woensdag 20 mei 2015

Ik kijk altijd eerst naar de motivatie opmerkelijk? Recruiterspanel mei


Ik kijk altijd eerst naar de motivatie.
Soms zitten er mensen in het recruiterspanel die eigenlijk helemaal geen recruiter zijn. Helaas zouden we bijna zeggen.  Zo iemand is Ingrid Keestra. We kwamen Ingrid op het spoor door een tweet over dat zij zorgvuldig was omgegaan met een afwijzing. Zulke mensen hebben we graag in ons panel. Dan werkt Ingrid ook nog bij een mooi bedrijf als Lewis Seating Systems. Dus alle aanleiding om haar te vragen voor ons panel. Overigens is Ingrid daar Adviseur Marketing & Communicatie. Maar dus ook regelmatig betrokken bij de werving van personeel. 
Ingrid: Ik zie graag competenties in een cv, goed uitgewerkt met voorbeelden van deze competenties in werksituaties. Verder natuurlijk werkervaring, opleiding, adres/e-mail/06-nummer en eigenlijk ook wel een foto. Maak de informatie in je cv ook weer niet te gedetailleerd Je vakkenpakket op de middelbare school hoef ik niet echt te weten. Ook een aparte brief met de motivatie is niet nodig, als je dan maar in je cv een goede motivering opneemt waarom je bij ons wil werken en waarom je voor de functie zo geschikt bent. Ik kijk altijd eerst naar de motivatie. 

We spraken met Ingrid ook over een aantal sollicitatiehypes. Ingrid: Ja een filmpje ga ik wel bekijken. Ook een ingesproken tekstje zie ik wel zitten, vooral handig als het om een representatieve functie of prettige telefoonstem o.i.d. gaat.  En solliciteren via Twitter? Ingrid: Op zich positief, maar 140 karakters is natuurlijk wel erg beperkt. Standaard formats?  Ingrid: Standaard is niet persoonlijk, dus niet goed naar mijn idee. 
Wat ik zie op internet over Future cv’s dan vind ik dat zeker een interessante vorm. Ik ben ze zelf nog niet tegengekomen.  Solliciteren via Facebook en What’s app, spreken mij daarentegen niet erg aan. Facebook is te veel een privé omgeving en what’s app is niet zo gemakkelijk deelbaar met anderen binnen de organisatie. 
We vroegen ook nog aan Ingrid waar ze schaarste op de arbeidsmarkt verwacht. Ingrid: Goede technische vakmensen.

Een balans tussen jezelf profileren en hierin niet door slaan

Ook Bea Grimberg Human Resources manager bij Azora, kwamen we tegen op internet, namelijk op ons Sollicitatie Forum. In een item over de 45+-ers in het programma Pauw, had zij een ferme bijdrage waaruit blijkt dat ze oog heeft voor 45+-ers. We spraken met haar over een aantal onderwerpen.

Bea: De omvang van een cv is afhankelijk van de hoeveelheid werkervaring, maar 3 is wel zo een beetje het maximum. Een goed cv bestaat voor mij uit een persoonlijk profiel, werkervaring, opleiding/trainingen, neven-activiteiten, software-vaardigheid, referenties, een persoonlijke tint (bijvoorbeeld dat je een blog schrijft). Ook zie ik graag een aparte motivatie brief. Een brief waarin je bondig ingaat op de reden van solliciteren, wat je aanspreekt in de vacature en hoe hetgeen je gedaan hebt aansluit op de vacature. Natuurlijk mag iets onderscheidend over jezelf niet ontbreken.

Staat Azora open voor open sollicitaties? Bea: Wel als het gaat om vacatures die we lastig in kunnen vullen. Wijkverpleegkundigen die een open sollicitatiebrief sturen zijn van harte welkom. 
Vacatures worden steeds meer via het netwerk ingevuld. 50% gaat op de website. 10% op vacaturesites. Het helpt als kandidaten eerder reeds stage bij ons hebben gelopen of vakantiewerk hebben gedaan. Daarnaast is het goed om via iemand binnen de organisatie geïntroduceerd te worden. Ook kandidaten die hun stoute schoenen aantrekken en met een mooi aanbod komen t.a.v. hetgeen ze voor ons kunnen betekenen hebben nog wel eens succes. 

Tot slot vroegen we Bea nog wat zij verwacht van een sollicitant bij een sollicitatiegesprek. Bea: Een goede voorbereiding wordt verwacht. Een sollicitant moet zich verdiept hebben in de organisatie en de ontwikkelingen binnen de branche. Daarnaast wordt een verzorgd uiterlijk ook nog steeds op prijs gesteld. Hetzelfde geldt voor goede omgangsvormen. Een balans tussen jezelf profileren en hierin niet door slaan past goed bij onze organisatie. Privéproblemen op tafel liever niet. En graag een genuanceerde mening over voorgaande werkgevers. Naast je verbaal goed uit kunnen drukken is ook goed kunnen luisteren en interesse in je gesprekspartners een pre.

Solliciteren 2015: LinkedIn-profiel up to date en aan de slag met Twitter

Solliciteren via een 6sec filmpje? Serieus? Dave Vervoord  kijkt ons aan of hij net een slok van een Belgisch biertje heeft genomen zonder smaak. Dave: Misschien als het gaat om een functie waarbij uiterlijk een rol speelt misschien wel, anders kan ik me er echt niks bij voorstellen. Dave is Senior Recruiter  bij Cofely en veelvuldig te vinden op Twitter. Waar hij behalve over vacatures ook twittert over bijzondere biertjes en hardlopen. 
Direct maar even vragen wat hij vindt van Twitter en solliciteren. Dave: 140 karakters kan/zal nooit een volwaardige sollicitatie & motivatiebrief vervangen, maar Twitter is uitstekend om je interesse in een vacature kenbaar te maken. Bij solliciteren in 2015 moet je echt met Twitter aan de slag. Twitter is namelijk ook een uitstekende informatiebron, dus volg relevante hashtags in tweets en recruiters van bedrijven waar je graag zou willen werken. 

Nog meer tips voor solliciteren in 2015? Dave: Zorg er ook voor dat je cv via een van de grote vacaturebanken actueel is. Zeker voor vacatures waar het aanbod van kandidaten hoog is en het volume van vacatures laag is, moet je er bovenop zitten! Kies je er voor om recruiters van bedrijven uit te nodigen via LinkedIn, maak de uitnodiging altijd persoonlijk; Geef aan waarom je wilt linken en kies NOOIT voor de standaard LinkedIn-uitnodiging. Natuurlijk moet je LinkedIn-profiel up-to date zijn. 

Wat vind je van Future cv’s? Dave: Een hele mooie ontwikkeling die ik van harte toejuich: Wat zoekt iemand in zijn volgende baan? Welke competenties mist hij/zij nog en wil hij/zij naar de toekomst toe ontwikkelen? Vergt van de organisatie dat er nagedacht wordt over wat er van iemand in de toekomst verwacht gaat worden. En solliciteren via Facebook? Dave: Prima, als Cofely delen we er vacatures, dus moet je er ook voor open staan dat mensen via dat kanaal gaan solliciteren. Wel in het kennismakingsgesprek ondersteunt door een cv.  Open sollicitaties? Dave:  Jazeker, in sommige gevallen zijn er meerdere mogelijkheden voor een kandidaat, geef wel aan wat je zelf voor toekomstige nieuwe baan ambieert. 

Tot slot vroegen we Dave nog naar zijn verwachtingen voor de arbeidsmarkt. Dave: Ja, ik verwacht een toename van het aantal vacatures. Ik heb wel mijn zorgen over de uitwerking van de nieuwe wet Flexibiliteit en Zekerheid. Contracten met een looptijd van 7 maanden zullen steeds meer gaan ontstaan. En ik vrees dat er in het najaar van dit jaar nog grote ontslaggolven gaan ontstaan bij bedrijven die nog zonder transitievergoeding afscheid gaan nemen van hun tijdelijke contracten. 
Welke functies al schaars zijn? Dat is een open deur  vanuit mijn functie als recruiter voor een technisch dienstverlener: kandidaten met een hbo-technisch profiel zijn in de afgelopen 5 jaar altijd schaars geweest en zullen dat in toekomst ook zeker blijven. Sta je nog voor een studiekeuze? Kies dan wel voor een echte technische opleiding als werktuigbouw, bouwtechniek of elektrotechniek en niet voor een  technische management opleiding.