In CV-talk kijk ik terug op de cv van de maand verkiezing van de afgelopen maand. Dit keer de juni editie. Een verrassende editie, met weer veel opvallende zaken. Wat wederom duidelijk werd, hoe mooi cv’s er ook uitzien of hoe origineel of verrassend ook, het gaat om de inhoud!
Maar dat niet alleen, het gaat ook om allerlei praktische zaken als gebruikersgemak en ook om netheid en consistentie. Soms kan een kleine onzorgvuldigheid, het "wow gevoel" bij je cv wegnemen. The duiveltje zit hem vaak in de details.
Iets nieuws: Het Sway-cv

Laten we beginnen met het cv van Rob Jouvenaar, want Rob liet Nederland kennis maken met zijn sway-cv. Over het algemeen waren de recruiters (vooral de ICT-recruiters) daarover best enthousiast. Er vielen namelijk termen als “sluit aan bij zijn ICT-ambities” en “de vaardigheden en programmakennis zijn goed weergegeven.”

Wat is een Sway-cv. Sway is eigenlijk een presentatieprogramma van microsoft, om informatie aantrekkelijk te presenteren. Door net als Herman-de-schermman bij de verkiezingen te swipen komt de informatie te voorschijn. Een leuk effect. Een swipe-cv zou trouwens een betere benaming zijn.

Maar er zijn ook wel een paar nadelen.
Allereerst het "in 1-oogopslag overzicht" is weg, omdat de informatie scherm voor scherm te voorschijn komt. Juist dat "in 1-oogopslag" kunnen zien van alle informatie vinden recruiters juist erg belangrijk. Ook zie ik niet veel recruiters de tijd nemen om een cv rustig door te sway-en.
Maar er zijn ook een aantal praktische problemen, een sway-cv is niet geschikt voor de software die veel recruiters/organisaties gebruiken voor de 1e selectie. Ook is een sway-cv niet gemakkelijk printbaar.
Maar inhoudelijk heeft het cv van Rob genoeg te bieden. Zo heeft Rob ook een originele manier om zijn werkervaring te presenteren, namelijk middels een staafdiagram. Geeft toch een aardig beeld wat Rob gedaan heeft in 20 jarige loopbaan. Vooral voor een wat langere carrière met veel verschillende werkervaringen, een heel aardige manier om dit goed in beeld te brengen. Ook hoeveel jaren hij met verschillende tools heeft gewerkt, wordt op deze manier snel inzichtelijk. Leuk dus.
We zeiden al: “the devil is in the details”. Controleer altijd of je de meest essentiële zaken in je cv verwerkt hebt. Als Rob dat gedaan had, dan had hij gezien dat zijn contact gegevens niet te vinden waren. Niet echt een detail, maar wel zonde, dus altijd je cv even langs ons checklistje halen.

De kleur zorgt voor eenheid


Wat leuk is aan het cv van Cindy, is dat er sprake is van het ‘doorgeef-principe’. Cindy was namelijk op een workshop geweest van de ‘cv van het jaar 2015-winnares’ Ingrid Keestra en werd door Ingrid gestimuleerd om haar cv in te sturen. Niet zonder resultaat, want ze werd direct genomineerd. Ingrid weet wel hoe je bepaalde eye-catchers aanbrengt in een cv, dus ook hier. Eye-catchers zijn belangrijk, want meestal heb je maar een paar seconde om de belangstelling van de recruiter te vangen.

Goede Eye-catchers dus in het cv van Cindy, maar let hier ook op de details. Allereerst de foto. Zoals een recruiter zei “een goede professionele foto, die ook goed aansluit bij haar beroep.” Nu we het toch even over details hebben, de vraag is wel of de gesloten houding (armen over elkaar) de juiste pose is.
Ook goede eye-catchers zijn de opzichtige aanhalingstekens, bij zowel haar persoonlijk profiel en de aanbeveling van haar manager. Ze vallen wel op. Je wordt direct naar haar persoonlijk profiel getrokken.

Over het persoonlijk profiel valt nog wel wat te zeggen in dit verband. Ik citeer een recruiter: “Een profiel toevoegen is altijd goed. In het geval van Cindy lijkt deze krachtig, maar bij betere bestudering is de inhoud vrij standaard”. Een andere recruiter had het over “best veel containerbegrippen.” Tip van mijn kant: zorg dat je altijd concreet bent en onderscheidend bent in je cv.
Om een voorbeeld te geven: Cindy heeft het in haar cv over “Ik denk in oplossingen en neem het voortouw.” Ze zou deze eigenschap krachtiger maken door hier een voorbeeld aan toe te voegen. Bijvoorbeeld: “Binnen onze regio als eerste kantoor, het skype-consult ingevoerd. 70% van de klanten maakt hier regelmatig gebruik van.”
Nog een klein detail over het profiel van Cindy. Het woordje “ik” komt wel heel vaak voor. Een keer is niet erg, maar probeer veelvuldig gebruik van “ik” te voorkomen.
Wat ook zeer goed is in het cv van Cindy, volgens sommige een detail, maar ik denk dat het cv juist daardoor overkomt als één geheel, is dat de kleurstelling van het cv is afgestemd op de kleding van Cindy. Mooi gedaan.

Een zorgvuldig en mooi cv met net dat beetje meer.
Nu we het toch over kleurstelling hebben dan komen we bij het winnende cv van Benji uit. Benji is een starter en ambieert een baan in de groene sector. Om een recruiter te citeren: “mooi positief kleurgebruik dat past bij de branche. Ook een originele bij de milieubranche passende foto”.

Overigens zijn er bij de foto nog wel een paar kanttekeningen te maken. Allereerst is de regel: kijk in de camera. Men wil in je ogen kunnen kijken. Verder vind ik, net als veel recruiters, dat er eigenlijk geen achtergrond op een foto moet zijn. Is alleen maar onnodige afleiding. Nu kunnen bomen in dit verband wel, maar toch, de foto valt een beetje uit de toon bij de rest van het cv.

Het cv van Benji is namelijk zeer zorgvuldig samengesteld met goede informatie (duidelijke taakbeschrijvingen en een mooie overzichtelijke presentatie van zijn skills, talen en andere vaardigheden) en in dit verband belangrijk (bijna) geen slordigheidsfouten. Dat straalt professionaliteit uit.
Het cv is verder prettig en leuk geschreven. Een zin als “Momenteel een fiets en openbaar vervoer”, doet glimlachen. Wat ook handig is, dat Benji aangeeft dat hij bereid is om te verhuizen. Behalve nuttige informatie voor een toekomstige werkgever, laat Benji zien dat hij inderdaad flexibel is en het komt ook gemotiveerd over.
Kortom zoals een recruiter zei: “Een zeer overzichtelijk , onderscheidend, creatief cv, met net dat beetje extra.”

Kijk uit met icoontjes!


Een cv dat ook goed bij de branche past, waar iemand solliciteert,  is het cv van Frauke. Ik citeer weer één van de panelleden uit het recruiterspanel: “Direct valt op, wat Frauke is: een projectleider met affectie met media”.
Het is ook knap/prettig dat Frauke dit weet neer te zetten in 1 A4.
Toch zijn er bij dit cv ook een aantal zaken die beter kunnen. Het is erg belangrijk dat je cv uitstraalt, hoe je wil overkomen. Frauke zet zichzelf neer als een “Goed georganiseerde projectleider”. Dat is uitstekend en krachtig, maar zorg dan ook dat je cv dat uitstraalt.
Nu zitten er te veel slordigheidsfouten in. Om te beginnen een aantal spelfouten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, laat je cv altijd door iemand anders lezen, want als je lang bezig bent met je cv, zie je het niet meer. Ook hebben we een handige checklist voor je.
Waardoor het cv ook iets slordigs krijgt, is door het blok midden in het cv. “Dit lijkt er wel tussen gepropt” zoals een recruiter zei.
Dan ook nog even stilstaan bij het gebruik van icoontjes. Icoontjes kunnen helpen bij het overzichtelijk maken van je cv. Het kan je cv ook een speels(er) karakter geven. Toch geldt hier ook weer, net als bij het gebruik van logo’s overigens: “Als je het doet, doe het dan goed”.
Zorg dat de icoontjes scherp zijn, strak uitgelijnd en van een gelijke grootte, anders wordt het al vlug plak-en-knipwerk en dat komt de professionaliteit van je cv niet ten goede. Dat geldt ook wel een beetje voor de icoontjes gebruikt bij het item “hobby” in Frauke haar cv. Ik zou het weglaten. Overigens heeft Frauke een prima foto op haar cv.

Grijs maakt grauw


Minder tevreden was het recruiterspanel met de foto op het cv van Samuel. “Te veel ingezoomd” en ook niet in verhouding met de rest van het cv, zou ik er aan toe willen voegen. Wanneer je foto klein is, in relatie tot de rest van je cv dan kom je zo ook, vast onbedoeld, zo ook over. Zo ook in het cv van Samuel, terwijl Samuel juist veel heeft te bieden. Dus zijn foto mag echt groter!
Het cv van Samuel gebruikt grijs als achtergrondkleur, dat is niet echt handig. Maakt het cv toch een beetje grauw, ik citeer maar weer eens een recruiter “Een witte achtergrond maakt het cv frisser en de tekst beter leesbaar.”
Iets dat Samuel wel weer goed doet, hij gebruikt de kleur groen om bepaalde zaken te benadrukken. Groen wordt over het algemeen gezien als positieve kleur. Het lijken details, maar dit soort zaken zijn toch zeer belangrijk om een goed gevoel te krijgen bij een cv.
Wat mij betreft moet Samuel toch nog een keer met het rode potlood door zijn cv heen. Het is naar mijn smaak te veel tekst, te veel volledig willen zijn en niet gericht op het verkopen van jezelf in relatie tot de functie waarop je solliciteert.

Dus, als Samuel zijn cv weet terug te brengen tot 2 A4-tjes bij zijn werkervaring het aantal vinkjes tot 2 of 3 weet te beperken en daarbij meer concreet ingaat op de behaalde resultaten dan wordt dit een prima cv. En niet ten onrechte als 2e geëindigd in de juni verkiezing.

Tot zover de Cv-talk van deze maand. Kleine zaken kunnen vaak (onbewust) een rol gaan spelen. De belangrijkste tip wat mij betreft, laat je cv aan anderen lezen en praat er over. Vaak komen zaken anders over dan jij ze bedoelt. Dat is toch jammer. Want Johan Cruijff zei het al: "Het gaat om details!"
Succes.
Cees Bakker is mede-eigenaar van SollicitatieLAB en organisator van de cv van de maand verkiezing.