dinsdag 9 juni 2015

Wat verandert er door de Wet Werk en Zekerheid in het ontslagrecht?


 Wet Werk en Zekerheid

1 juli 2015 verandert er door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid een goot aantal zaken in het ontslagrecht. Hieronder zullen wij voor u de belangrijkste wijzigingen op een rijtje zetten.

Geldige redenen voor ontslag

U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen:
  • Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) 
    Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing.
  • U bent langdurig arbeidsongeschikt 
    U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.
  • U bent vaak ziek 
    Dit geldt alleen als u regelmatig maar niet langdurig ziek bent. Uw ziekte heeft onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering. Uw werkgever heeft geen andere functie of aangepaste werkzaamheden voor u.
  • U functioneert onvoldoende of bent niet geschikt voor uw werk 
    Uw werkgever moet u meerdere malen gezegd hebben dat u niet of onvoldoende presteert. Bij voorkeur in beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. U moet tijd krijgen om uw functioneren te verbeteren. Als u niet goed functioneert door ziekte, mag u niet worden ontslagen.
  • U gedraagt zich onbehoorlijk 
    U gedraagt zich onbehoorlijk als u verwijtbaar gedrag vertoont of verwijtbaar nalaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma’s vervalst, collega’s bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt. Ook als u zich niet houdt aan de geheimhoudingsplicht of u zonder goede redenen uw re-integratieverplichtingen niet nakomt.   Onbehoorlijk gedrag kan een reden voor ontslag op staande voet  opleveren.
  • U heeft ernstige gewetensbezwaren tegen uw werkzaamheden
    Dit geldt alleen als uw werkgever geen andere functie of aangepaste werkzaamheden voor u heeft.
  • U heeft een meningsverschil met uw werkgever 
    Als een verstoorde relatie tussen u en uw werkgever niet meer te herstellen is, mag hij u ontslaan.
  • Ontslag door andere omstandigheden  
    U kunt worden ontslagen als u bijvoorbeeld illegaal in Nederland verblijft of een gevangenisstraf moet uitzitten. Dit kan als het voor de werkgever niet redelijk is dat uw arbeidsovereenkomst doorloopt.

Ontslag tijdens proeftijd

Tijdens de proeftijd mag uw werkgever u ontslaan. De werkgever hoeft niet te kijken of u binnen de organisatie kan worden herplaatst.

Herplaatsing vóór ontslag

U kunt alleen worden ontslagen als het niet mogelijk is dat u binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing op een andere passende functie wordt herplaatst.

Wat moet ik doen als ik word ontslagen?

Bent u het niet eens bent met uw ontslag? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Als u bent ontslagen kunt u recht hebben op een WW-uitkering en soms ook op een transitievergoeding.

Ontslagprocedure UWV

Vanaf 1 juli 2015 is ontslagprocedure via UWV alleen mogelijk bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of als er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid. Uw werkgever zegt uw arbeidsovereenkomst vervolgens op.
U kunt dit ontslag bij de kantonrechter aanvechten.

Ontslagprocedure kantonrechter

Vanaf 1 juli 2015 is de ontslagprocedure via de kantonrechter alleen mogelijk bij ontslag wegens andere redenen dan bedrijfseconomische redenen of wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld, als de relatie tussen u en uw werkgever is verstoord, of als u onvoldoende functioneert. Ontslag gaat ook via de kantonrechter als u een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt die niet tussentijds kan worden opgezegd en u wordt ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid.

Transitievergoeding bij ontslag 

Als u wordt ontslagen, heeft u vanaf 1 juli 2015 recht op een vergoeding bij ontslag. Dit heet de transitievergoeding. De berekening van de transitievergoeding is behoorlijk ingewikkeld. Daarom zullen we in een apart de berekening van de transitievergoeding bespreken.


Vergoeding bij ernstige verwijtbaarheid van uw werkgever

Is uw ontslag ernstig te verwijten aan uw werkgever? Dan kan de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekennen bovenop de transitievergoeding.
Bent u korter dan 2 jaar in dienst geweest bij uw werkgever? Dan maakt u geen aanspraak op een transitievergoeding bij ontslag. Wel kan de rechter ook in dat geval een vergoeding toekennen als uw ontslag ernstig te verwijten is aan uw werkgever.

 

Conclusie

Het ministerie van Sociale Zaken schetst een zeer positief beeld van de Wet Werk en Zekerheid. Wij zijn echter van mening dat deze wet de werknemer helemaal niet meer zekerheid biedt. Zo zijn de redenen voor ontslag niet helemaal duidelijk.

De volgende vragen komen bij ons op:
  • wanneer functioneer je onvoldoende?
  • Hoe vaak moet je gewaarschuwd zijn om ontslagen te worden?
  • moet dit mondeling of schriftelijk gebeuren en kan dit een aantal keren kort na elkaar?
  • U heeft een meningsverschil met de werkgever? Is een meningsverschil alleen al voldoende voor ontslag?
  • Wanneer wordt een meningsverschil een verstoorde relatie?
  • Wat is regelmatig ziek? Heeft u elke maand een migraineaanval en bent u daardoor een dag afwezig, is dit dan al een reden voor ontslag?
Naast de transitievergoeding en de hoogte daarvan, zijn er nog heel veel vragen te beantwoorden. Het maakt het voor de werknemer niet duidelijker op.