donderdag 19 mei 2016

0,6 miljoen werkzoekenden of misschien toch wel 1,8 miljoen ??

Arbeidsmarkt informatie

574.000 werklozen in maart

In april is de werkloosheid gelukkig weer gedaald. Volgens het CBS zijn 574.000 mensen werkloos. Om in John de Wolf termen te spreken 11x een uitverkochte Kuip. Veel te hoog natuurlijk. Als SollicitatieLAB, willen we graag weten hoe het zit, dus daarom duiken we regelmatig iets dieper de cijfertjes in. Opvallend deze maand is dat de jeugd werkloosheid (tot 25 jaar) weer is toegenomen.

0,6 miljoen werklozen of misschien toch wel 1,8 miljoen

Laatst kwam het CBS met cijfers over het 1e kwartaal van 2016. De teller bleef steken op 604.000 werklozen volgens de officiële definitie. Nu hebben we het wel eens vaker gehad over, dat de door het CBS gebruikte ILO-definitie voor werkloosheid, niet overeenkomt met het gevoel dat wij Nederlanders hebben bij het begrip "werkloos".
Bijvoorbeeld als je 1 uur werkt, maar wel een volwaardige baan zoekt, tel je niet als werkloos.  Ook wanneer je de afgelopen periode niet actief naar een baan hebt gezocht, tel je niet mee als werkloos.
Nu presenteert het CBS ook een mooi overzicht: "De Barometer Beroepsbevolking". Dit geeft een goed beeld welke categorie werkzoekenden wel meetellen in de officiële definitie van werkloos en welke niet.  Als we nu alle mensen optellen die graag willen werken of meer willen werken, komen we uit op ruim 1,8 miljoen mensen, die zich werkloos voelen en graag aan het werk zouden willen komen.

36.000 nieuwe WW-ers

In april werden 36.000 mensen werkloos, d.w.z. ontvingen voor het eerst (weer) een WW-uitkering. In april 2016 ontvingen trouwens ruim 460.000 mensen een WW-uitkering. Gaat het nu goed met de bestrijding van de werkloosheid. Volgens ons gaat het goed met de werkloosheid, als de instroom in de WW afneemt en de uitstroom uit de WW naar werk toeneemt.

Sinds de crisis is de instroom in de WW hoger dan de uitstroom vanuit de WW naar werk. De laatste maanden zien we dat het gat steeds groter aan het worden is. Nu is het wel zo dat vanaf juli door de WWZ er sprake is van een stelselwijziging (mensen tellen pas als 'uitgestroomd naar werkhervatting' als alle administratieve handelingen met name rond de inkomensverrekening zijn afgehandeld. Dat was voor juli 2015 niet zo, daardoor komen mensen sinds juli 2015 later in de telling terecht), maar of het verschil alleen maar is toe te schrijven aan deze stelselwijziging vragen wij ons af.

Nog nooit zoveel werkenden

Het zal duidelijk zijn, wij vinden meer dan een half miljoen werklozen onacceptabel en roept om andere, betere maatregelen. Toch is het goed om te bedenken dat er bijna nog nooit zoveel werkenden zijn geweest. In maart 2016 waren 8,3 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar aan het werk. Er zijn dus ook veel mogelijkheden. Omdat het mei is hebben we op de dag van de arbeid eens in kaart gebracht hoe het aantal werkenden zich heeft ontwikkeld de afgelopen eeuw.
(In het plaatje is gezien de historie een leeftijdgrens van 65 jaar gehanteerd en ook 12-uurgrens, dit levert verschillen op met de huidige definities gehanteerd door het CBS, vandaar het verschil  tussen 8,3 miljoen en de 7,2 miljoen in het plaatje)

300.000 mensen vonden een baan in het 1e kwartaal

Soms horen we dat het schier onmogelijk is om als werkzoekende een baan te vinden. Het CBS kwam nog met interessante cijfers over de verschillende stromen op de arbeidsmarkt. Het goede nieuws is dat in het 1e kwartaal 300.000 personen weer aan het werk kwamen. Dus onmogelijk is het niet.

De kans op werk


We krijgen regelmatig de vraag: Wat is mijn kans op een baan. Daar is natuurlijk geen éénduidig antwoord op te geven. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de branche, de baan, leeftijd, jouw persoonlijkheid, noem maar op. Toch kwam het CBS met cijfers over 2015. Bedenk echter dat het hier om gemiddelden gaat.

Als SollicitatieLAB scoren we echt beter dan deze percentages.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact op!