dinsdag 22 januari 2013

In spijkerbroek naar een sollicitatie?


In spijkerbroek naar een sollicitatie?  

Ja  39%

Nee 61%


In het algemeen: Niet doen! Geen risico!
Er is weer massaal gereageerd op onze stelling van de week. In het kader van de Amsterdam Fashion Week, deze keer of je gekleed in spijkerbroek naar een sollicitatiegesprek kan.
De uitkomst is duidelijk: Neen, waarbij iedereen, direct aan zijn stem toevoegde, dat het erg afhankelijk is van de functie en het soort bedrijf.
Oriënteer je op je nieuwe werkgever 
Een rode lijn in de reacties is ook dat het belangrijk is om je ook op dit punt te oriënteren op het bedrijf waar je gaat solliciteren. In dit verband was de reactie van een nee-stemmende sollicitant erg steekhoudend.
  • “Als je op safe gaat, beter van niet. Dus daarom nee. Ik denk echter dat het vooral goed is om bij een sollicitatie een inschatting te maken van de bedrijfscultuur. Als je overdressed komt in een omgeving waar iedereen juist in spijkerbroek loopt, voelt dat ook niet goed. Er zijn ook veel plaatsen waar je met een (nette) spijkerbroek juist goed aansluit bij het bedrijf. Wel altijd een nette spijkerbroek, zonder vlekken/gaten. Ik ben wel eens vooraf langs een bedrijf gereden om te kijken hoe de mensen gekleed waren, omdat ik dat niet goed kon inschatten."
Een nee-stemmende recruiter gaf nog de tip om vooraf de website van het bedrijf te screenen op foto’s van werksituaties, om op deze wijze een indruk te krijgen van de bedrijfscultuur.

De ja-stemmers: maar wel een donkere, schone en nette spijkerbroek
De ja stemmers benadrukken, dat als je voor een spijkerboek kiest, dat deze wel schoon moet zijn en toch wel een beetje netjes en het alleen maar voor specifieke sectoren kan.
Een kleine greep uit de reacties van de ja-stemmers:
  • "Mits het een nette spijkerbroek is, met een net jasje en een blouse/ overhemd kan dat prima."
  • "Als je solliciteert voor een functie achter de lopende band of ander productiewerk kan dat wel vind ik. Mits schoon, zonder gaten en verder er verzorgd uitzien."
  • "Hangt van werkgever af. Ik solliciteer meestal in non-profit en daar lopen mensen vaak toch wat informeler bij. Ik doe wel een nette donkere spijkerbroek aan en trek een zakelijk colbertje erbij aan."
  • "Een (nette/hippe) spijkerbroek kan in een paar gevallen wel: als je solliciteert bij een jeansmerk of reclamebureau bijvoorbeeld. Dus: laat je kleding passen bij cultuur van het bedrijf waar je solliciteert!"
  • "Ik heb ja geantwoord, maar dat antwoord geldt alleen voor specifieke functies. In sommige beroepen komt het namelijk een beetje vreemd over als je in pak komt solliciteren."
  • "Het hangt volledig van de functie af waar je naar solliciteert. Een sollicitant in een Chanelletje naar het buurthuis bv. slaat niet aan."
  • "...........een loodgieter die komt solliciteren in een 3-delig pak ....dus ja het kan wel."
Recruiters zijn ook niet echt een fan van de spijkerbroek
Recruiters zijn ook niet echt een fan van de spijkerbroek. Zij benadrukken het belang van een goede eerste indruk en dat spijkerbroeken in veel sectoren not-done zijn, maar dat voor andere sectoren het mogelijk wel zou kunnen. Zoals blijkt uit de onderstaande reacties: 
  • "Ik werf voor een sales traineeship in de zakelijke dienstverlening. Voor de functie waar op wordt gesolliciteerd is een spijkerbroek not-done."
  • "Het belangrijkste is om je als sollicitant in te leven in de functie en na te denken over de vraag wat je aan zou trekken als je de functie al zou uitoefenen."
  • "Eigenlijk vind ik dat je niet in een spijkerbroek zou moeten gaan solliciteren. Maar voor een functie als postkamermedewerker of tuinman zou ik me kunnen voorstellen dat het wel passend is. Mits schoon, heel en netjes."
  • "Vind het wel afhankelijk wat voor een organisatie het is. Ooit ben ik in pak naar een gesprek gegaan en was zwaar over-dressed, gaf me geen prettig gevoel omdat je dan al een afstand kan creëren. Maar over het algemeen is een spijkerbroek not-done."
De mode deskundigen, wat vinden zij?
Onze eigen mode-deskundige Angelique Philipsen van(kastvolkleren.nl) noemde in haar blog over 'wat doe ik aan naar een sollicitatiegesprek' de spijkerbroek al minder geschikt.
Haar collega's zijn het over het algemeen met haar eens. 63% stemt "Nee". Een paar reacties:
  • "De spijkerbroek heeft het imago van stoer, casual, vrije tijd. Maar ook hip en trendy en niet het imago van netjes en verzorgd. Hoewel dat natuurlijk met een jeans wel kan. Hoe ingeburgerd deze broek ook is, op sollicitaties kun je er de plank mee misslaan. Zelfs als je op sollicitatiegesprek gaat bij een jeansstore, raad ik af om in jeans te gaan (kies voor andere casual outfit). Ook al heb je je verdiept in de bedrijfscultuur en is jeans geaccepteerd, niet doen. Combinatie jeans & sollicitatie heeft nog net een te negatieve associatie. Speel op safe in dit geval."  (Citaat: Dressed by Irma)
  • "Als imagodeskundige adviseer ik ook om jezelf te blijven. In sommige branches zoals de bouw kan een NETTE spijkerbroek bij sollicitaties. Combineer dit altijd wel met overhemd en/of colbert dus GEEN trui. Dat is echt té casual." (Citaat: Nicoline van Dijk)
  • "Altijd een hele onderneming om je outfit voor een sollicitatiegesprek te bepalen! Veel hangt natuurlijk af van het bedrijf waar je een gesprek hebt. Is er een dresscode of is het een informeel bedrijf. Probeer dit vast uit te vinden. Verder zijn wij van mening... Beter opvallen doordat je over-dressed bent, dan uit de toon vallen doordat je under-dressed bent." (Citaat: Kastvolstijl)
De conclusie
De combinatie jeans en sollicitatie is niet echt een goede combinatie. Voor sommige functies kan het wel, maar zelfs dan moet je er een goede reden voor hebben. Verder is het belangrijk dat je kleding goed aansluit bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Belangrijk is het om je ook hierop te oriënteren. Want over-dressed creëert ook weer een afstand.
Iedereen bedankt voor alle reacties en je kunt natuurlijk stemmen op eennieuwe stelling van de week.