maandag 21 januari 2013

Open brief aan Lodewijk Asscher

Open brief aan Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid

Minister Asscher bereid tot meer geld voor werk naar werk

De titel van dit artikel op NU.nl van donderdag 17 januari 2013 deed ons opspringen van vreugde. Wij van Sollicitatielab en De Weg naar Werk hebben al in een open brief aan vakbonden en UWV op 21 november 2012 gepleit voor het principe van werk naar werk. Wij kregen van medewerkers van UWV en vakbonden veel positieve reacties op de brief. Zij onderschrijven het standpunt dat actieve begeleiding van werkzoekenden moet beginnen voordat ze werkloos worden. Wanneer je een jaar wacht met actieve begeleiding dan zijn de werkzoekenden zo murw en gedemotiveerd van de vele afwijzingen, dat ze vaak niet meer de moed kunnen opbrengen om veel te solliciteren of te netwerken. Dat de minister nu dit principe gaat ondersteunen beschouwen wij maar als een eerste stap in de goede richting.

Minister stelt wel voorwaarden

Een voorwaarde die de minister stelt is dat werkgevers en vakbonden duidelijk de eerste stap hiervoor zetten. Ik verwacht eigenlijk dat werkgevers en vakbonden hier ook grootschalig gevolg aan willen geven, zegt de minister. Uit een onderzoek naar de werk naar werk projecten uitgevoerd door Cap Gemini en de Universiteit van Tilburg blijkt dat werknemers eerder aan een nieuwe baan worden geholpen als vakbonden erg betrokken waren. Werkgevers traden nog minder actief op.

Omslag in denken

De onderzoekers stellen dat voor het slagen van werk naar werk projecten een omslag in het denken nodig is, waarbij alle betrokken partijen een andere houding moeten aannemen. In de reacties die we kregen van vakbondbestuurders kwam het beeld naar voren, dat zij achter het idee van werk naar werk staan, maar dat er al afspraken gemaakt worden met werkgevers in sociaal plannen. Een reactie was, Nogmaals, ben het er mee eens. Bij Philips, Canon, Nedcar etc wordt dit geregeld maar elders hebben mensen het nakijken Een andere Maar solliciteren is pas nuttig als het zin heeft; niet omdat het moet. (Om)scholing moeten we als werk zien. In de praktijk merken de werkzoekenden daar weinig van. Ook de werkgevers laten het tot nu toe afweten. We hebben aan een aantal bedrijven waarbij werknemers wegens reorganisatie dreigen te worden ontslagen onze diensten aangeboden, maar tot nu toe hebben van geen enkel bedrijf ook maar een reactie gehad.

Dat er een omslag in het denken nodig is, lijkt ons wel duidelijk. De vraag is echter of de 100.000 mensen die het laatste jaar extra werkloos zijn geworden zonder actieve begeleiding van het UWV, wel de tijd hiervoor hebben. Dat denken wij niet. Wij krijgen veel verzoeken binnen van werkzoekenden om hen te begeleiden, maar omdat ze geen 29 of 49 euro beschikbaar hebben, zien ze er maar vanaf. Bij een gratis actie worden er wel massaal C.V’s opgestuurd. Dat er behoefte is aan sollicitatiebegeleiding is ons wel duidelijk.

Solliciteren moet je leren

Het is een cultuurverandering die we heel hard nodig hebben.

De minister geeft zelf de urgentie van het probleem al aan. Omdat cultuurveranderingen nog wel eens de neiging hebben om langer te duren dan verwacht en vaak niet binnen een jaar gerealiseerd worden, geeft deze opstelling weinig hoop dat de bestaande werkzoekenden nog iets aan deze cultuurverandering zullen hebben. Daarom roepen wij de minister op om ook voor de huidige werkzoekenden of ze nu jong of oud zijn, snel activiteiten te ontplooien waardoor deze groep niet het idee hebben dat ze in de steek zijn gelaten of worden afgeschreven. Dat werkgevers en vakbonden hun verantwoordelijkheid de afgelopen jaren niet of onvoldoende hebben genomen, ontslaat de minister er niet van om nu al actie te gaan ondernemen voor genoemde werkzoekenden.

Wij van Sollicitatielab.nl en de Weg naar Werk willen graag daaraan meewerken. Als u het eens bent met de inhoud van deze brief aan de minister roepen wij jullie op om via de sociale media of op op andere wijze dit te laten weten. Elke reactie zullen wij met toestemming publiceren.
Voor verdere informatie over ons verwijzen wij u naar www.sollicitatielab.nl voor de open brief aan politiek, vakbond en UWV medewerkers.

Ton Vermin                  Cees Bakker
06-26946198              06-53790492