge werkloosheid toch weghaalt. Want in juni zijn er nog steeds 611.000 werklozen volgens de telling van CBS. Veel te hoog nog.
Want als we de werkloosheidscijfers in een wat breder perspectief plaatsen dan vallen er een aantal zaken op. Vergelijken we de werkloosheid met 2008 (het jaar van het begin van de crisis), dan is de werkloosheid nog steeds bijna 2x zo hoog als toen. Voor 45+-ers zelfs bijna 2,5x zo hoog.
Ook Lodewijk Asscher, was net als, het CBS erg enthousiast over het feit dat er het afgelopen jaar meer dan 100.000 werkenden bij waren gekomen. Los van het feit dat het vooral uitzendbanen betreft en waarschijnlijk ook parttime banen. Is de werkzame beroepsbevolking nog steeds lager dan voor de crisis.
Werkloosheid 45+ blijft een probleem
Vorige maand waren we nog enthousiast dat het aantal werklozen in de categorie 45+, vergeleken met een jaar eerder, voor het eerst sinds lange tijd, was gedaald.
De daling was minimaal maar we dachten misschien het begin van ..........., maar helaas deze maand laat weer het "vertrouwde" beeld zien
In juni is de werkloosheid overall 7% lager dan een jaar geleden, maar in de categorie 45+ weer 2% hoger.
Gaat het nu goed met de werkloosheid?
Ondanks alle positiviteit van het CBS, denken wij dat het nog niet echt goed gaat met de werkloosheid. Wat wel positief is, is dat het 1 juli effect is uitgebleven. De verwachting was dat veel werkgevers nog snel (flex)contracten zouden ontbinden, om niet gehouden te zijn aan de nieuwe wet rond het ontslagrecht. Deze beweging is niet in de cijfers waar te nemen. Al horen we ook geluiden dat werkgevers hebben gewacht met het aanzeggen van ontslag tot na 1 juli, omdat de nieuwe wet "goedkoper" zou zijn.
Kijken we naar de instroom in de ww en de uitstroom naar werk vanuit de ww, dan zien w enog niet echt een verbetering t.o.v. een jaar geleden.
Emmen het meest succesvolst in het bestrijden van de werkloosheid (gemeten in aantal ww-ers)
Nu we het toch over mensen met een ww-uitkering hebben. Emmen was het afgelopen kwartaal de gemeente van de grote gemeenten in Nederland (100.000+ inwoners), waar het aantal ww-uitkeringen het snelst daalde. Namelijk eind juni waren de ww-uitkeringen 18% gedaald t.o.v. het einde van kwartaal 1.
Bij de provincies viel deze "eer"te beurt aan de provincie Friesland
Na de ww, de bijstand
Een vraag die we regelmatig krijgen als we het over de ww-uitkeringen hebben is: Hoeveel mensen zitten er inmiddels in de bijstand zonder werk. We hebben het geprobeerd inzichtelijk te maken.
Wanneer we naar deze cijfers kijken dan schrikken we toch wel weer. 900.000 mensen met een ww- of bijstandsuitkering. Dan hebben we het nog niet over mensen met een WIA-uitkering, ZZP-ers zonder Poen en mensen die aan het interen zijn op hun spaargeld. We durven de stelling wel aan dat er in Nederland meer dan 1 miljoen werkzoekenden zijn zonder baan.
We hebben ook nog even het aantal bijstanduitkeringen en ww-uitkeringen uitgesplitst naar de verschillende leeftijdscategoriën.
Direct valt op dat in alle leeftijdscategoriën het aantal mensen met een bijstands-uitkering is gegroeid t.o.v. een jaar geleden.
Voor de ww-uitkeringen zien we het beeld dat we kennen van de werkloosheidscijfers. Een daling t.o.v. vorig jaar, maar niet voor 45+.
Overigens vragen we ons direct af waarom er geen uniformiteit in de cijfers is. De categorie jongeren loopt voor de bijstandsuitkeringen van 15 tot 27 jaar en bij de ww uitkeringen
Nationale versus ILO-definitie
Terug naar de CBS-cijfers, we staan deze maand niet uitgebreid stil bij het verschil tussen de oude nationale definitie en de nieuwe ILO definitie. Toch even de mededeling dat volgens de oude definitie de werkloosheid was gedaald onder de 700.000 werklozen naar 694.000 werklozen.
Overigens was op basis van de oude definitie de werkzame beroepsbevolking ook niet met 109.000 gestegen t.o.v. een jaar eerder maar met slechts 66.000. We denken steeds vaker dat overgang naar een andere definitie een bewuste keuze is geweest.
Meeste werklozen willen een deeltijdbaan
Het CBS kwam ook nog met een onderzoek naar de gewenste arbeidsduur van de werklozen (uit het 1e kwartaal).
Opvallend: slechts 4 van de 10 werklozen zoekt een voltijdbaan.
4 van de 10 werklozen langdurige werkloosheid
Een dag na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers kwam het CBS met inzicht in de langdurige werkloosheid (langer dan 1 jaar werkloos). De cijfers gaan over het 1e kwartaal. Van de 643.000 werklozen waren toen 289.000 mensen langer dan 1 jaar werkloos. Dat is 4 op de 10.
Per leeftijds categorie zijn er grote verschillen. 15% van de werkloze jongeren tot 25 jaar is langer dan 1 jaar werkloos. Voor de categorie 25-44 jaar is dit percentage 44%. Van de werkloze 45+-ers is zelfs 62% langdurig werkloos.
Langdurige werkloosheid is dus één van de problemen van vandaag. Een reden extra om vooral te zorgen dat medewerkers vanuit een bestaande situatie een nieuwe baan kunnen vinden. Gelukkig voorziet het nieuwe ontslagrecht in een transitievergoeding. Die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor een opleiding of outplacement. Als SollicitatieLAB zijn wij inmiddels zeer succesvol met onze outplacement-trajecten (succesrate rond de 90%).
Ook het CBS kwam met cijfers over het percentage werklozen dat een jaar later werk heeft.
Laten we direct de opmerking maken dat dit gemiddelden zijn. En natuurlijk is het als 45+-er lastiger dan wanneer je jonger bent, een en ander is natuurlijk ook erg afhankelijk van de branche waarin je werkt zoekt. Deze cijfers zouden je als 45+-er de moed in de schoenen kunnen doen zinken, maar in 2014 vonden ruim 100.000 45+-ers wel een baan, dus waarom jij niet?
Wil je weten wat jouw kansen zijn, kom dan eens praten. Je kunt ons altijd bellen om kennis te maken of mailen via info@sollicitatielab.nl
Cees Bakker 06 537 90 492
Ton Vermin 06 269 46 198