donderdag 13 november 2014

Wat verwachten deze recruiters van je cv en motivatiebrief?

Het Recruiterspanel van november



Maandelijks hebben een wisselend recruiterspanel. In november bestaat het recruiterspanel weer uit een aantal top recruiters. De komende dagen, elke dag een recruiter uit het panel aan het woord.

Het cv moet een bijdrage leveren om jezelf als meest geschikte kandidaat neer te zetten

Bij het MUMC+ hebben wij veel verschillende functies en ontvangen we dus ook een grote diversiteit aan cv’s. Daar zitten ontzettend goede cv’s tussen maar ook dramatisch slechte cv’s. Toch is de gemiddelde cv wel een 7 waard. De 7 komt van Nancy Neroni Recruiter bij Maastricht Universitair Medisch Centrum. Nancy was deze maand lid van ons recruiterspanel.

Nancy: Op zich hebben wij geen stelregel qua aantal pagina’s. Bij voorkeur hebben we zo min mogelijk pagina’s, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je werkervaring. Belangrijk is dat het cv informatief is, maar men dient wel kritisch te zijn over hetgeen opgenomen wordt. De informatie moet echt een bijdrage leveren om jezelf als meest geschikte kandidaat neer te zetten. Voor een starter kan dit wellicht op 1 pagina zijn en voor iemand met jarenlange werkervaring misschien wel 3 tot 4 pagina’s. We willen in ieder geval in een cv zien, de personalia (ook de geboortedatum), relevante werkervaring en opleidingen, persoonlijk profiel (wat drijft je, wat zoek je in een nieuwe functie, persoonlijke kwaliteiten), eventuele publicaties (voor wetenschappelijk personeel) en nevenactiviteiten. 

Wat moet er niet in een cv? Nancy: Taalfouten(!), een onprofessionele foto, inhoudsloze termen, sofinummer en bankrekeningnummer, onprofessioneel emailadres en  irrelevante werkervaring (als je geen starter meer bent laat je bijbaantjes weg).  Wat zie je graag in een motivatie? Nancy:  Vooral waarom je graag in onze organisatie wilt werken, wat spreekt je nu daadwerkelijk aan in de functie en de organisatie en hoe kun jij als professional zorgen dat je een succesvolle invulling aan de vacature geeft. Zie je motivatiebrief als een aanvulling op je cv, het moet nog iets extra’s toevoegen, maar blijf wel to the point. Steeds vaker ontvangen we helemaal geen motivatie maar 2x het cv, dit is echt not done. Het komt wel eens voor dat we in de functieomschrijving vragen specifiek iets aan te geven in de motivatie,  graag willen we hier dan ook een antwoord op krijgen. Echter gebeurd dit vaak niet, blijkbaar leest men toch vaak de vacatures niet echt!

Welk cijfer krijgt de gemiddelde brief? Nancy: Hiervoor geef ik een 6. Er zitten soms echt pareltjes tussen, maar dit is wel uitzonderlijk. Het gebeurt steeds vaker dat we niet eens een motivatiebrief ontvangen. Enige tijd geleden hadden we een vacature met meer dan 100 reacties waarbij minimaal 50% van de sollicitanten niet eens de moeite genomen had om een motivatiebrief te schrijven.

Staan jullie open voor open sollicitaties? Nancy: Ja, echter geven we op onze website wel aan van welke beroepsgroepen. Als we weten dat we personen in bepaalde beroepsgroepen  niks kunnen bieden dan geven we dit bij voorbaat al aan, dan wekken we ook geen verwachtingen die we niet waar kunnen maken.
Tot slot vroegen we Nancy ook nog hoe met een beperking om te gaan. Nancy: Op het moment dat de beperking je belemmert in je werk dan verwacht ik zeker dat dit vermeld wordt. Je hebt er niks aan om te liegen of dingen achter houden. In een gesprek komt men hier toch wel achter en dan sta je gelijk al 1-0 achter op de rest van de sollicitanten. Niet omdat je een beperking hebt, maar juist omdat dit verzwegen is. 

Vrouwen hebben oog voor detail

Ik hecht weinig waarde aan een brief. Ik kijk eerst naar het cv. We horen het de laatste tijd vaker en nu ook weer van Judith Beurskens, HR Officer bij Fokker Landing Gear, de brief wordt alleen nog maar gelezen als men is geraakt door het cv. We kwamen op het spoor van Judith toen we lazen dat zij een grote voorstander is van vrouwen in technische functies. Judith: Vrouwen hebben meer oog voor details, wat wezenlijk is voor elk technisch bedrijf. Maar mannen zijn ook welkom, we hebben geen voorkeursbeleid. Wel heeft Judith een voorkeur voor een cv van 2 pagina’s en hoeft er van haar –we citeren- niet heel veel tekst en uitgebreide persoonlijke info in te staan. 

Judith speurt ook zeer actief op LinkedIn naar talent. Als kandidaten door jullie gevonden willen worden, wat is dan belangrijk? Judith: Een zo volledig mogelijk profiel met een up to date functiebenaming en in welke regio iemand woont. Daarnaast zoveel mogelijk aansluiten bij groepen en bedrijven zodat ze in het netwerk van HR/recruiters komen. 
We vroegen Judith ook nog wat zij vindt, een beperking vermelden bij je sollicitatie of juist niet?  Haar antwoord: Wel vermelden, in kader participatiewet moeten we juist op zoek naar Wajong’ers bijvoorbeeld.

Tot slot welke vacatures zijn er moeilijk te vervullen. Judith:  Verspaningsfuncties(draaiers/frezers/slijpers). Veel vacatures op deze gebieden in de regio Endhoven,  en weinig kandidaten. Zeker in de metaal zien we een krapte aan ervaren vakmensen(ontstaan).
De komende dagen een gesprekje met o.a.
  • Eva ter Meulen, Recruiter bij Specsavers
  • Myrte SchrevelRecruitment Consultant bij Student Select
  • Steffie Koopmans, Recruiter bij Personato Werving en Selectie
  • Yvonne van 't Oever, Senior Recruiter, IBM Services Center Benelux B.V.
  • Ingrid BrediusCorporate Recruiter bij ITSP Groep