zaterdag 16 december 2017

Column: Overheid moet nieuwe technologieën omarmen

Column: Overheid moet nieuwe technologieën omarmen

Door Willem Vermeend en Rick van der Ploeg
 
Hoe staat Nederland er voor? Het afgelopen jaar zijn er een groot aantal nationale en internationale publicaties verschenen die laten zien dat ons land het financieel en economisch heel goed doet.
 
Op de belangrijkste wereldranglijsten staan we in de top tien. Nederland heeft een van sterkste economieën van Europa en behoort tot de koplopers op het terrein van welvaart. Onze overheidsfinanciën zijn gezond, de werkloosheid ligt relatief laag
 
Opvallend is ook dat we in de top vijf staan van landen die het beste scoren op het punt van concurrentie en innovaties. Vanuit het buitenland en van internationale denktanks krijgt Nederland lof toe gezwaaid. Wie in politiek Den Haag rondloopt en af gaat op de media, krijgt heel een ander beeld. Daar overheerst het beeld van een land dat sombert en tobt met problemen en knelpunten. Dat we een welvarend topland zijn blijft daarbij buiten beeld. Deze week werd onze welvaart nog eens bevestigd door een studie van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP). Volgens het SCP is de kwaliteit van leven in de afgelopen 25 jaar beter geworden. Sinds 1990 is de levensverwachting sterk toegenomen en dat geldt ook voor het opleidingsniveau, het besteedbaar inkomen en de deelname aan betaalde arbeid, vooral van vrouwen. Daarnaast is de criminaliteit afgenomen, we hebben betere woningen, sporten meer en gaan vaker op vakantie. Bovendien ligt het consumentenvertrouwen hoog en zijn verreweg de meeste burgers optimistisch over onze economie. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.
Het was nauwelijks verrassend dat dit mooie beeld van een welvarend land bij partijen als de SP, de PVV (Wilders) en het Forum voor Democratie (Baudet) niet in goede aarde viel. Opvallend is dat in de media, kritiekloos, relatief veel aandacht werd geschonken aan de reactie van deze partijen die erop neerkomt dat het bar slecht gaat in ons land. Wij misten de voor de hand liggende vraag hoe deze criticasters, zonder enige ervaring op het terrein van het landsbestuur, een ander en beter beleid zouden gaan voeren.
 

Op weg naar de toekomst

Naast de positieve resultaten brengt het SCP-onderzoek ook de zorgen van mensen in beeld. Daarbij gaat het om de tweedeling tussen arm en rijk en goed opgeleide en minder geschoolden mensen, de toegenomen baan-onzekerheid, de gevolgen van de technologische revolutie en zorgen over de toekomstige sociale zekerheid, pensioenen en ons zorgstelsel. Het gaat om zorgen die niet alleen in het overheidsbeleid, maar ook in het bedrijfsleven veel meer aandacht moeten krijgen. Meer oog voor de toekomst is nodig, alleen al om dat we wereldwijd te maken krijgen met revolutionaire maatschappelijke en economische veranderingen. De opmars van digitalisering, nieuwe technologieën en klimaatverandering, de wereld van economie 4.0, gaat alles op zijn kop zetten. En de snelheid waarmee dit plaatsvindt, wordt zowel door overheden als bedrijven onderschat.

Toverdrank

Daarbij speelt ook de toegenomen onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen een belangrijke rol. De afgelopen jaren zijn er talloze toekomstvoorspellingen verschenen en de komende jaren worden er bibliotheken mee gevuld. Maar het blijft koffiedik kijken. Als fans van Asterix en Obelix dromen we daarom van een toverdrank waarmee je jezelf altijd weet te redden, ook in de toekomst, hoe die er ook uit ziet. Maar met dromen schieten bedrijven en overheden niets op. Iedereen zoekt naar een businessmodel dat niet alleen toekomstbestending is, maar ook waarborgen biedt voor economische successen en welvaart. Het is overbodig op te merken dat zo’n gouden formule niet bestaat. Wel is het mogelijk een aantal cruciale componenten op een rijtje te zetten die daarvoor waarborgen bieden. We zetten ze hieronder op een rijtje.
 

Kunstmatige intelligentie

Naast digitalisering staan kunstmatige intelligentie en machine learning met stip op nummer 1. Deze technologie speelt nu al een rol bij bedrijven als Google, Facebook en Apple en zal in businessmodellen overal een dominante positie gaan innemen. Daarnaast zien we een toenemende rol van het internet of things (IoT), big data-analyses, robotica, blockchain, 3D-printen, nano- en biotechnologie, virtual reality, fotonica en op de wat op langere termijn de kwantumcomputer. Bij alle overheden en bedrijven, ongeacht de bedrijfssector, moeten deze technologieën bovenaan de agenda staan. Vervolgens moet afgewogen worden welke technologieën in het (bedrijfs)beleid een rol moeten gaan spelen. Bedrijven en overheden die een grondige afweging achterwege laten, behoren tot de verliezers van de toekomst. Deze tech revolutie heeft ook ingrijpende gevolgen voor ons onderwijs. Op alle niveaus moeten programma’s ingevoerd worden die inspelen op economie 4.0. Daarnaast is het nodig dat alle werknemers een 4.0 bijscholing aangeboden krijgen, waaronder het leren werken met de nieuwste technologieën. Iedereen zal op dit terrein over een zekere basiskennis moeten beschikken.
 

Slimme technologie

De opwarming van onze aardbol kunnen we niet tegengaan met allerlei extra belastingmaatregelen. De enige effectieve oplossing is volop gebruik maken van een slimme combinatie van de hier bovengenoemde technologieën. Daarmee kunnen we op de korte termijn al een verdubbeling van het rendement op zonnepanelen realiseren. Daarnaast zijn we in staat met goed renderende investeringen schone (CO2-vrije) waterstof te produceren. Nederland moet vooroplopen met het opbouwen van een schone waterstofeconomie (www.einsteinbooks.nl, Slim en Groen). Elektrisch verkeer en vervoer met brandstofcellen (waterstof) is de toekomst. Met de combinatie van onder meer kunstmatige intelligentie, IoT, 3D-printen, robotica en de smart blockchain is het mogelijk de CO2-uitstoot van grote delen van het bedrijfsleven meer dan te halveren. Bedacht moet worden dat we met deze investeringen tegelijk een groene economische groei bevorderen en nieuwe banen scheppen.