maandag 24 november 2014

Waarom werkt actieplan 55+ van Minister Asscher niet? 258.000 werkzoekenden verdienen beter.


Arbeidsmarkt 2014

In 2014 zien we voor het eerst weer een daling in de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar en onder werkzoekenden in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Dit is te danken aan:
  • een langzaam groeiende economie
  • het terugtrekken van de arbeidsmarkt door meer dan 100.000 langdurig werkzoekenden.
  • het geven van aandacht aan de hoge jeugdwerkloosheid.
Voor de grote groep werkzoekenden van 45 jaar en ouder is de situatie echter niet verbeterd. Ondanks het feit dat veel langdurig werkzoekenden na de maximale duur van de WW uitkering in de Bijstand zijn gekomen, of tot de grote groep Nuggers (niet uitkeringsgerechtigden) zijn gaan behoren, zijn de cijfers niet gedaald. Bovendien zijn onder deze groep werkzoekenden veel noodgedwongen starters van een eigen bedrijf,  onder deze groep heerst een grote verborgen werkloosheid.

Situatie werkzoekenden 45+

De cijfers van het CBS en het UWV geven aan dat de groep werklozen boven de 45 jaar in de afgelopen 2 jaar is gestegen met 80.000 werkzoekenden. Het percentage werkloze 45+ is het afgelopen jaar met 2% gestegen, terwijl de totale werkloosheid met 7% is gedaald.. Er is maar een conclusie mogelijk:  

Als de huidige economische groei op hetzelfde niveau doorzet en er geen extra maatregelen genomen worden om deze groep werkzoekenden weer aan het werk te helpen, zal een gehele generatie goed opgeleide en werkwillige mensen, nooit meer aan het werk komen.

Zeker omdat veel werkgevers veel moeite hebben om oudere werknemers waarvan sommige nog 22 jaar moeten werken, in dienst te nemen. Er zijn veel vooroordelen over de oudere werknemer.
We noemen er een aantal:
  • te duur
  • niet flexibel genoeg of te eigenwijs
  • vaker en langer ziek
  • minder productief.

Maatregelen van  Minister Asscher van SZW


Ook minister Asscher probeert door allerlei maatregelen de oudere werknemer een steuntje in de rug te geven. In de eerste plaats heeft hij de leeftijd van 55 jaar naar 50 jaar verlaagd. Verder kunnen deze werkzoekenden gebruik maken van een aantal regelingen zoals plaatsingsfee en scholingsvouchers. In juni 2014 heeft de minister een tussentijdse evaluatie naar de TK gestuurd, waaruit blijkt dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van deze regelingen. Daarom maar de leeftijd verlaagd naar 50 jaar. Conclusie moet hier dus zijn dat deze regelingen niet werken. In totaal is er ongeveer 100 miljoen voor vrijgemaakt, maar het merendeel gaat naar het UWV en te weinig gaat er naar plaatsingen naar werk. Ook het aantal aanvragen voor de compensatieregeling voor ouderen (no-risk polis) is uitermate beperkt.

Welke maatregelen zouden wel helpen?

We hebben al aangegeven dat veel werkgevers, misschien ten onrechte, bang zijn dat werknemers boven de 45 jaar vaker ziek zijn of langer ziek zijn dan jongere werknemers.  Uit recent onderzoek blijkt dat veel werkgevers uit het MKB erg bang zijn voor de gevolgen van de Wet Poortwachter:
  • loondoorbetaling tijdens ziekte maximaal 2 jaar en eventueel nog 1 jaar extra
  • inschakelen re-integratiebedrijf
  • het moeten voldoen aan allerlei schriftelijke rapportages.
Veel werkgevers in het Midden- en Klein Bedrijf tot 100 werknemers vrezen dat zij failliet gaan als zij zowel de loondoorbetaling, de re-integratiekosten als de inhuur van  een vervangende arbeidskracht, moeten dragen. Wij kunnen wel begrip hebben dat deze werkgevers huiverig zijn om werknemers ouder dan 45 jaar in dienst te nemen.

Een maatregel die deze werkgevers wel over de streep zouden kunnen trekken om weer oudere werknemers in dienst te nemen, zou kunnen zijn om de No Risk Polis voor werkzoekenden ouder dan 45 of 50 jaar mogelijk te maken voor een vergelijkbare periode van 5 jaar. Het UWV betaalt dan 70% van het loon door en de werkgever kan zich dan voor de bijkomende 30% bij verzekeren. Ook zou de re-integratieverplichting weer bij het UWV komen te liggen.

Wat ook zou helpen de compensatieregelingen voor ouderen te verbreden en de datum dat men geboren moet zijn te veranderen naar 8 juli 1964. De andere voorwaarden langer dan 1 jaar onafgebroken in de WW, te verlagen naar 26 weken en de ingangsdatum naar de aanvang van de ziekte van de oudere werknemer.

De arbeidsmarkt voor ouderen werkzoekenden moet weer in beweging komen

SollicitatieLAB merkt steeds weer dat veel oudere werkzoekenden de moed kwijtraken dat zij ooit weer een baan vinden. De frustratie en boosheid onder deze groep werkzoekenden na de zoveelste afwijzing wordt steeds groter. Zij stoppen tijdelijk met zoeken of trekken zich helemaal terug van de arbeidsmarkt. Zij verliezen vaak alle hoop dat de vaardigheden en kennis die zij zeker bezitten, nog zullen leiden naar een betaalde baan. We moeten ophouden om deze groep weg te zetten als kansloos en de kennis en kunde van deze groep niet te gebruiken.

Laat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu eindelijk eens een maatregel nemen, die wel zal leiden naar meer werk voor deze groep. De huidige regelingen hebben tot juni 2014 slechts tot 107 plaatsingen geleid. Dit is op het totaal van 258.000 werklozen in oktober 2014 boven de 45 jaar wel erg weinig.