dinsdag 11 maart 2014

WAT MOET ER WEL/NIET IN JE CV STAAN? RECRUITERS MAART

Naast moeilijk vervulbare vacatures, wat recruiters van een cv verwachten, waren dit keer ook het googlen van kandidaten, het gebruik van een ATS (Applicant Tracking System) en de motivatie brief onderwerpen in ons recruiters panel.

Ingrid Bredius:

Voor een SCOM specialist mogen ze me midden in de nacht wakker bellen
Ik ben altijd op zoek naar:
  • Microsoft SharePoint specialisten, 
  • Microsoft Business Intelligence specialisten, 
  • System Center Configuration Manager (SCCM) Specialisten, 
  • System Center Operations Manager (SCOM) Specialist 
Daar kan je me bij wijze van spreken mij ’s nachts voor uit mijn bed bellen. Aan het woord is Ingrid Bredius recruiter van ITSP, de vaste waarde van ons recruiters panel.


Over de motivatiebrief is Ingrid erg duidelijk. Ik kijk eerst naar het cv, daaruit moet een zekere match blijken. Als die match er is dan ben ik wel erg benieuwd naar de motivatiebrief. Ik wil dan vooral begrijpen wat de toegevoegde waarde is van de kandidaat voor het bedrijf. Dat kan in een half A4-tje en als je korte zinnen gebruikt wordt een brief vlot leesbaar.


Bij ITSP gebruiken ze ook een ATS. Al voegt Ingrid er direct aan toe: Liever lees ik alle reacties gewoon. Maar bij heel veel reacties doe ik wel een eerste selectie op zoektermen. Het is dus belangrijk dat in je cv de (zoek)termen staan die ook in de advertentie staan.

Fleur Okker:


Werkervaring uit de jaren 70 en 80 maakt ouder
Eh wat verwacht ik van een cv? Het antwoord komt van Fleur Okker, recruiter bij Monsterboard. Maximum aantal pagina’s wat mij betreft 3 (indien het een ervaren kandidaat betreft met een ‘ouderwetser’ CV. Resultaten en (over)achievements vind ik prettig om terug te zien in een CV. Vooral voor een sales organisatie als Monsterboard is dit belangrijk.


Een foto is leuk en geeft direct een beeld van een kandidaat. Dit kan natuurlijk ook een negatief beeld zijn, wanneer het een slechte foto op bijvoorbeeld te ‘sexy’ foto betreft. Houd de foto zakelijk en fris en ik hoef persoonlijk niet een heel lijf of boezem te zien ;). Een persoonlijk profiel is leuk en voegt absoluut wat toe aan het CV. Het maakt het plaatje compleet en maakt mijn werk makkelijker als Recruiter.
Qua werkervaring opteer ik voor de relevante werkervaring. Bij een CV van een Seniore kandidaat, zou ik persoonlijk de werkervaring uit de jaren 70 en 80 weg laten. Dit maakt ouder en is ook niet meer relevant. Een modern CV hoeft niet altijd toegevoegde waarde te hebben.Wanneer iemand creatief is, voegt het echt iets toe en laat het direct zien dat hij ook daadwerkelijk creatief is. Een Financial Analyst met een superhip CV klopt niet helemaal en roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Een CV hoeft niet persé modern te zijn maar moet wel compleet en netjes en verzorgd zijn.  
Anders dan Ingrid kijkt Fleur eerst naar je brief en dan naar je cv. In een brief verwacht ik: Wie ben je, wat zoek je en waarom onze organisatie. Laat vooral zien dat je geen standaard brief gebruikt maar gebruik stukken tekst uit bijvoorbeeld de vacaturetekst om je brief persoonlijk te maken. Daarnaast is een goede motivatiebrief max 1 A4 (is eigenlijk al teveel). Je werkervaring hoef je niet te uitgebreid te benoemen, daarvoor is het CV, maar noem wel de overeenkomsten tussen bijvoorbeeld je huidige functie en de vacature. Als iemand de moeite doet om een gepersonaliseerde brief te schrijven, doe ik mijn best om deze aandacht te geven.
Op dit moment verwacht Fleur dat er schaarste gaat ontstaan in de volgende functies: Engineering (HBO en hoger niveau techniek) en IT.


Marc Keur:
Selectie kan ik niet aan het systeem over laten.
Marc Keur is corporate recruiter bij Post NL. Eerst over het cv. Bijvoorkeur 2 pagina’s en een pasfoto is wel handig, maar mag ook op LinkedIn. T.a.v. werkervaring: Alle werkervaring graag en de recente bovenaan en uitgebreid en de langer geleden beperkter. Ik wil ook wel iets meer van een kandidaat weten en hobby’s zeggen daar wel wat over. Alleen wanneer ik in gesprek ga met een kandidaat print ik zijn, of haar cv uit. 


Ja we gebruiken een bij PostNL een Applicant Tracking System, maar ik maak altijd zelf de selectie, dat kan ik niet aan het systeem over laten. Een advies over hoe om te gaan met ATS als sollicitant? Mijn advies zou zijn maak 1 document. Voeg cv en motivatiebrief dus samen.Maar als je een aparte brief maakt gebruik de brief dan voor de motivatie voor de functie en om eventuele vragen die het cv op oept weg te nemen. Ik kijk altijd eerst naar het cv, zie ik dan raakvlakken, dan lees ik ook de brief.

Functies die nu al moeilijk te vervullen zijn en waar Marc verwacht dat schaarste ontstaat: Business Intelligence en Cloud IT vacatures
  
Marcel Brilman:
Een cv moet triggeren


Marcel Brilman was de meest invloedrijke recruiter van 2012. Nu is hij meer bezig met Marketing, overigens nog steeds bij GDF Suez Energy, maar zoals hij zelf zegt, Solliciteren is pure marketing van jezelf en eens een recruiter, altijd een recruiter. Een cv moet triggeren en vragen open laten zodat je nieuwsgierig wordt.
Wel of geen pasfoto? Altijd, tenzij je lijkt op een dictator of weet dat het niet in je voordeel werkt. Helaas is 1e indruk vaak bij beslissers leidend. Ook in een cv.
Alle werkervaring of juist alleen de relevante of alleen de laatste 5 jaar? Alleen relevante. Geen supermarkten, oppasavonden of snackbars tenzij van belang bij competenties. Hobbies wel of niet? Nee. Laat dit maar blijken uit je link naar je sociale media. (die je natuurlijk actief voor de sollicitatie optimaliseert.)


Ik kijk altijd eerst naar de brief. De inhoud? To the point schrijven waarom de tekst je aansprak. Waar werd je geraakt om te schrijven. Een halve, maximaal een A4. 
Over het googlen van kandidaten. Eigenlijk alleen maar als het tot een gesprek komt. Waar let je dan op? Heb je een LinkedIn profiel, hoe profileer je je hier, zet je je werkgever ook centraal, ben je enthousiast over je werk (passie), leuke dingen zoeken waarop je als recruiter over kan beginnen om kandidaat op gemak te stellen.
En omgekeerd de kandidaat jullie googled? Ik verwacht het zelfs. Voorbereiding is halve werk.
Als laatste willen we je vragen welke functies je verwacht dat er de komende periode schaarste gaat ontstaan of functies die nu al moeilijk te vervullen zijn. Business Development, techniek, specialistische marketeers met kennis en daadkracht.


Daan Eggink
In je cv moet je in één oogopslag tot je recht komen
Allereerst een paar algemene tips: 
  • Zorg ervoor dat diegene die het cv leest altijd duidelijkheid heeft en niet zelf dingen moet raden/invullen.
  • Denk goed na alvorens je iets op het cv zet: voegt het iets toe?
  • Schrijf de cv altijd naar de functie.
De tips zijn afkomstig van Daan Eggink Recruiter Techniek bij Het loopbaancentrum van Liander. Daan gaat verder: Bij een cv moet in twee pagina's direct duidelijk zijn, ‘deze persoon kan de functie invullen’. Je moet in één oogopslag tot je recht komen. Een cv moet zijn aangepast op de vacature en inzicht geven in relevante kennis en kunde.
Altijd goed om in een paar regels persoonlijke tekst jezelf kort neer te zetten. Hobbies zijn ook leuk! Maar niet de standaard woorden ‘lezen, puzzelen etc.’ Liever één uitgeschreven bezigheid dan ‘losse kreten’.
Ook over een een goede motivatie brief heeft Daan een duidelijke mening. Hanteer een actieve schrijfstijl en wees positief over jezelf. Schrijf in de ik-vorm maar open nooit een zin met ik! Uiteraard altijd digitaal en op één kant van een vel papier. Vermijd uitroeptekens en pas de brief aan aan de vacature. Te vaak kom ik nog standaard brieven tegen die voor meerdere vacatures gebruikt worden. Ik kijk eerst of de kandidaat in de basis voldoet en vervolgens pak ik de brief eruit.

Tot slot Daan over de arbeidsmarkt. Wij verwachten tekorten in de engineering (elektrotechniek/telecom) en het uitvoerende personeel (monteurs/technici elektro/gastechniek) Ook verwachten wij tekorten in IT-specialisten met vooral specifieke kennisgebieden bijv. data-architecten/netspecialisten.
Wordt vervolgd.
Eerdaags hopelijk de mening van het laatste lid van het recruiterspanel uit het panel:
  • Marie Anne Borst, nu recruitment coordinator a.i. bij TNO.
Marie Anne had het wat druk, maar als we haar deskundige commentaar over de kandidaten zien, dan zijn we wel benieuwd