Recruiterspanel juni 2015
Inmiddels kan je de interviewtjes met Bastiaan Post van Philips en Jacqueline van Zuiden van het LUMC al lezen op deze pagina. Eerdaags ook interviewtjes met
- Je hoort haar regelmatig op de radio, in de spotjes voor Open voor 50+. We vinden het dus extra leuk dat Majorie van Son, Manager Personeel en Organisatie bij Rüttchen Autowereld ook in het panel zit.
- Kevin Prak is Corporate Recruiter IT bij Conclusion. Waarmee we ook de IT-component in ons panel hebebn vertegenwoordigd.
- We proberen ook altijd iemand uit de Financiële/Accountants sector in ons panel te hebben. Ook dat is dit keer weer gelukt want Greta Sannes van BDO neemt plaats in ons panel.
- We krijgen ook steeds vaker vragen over solliciteren in de Culturele sector. We waren dan ook al een tijdje opzoek naar een recruiter uit deze sector. En natuurlijk hebben we die gevonden. En als we het doen, dan doen we het goed. Namelijk een recruiter van Nederlands beroemdste museum. We zijn trots dat Lieke Broers, werkzaam op de HR afdeling van het Rijksmuseum zitting neemt in het panel.
- Natuurlijk maakt onze vaste waarde Ingrid Bredius Corporate recruiter bij IT-on ons panel compleet.
Twitter kan je ontzettend helpen in je zoektocht naar een baan
We proberen in ons panel altijd ervaren recruiters te hebben van aantrekkelijke werkgevers. Toen Philips onlangs de Randstad Award won voor meest aantrekkelijke werkgever (profit) benaderde we Bastiaan Post van Philips. Bastiaan was direct enthousiast dus we spraken hem uitgebreid over cv’s en solliciteren. Bastiaan werkt al jaren bij Philips en is dit moment Talent Acquisition Consultant DACH & Nordics bij Philips in Hamburg, Duitsland.Bastiaan: Philips stelt geen eisen aan het aantal pagina’s van een cv, ik ontvang zelfs wel eens cv’s van 12 kantjes (!!!), maar die wijs ik dan ook al vrij snel af. Mijn voorkeur gaat uit naar een cv van 2, max 3 pagina’s. Ik vind het ook prettig als er iets over persoonlijke eigenschappen of persoonlijk profiel staat. Als kandidaat is dit ook handig, want dan weet je, dat bij een eventueel gesprek deze punten sowieso besproken worden en kun je het gesprek dus vooraf enigzins sturen.
Verwachten jullie ook een motivatiebrief? Bastiaan: In 80 a 90% van de gevallen staat er in de brief hetzelfde als in het cv. Of van die nietszeggende teksten als: ” Ik zag u advertentie daar en daar, ik ben erg enthousiast over, wil graag op gesprek komen en lees mijn cv even”. Dus geen standaard teksten, maar zorg dat je opvalt en geef ook echt voorbeelden waarom je die eigenschappen bezit of interesse hebt in die bepaalde functie.
En open sollicitaties? Bastiaan: We staan er voor open, maar eerlijk gezegd is het verstandiger om je een persoonlijk profiel aan te maken op onze career page (www.philips.com/careers), zodat je automatisch op de hoogte blijft van passende functies/vacatures. Dat werkt stukken beter!
Wat vind je van nieuwe ontwikkelingen als solliciteren met een filmpje, via Twitter, het Curriculum Future en van die standaard koop cv’s? Bastiaan: Ik ben erg nieuwsgierig naar filmpjes, je ziet toch net iets meer van een kandidaat. Twitter is een ideale manier om te netwerken en er komen ontzettend veel vacatures voorbij. Als je goed zichtbaar bent op Twitter kan je dit ontzettend helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan. Bij het Future cv, vind ik het tijd/blokken schema overdwars eerlijk gezegd vaak wat onduidelijk en onoverzichtelijk. Het is echter wel sterk om in je cv te vermelden wat je ambities in de toekomst zijn en waar je naar toe wilt groeien. En die standaard cv’s, tja die vind ik te standaard eigenlijk. Beetje eigen inbreng lijkt me ook van belang.
Tot slot keken we met Bastiaan nog naar de arbeidsmarkt, verwacht hij een toename van het aantal vacatures? Bastiaan: Ik vind het de afgelopen maanden al duidelijk, dat aantal vacatures flink is toegenomen. Niet alleen bij Philips zelf, maar merk het ook elders in de markt. En het gaat alleen maar toenemen, want kijk maar eens hoeveel recruiters er overal gezocht worden.
De vorm moet de inhoud versterken
Jacqueline van Zuiden werkt al 14 jaar als Loopbaanadviseur bij Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Het LUMC werd onlangs door Randstad uitgeroepen tot de ‘meest aantrekkelijke werkgever non-profit’. Jacqueline combineert haar baan bij het LUMC met haar eigen bedrijf Divelop.
Gezien de aantrekkelijkheid van het LUMC als werkgever vroegen we aan Jacqueline als eerste of het LUMC open staat voor open-sollicitaties. Jacqueline: Op dit moment is dat bij het LUMC vaak niet zinvol. Je hebt er meer aan om concreet op een bestaande vacature te solliciteren. In het algemeen ben ik er ook geen voorstander van om willekeurig een open sollicitatie te doen. Mijn stelling is: een open sollicitatie heeft alleen zin, als je zeker weet dat het zinheeft. M.a.w. doe je huiswerk en informeer (via netwerken) of er werkelijk behoefte aan is. Bijvoorbeeld als je informatie hebt, dat ergens op korte termijn een vacature komt. Zorg dan wel dat je het aan de juiste contactpersoon stuurt.
Wat verwacht je van een cv? Jacqueline: Je CV is je visitekaartje, waarmee je jezelf professioneel voorstelt en interesse wilt wekken van een toekomstige werkgever.Zaken alsje burgerlijke staat, aantal kinderen, e.d hoef je in principe niet in je cv op te nemen. Ook hoef je wat mij betreft geen complete opsomming te geven van alle werkzaamheden met bijbehorende taken die je gedaan hebt/doet. Veel cv’s lijken daardoor net een functiebeschrijving. Wat ik wel graag zie:
- Goede contactinformatie; privé-mail en één telefoonnummer waar je goed bereikbaar bent.
- Link naar je LinkedIn profiel
- Een persoonlijk profiel (een soort mini-elevatorpitch): een korte samenvatting wie je (professioneel) bent, waar je voor staat en gaat, natuurlijk rekening houdend met de gewenste functie.
- Relevante informatie qua kennis, competenties, vaardigheden en ervaringen die aansluiten bij de gewenste functie. Beschrijf helder en beknopt relevante rollen, verantwoordelijkheden en bereikte resultaten.
Oh ja nog even over de vorm, check altijd of het past bij de branche en de soort functie. De vorm moet niet het doel zijn. Dan kan het namelijk ook tegen je werken. De vorm vind ik uiteindelijk onderschikt aan de inhoud; de vorm moet de inhoud juist versterken.