donderdag 28 mei 2015

Recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Werkloosheid daalt niet

Actuele gegevens




Geen 625.000 maar 635.000 werklozen
 










In april 2015 zijn er dus 625.000 mensen als werkloos aangemerkt. Dit is het zogenaamde seizoen gecorrigeerde cijfer want in april waren er feitelijk 635.000 werklozen in Nederland.



45+ blijft lastig maar voor het eerst geen stijging t.o.v. 1 jaar geleden
Duiken we wat dieper in de cijfers, dan komen we direct iets positiefs tegen. Voor het eerst sinds lange tijd is de 45+ werkloosheid, vergeleken met een jaar eerder niet gestegen. T.o.v. jaar geleden is het aantal werkloze 45+-ers niet gegroeid. 
De categorie 45+laat in tegenstelling tot de andere leeftijdscategorieën (nog) geen daliing zien.






















Ook het onderstaande staatje, afkomstig uit de UWV rapportage over flexibilisering, laat zien dat 45+ categorie toch lastiger een baan weet te vinden. Ook is duidelijk te zien dat de flexibilisering zijn intrede doet, maar dit terzijde.


 
Nieuwe werklozen
In maart kwamen er 44.000 werklozen bij. Iets minder dan een jaar geleden en ook de uitstroom naan werk was met 28.000 iets hoger dan een jaar geleden. Is het CBS, dan misschien terecht aan de positieve kant?












Vanuit het UWV werd ook een mooi plaatje gemaakt. Namelijk over de lopende WW uitkeringen.


Veel dynamiek op de arbeidsmarkt in het 1e kwartaal. 
Inmiddels is het CBS ook gekomen met cijfers over het 1e kwartaal. De werkloosheid over het 1e kwartaal 2015 zakte t.o.v. van het 4e kwartaal 2014 met 2 dzd werklozen naar 635.000 werklozen. Maar er is veel dynamiek op de arbeidsmarkt zoals uit het onderstaande plaatje blijkt.


Het goede nieuws is dat ruim 300.000 mensen een baan vonden in het 1e kwartaal. Dus waarom jij niet?

Ook over het aantal vacatures goed nieuws, 195.000 nieuwe vacatures in het 1e kwartaal.


Appels en Peren
In onze blogs over vorige maanden zijn we al vaker ingegaan op de nieuwe definitie die het CBS hanteert.
Vanaf januari worden de werkloosheids-cijfers door het CBS, in eerste instantie gepresenteerd volgens de internationaal gehanteerde ILO-definitie. Tot die tijd, dus tot december 2014 hanteerde men de zogenaamde Nationale definitie.
De politiek zal niet ongelukkig zijn met de Internationale definitie, het werkloosheidspercentage is namelijkeen stuk lager dan volgens de oude definitie. Volgens de oude definitie zou de werkloosheid 8,9% zijn, volgens de nieuwe definitie is de werkloosheid, 7,0%, klinkt toch fijner.


Maar nog opvallender als je goed naar de grafiek kijkt. Daar waar iedereen blij is dat de werkloosheid voor de 2e opvolgende maand weer gedaald is en veel politici zeggen dat we op de goede weg zijn, blijkt volgens de oude definitie de werkloosheid helemaal niet te dalen, maar zich te stabiliseren!


We komen hier eerdaags natuurlijk op terug, want wij denken dat de internationale definitie niet zo goed aansluit, wat wij in Nederland als werkloos zijn zien.

Werkloosheid per provincie 
De provinciale staten verkiezingen liggen alweer enige tijd achter ons. Op dit moment zijn colleges gevormd of zitten in delaatste fase. Een mooi moment om de cijfers per provincie een keer te bekijken.


De cijfers gebaseerd op de WW-uitkeringen zijn het meest betrouwbaar, maar we kwamen bij het UWV, zoals wel vaker, ook nog andere interessante informatie tegen. Namelijk informatie over de Niet Werkende Werkzoekende. Dit zijn alle mensen die bij het UWV ingeschreven staan als werkzoekend. Het UWV zelf neemt een disclaimer op over de kwaliteit van het cijfermateriaal, namelijk net zo goed als de basis registratie van de gemeentelijke administraties. Daar kunnen we veel over zeggen maar we nemen de getallen maar even voor waar aan. Ze zijn interessant genoeg!



Onthutsende cijfers vinden wij. 

Ruim 640.000 mensen zijn meer dan een half jaar op zoek naar werk. 
Bijna 350.000 mensen van 50 jaar en ouder zoeken een baan!

De werkloosheid in de 10 grootste steden