maandag 1 augustus 2016

CV-Talk juli: Creatief (met) blokken

In CV-Talk, kijkt Cees Bakker elke maand terug op maand verkiezing. Dit keer de cv’s van de maand juli 2016 en als centraal thema de indeling van je cv. Hoe om te gaan met de indeling van je cv?

Opvallen door de inhoud

Je moet inderdaad opvallen met je cv in deze tijd. Om het nog erger te maken daar heb je zo een 10 seconden voor. Een groot misverstand is dat veel sollicitanten denken, dat je opvalt door zoveel mogelijk toeters en bellen in je cv te stoppen. Laat ik heel duidelijk zijn: natuurlijk moet je opvallen met je cv, maar wel door de inhoud.

Juist omdat de inhoud zo belangrijk is, is het wel zaak om aandacht te besteden aan de vorm van je cv of beter de indeling van je cv. Allereerst moet je cv er gewoon “netjes en verzorgd uitzien”. Zoals een recruiter laatst tegen mij zei: “Ik verwacht wel dat er zorg aan een sollicitatie wordt besteed, bij een slordig cv denk ik toch, 'niet echt geïnteresseerd’.”

Hoe zorg je dat je cv er strak uitziet?


De vraag is dus ”hoe zorg je dat, je cv er strak uitziet?” Laat ik direct maar het cv van de winnaar van deze maand erbij pakken. Het cv van Robbert valt direct op door de tweedeling. Ik citeer het commentaar van 2 recruiters:
  • "Duidelijke keuze voor vormgeving. Opmaak in duidelijke blokken, mooi vormgegeven en het cv leest gemakkelijk."
  • "Indeling is voor een recruiter handig,aan de linkerkant meer over de persoonlijkheid en overige relevante informatie (zoals hobby’s, talen, kennis van systemen) en aan de rechterkant de werkervaring en opleiding."
Wat mij betreft les 1, zorg dat duidelijk is: wat is waar te vinden. Recruiters houden niet van zoekplaatjes.

Dat kan heel goed door gebruik te maken van blokken, zoals Robbert heeft gedaan.

Goed uitlijnen maakt je cv strak

Wat Robbert ook goed heeft gedaan: is het cv goed uitlijnen, er zijn allemaal duidelijke lijnen te trekken, waarop is uitgelijnd. Zie de rode lijnen in de afbeelding. Het cv wordt hierdoor strak en rustig. Overigens zou het nog wel iets strakker kunnen zie de pijltjes. Ik adviseer altijd deel je cv in, in 3 of 5 banen en ga daarop uitlijnen.
Nu is de opbouw van het cv van Robbert niet het enige goede, anders zou hij geen cv van de maand geworden zijn. Ook sterk in het cv is de uitstraling. De uitstraling wordt vooral bepaald door de goede enthousiaste foto en de goede teksten.

Onzichtbare blokken kan ook.


De nummer 2, Ingrid, heeft haar cv ook goed opgedeeld in blokken maar bijna onzichtbaar. Natuurlijk het beginblok (met krachtige foto, naam, motto en de belangrijkste gegevens) staat als een huis. Het belangrijkste weet je al.
Maar ook daarna is het cv van Ingrid bloksgewijs opgebouwd. Na haar profiel komen er een aantal competenties. Elk in een apart (onzichtbaar) blokje toegelicht. Het is duidelijk wat bij elkaar hoort.

Dat is tip 2: Zorg dat zaken bij elkaar staan die bij elkaar horen en voorzie deze van een aandachttrekkend kopje, zodat het cv gemakkelijk en snel is te scannen.
Nadeel in het cv van Ingrid is dat je de werkervaring pas op blz. 2 ziet. Ze kan dit oplossen door de werkervaring direct na haar profiel op te nemen of aan de rechterkant hiervoor in een apart blok ruimte te creëren..
“Uitlijn-technisch” zit dit cv ook wel aardig in elkaar, allen bij 'opmerkelijk' gaat het fout en de jaartallen zijn ook niet helemaal consequent.

Wie ben ik?

Het cv van de nummer 3, Sabine, maakt weer zichtbaar gebruik van blokken door de onderwerpen “Wie ben ik?” en “Wat andere zeggen” licht te arceren. Even gelijk een spelfoutje wegwerken. Het is anderen i.p.v. andere, maar dat is een veel gemaakte fout, maar toch.

Licht arceren is gelijk tip 3 en een uitstekend middel om te laten zien welke onderwerpen bij elkaar horen. Wat wel beter kan is dat Sabine onder het kopje “Wie ben ik” een aantal andere zaken heeft verstopt. Namelijk haar talen- en automatiseringskennis, alsook haar hobby’s en het feit dat ze een rijbewijs heeft.
 Met een klein wit scheidingsstreepje zou ze dit meer attentiewaarde kunnen geven. Tip 4 dus.

Nog een aandachtspuntje, de paarse steunlijntjes geven het cv een speels karakter, maar dan moeten ze wel goed en consequent uitgelijnd zijn. Onderaan pagina 1 gaat dat fout. Maar het cv van Sabine mag er wezen en de kopjes “Wie ben ik” en “Wat andere zeggen” maken het cv persoonlijk. Mooi gedaan.

Werkervaring in blokjes weergegeven


Het cv van Hanneke Teunissen kent weer andere blokken. Zij heeft ervoor gekozen om haar werkervaring in duidelijke blokjes weer te geven. Dit maakt het overzichtelijk. Het cv van Hanneke, is typisch het voorbeeld van een cv dat duidelijk maakt dat je geen toeters en bellen nodig hebt om op te vallen. Zeker als je werkervaring voor zich spreekt.
Ook opvallend in het cv van Hanneke is dat zij recht en links uitlijnt, waardoor een strakke streep in het midden ontstaat. Overigens hoor ik vaak dat rechts uitlijnen de leesbaarheid niet ten goede komt.  

Tip 5: Voorkom zoveel mogelijk het rechtsuitlijnen.

Geen Selfie

Het toch hier ook even voor de foto hebben, want die kan beter, Allereerst is een Selfie not done, maar belangrijker misschien wel, Hanneke staat vermoeid op de foto. Het is veel beter om een foto te kiezen waar je energiek op staat. Ook het wegknippen van een deel van je gezicht is niet echt handig en maakt een slordige indruk.

Beperking geeft ruimte


Misschien wel het meest opvallende cv van deze editie was het cv van Corina. Allereerst de blauwe achtergrond natuurlijk, maar ook Corina gebruikt blokken. Ik citeer weer even een paar recruiters uit ons panel:
  • “In één oogopslag zie je wat haar achtergrond is, wat ze wilt en wat ze kan." 
  •  Zelfs de keuze voor de kleurstelling past in mijn ogen bij haar profiel.” 
  • “Het cv leest prettig en is overzichtelijk, duidelijk en zakelijk. Gewoon een hel mooi cv”. 
  • “Het cv ziet er leuk uit, uitnodigend ook.”
De vraag is natuurlijk wat maakt dit cv zo overzichtelijk en uitnodigend?

Voor een deel is dat mysterie, maar de blokken helpen er zeker bij. Direct ben je gefocust. Of het nu gaat om het citaat van Goethe, haar doel of wat ze is, je wordt er naar toegetrokken. De blokken helpen daarbij wat mij betreft, maar het werkt vooral omdat Carina zich heeft weten te beperken. Dat is misschien toch wel de belangrijkste tip: schrap alles wat niet relevant is voor de functie. Door de beperking en duidelijk te kiezen weet ze ruimte te creëren waardoor de belangrijke zaken opvallen.

Ook in 10 seconden.