dinsdag 9 september 2014

Wie werken er nog in Nederland? De cijfers

Wie werkt er in Nederland

Laatst kwamen we een overzicht tegen in een publicatie van het CBS, namelijk waar is de jeugd van 15 tot 27 mee bezig?

Het merendeel van de jeugd zit nog op school of is aan het studeren (60%). Een belangrijk deel is ook al aan het werk (30%).

Als we dan nog even inzoomen op de ‘probleem’-jongeren, namelijk die in de WW, een andere uitkering of zelfs zonder iets. Dan is dit ongeveer 10%.

Dit plaatje zette ons direct aan het denken, hoe het plaatje voor andere leeftijdsgroepen zou zijn, we hadden namelijk het gevoel dat in de 45+-generatie, misschien wel meer problemen zouden zitten.
Dus contact gezocht met het CBS, vergelijkbare getallen met het onderzoek naar de jeugd in 2011 waren (nog) niet beschikbaar, maar wel soort gelijke data uit september 2010. Ofschoon we ruim 3 jaar verder zijn, leverde het toch interessante data op. Eerlijk gezegd denken we niet dat het beeld verbeterd is in die periode.

Minder dan de helft van de Nederlanders heeft werk



















Van alle Nederlanders (dus van de net geboren baby tot de oudste inwoner) werkte ongeveer 47%. 17% zat op school of de universiteit, 5% is daar nog te jong voor. 19% geniet van zijn pensioen. 6% krijgt een uit kering (WW, bijstand e.d.) en 6% behoort niet tot de eerder genoemde categorieën.

De arbeidsparticipatie



















De arbeidsparticipatie in de leeftijd 25 tot 50 is aanzienlijk, meer dan 80%. Na de leeftijd van 50 begint dit (snel) af te nemen. 

Per leeftijdsgroep: opleiden, werken, pensioen of toch niet



















Kijken we per leeftijdsgroep, dan staan de 1e 25 jaar in het teken van opleiden, staan in de laatste fase arbeid en pensioen centraal. In de tussenfase is werk dominant. 

45+



















We zijn ook nog even ingezoomd op op de leeftijdsklassen direct na de 45+. Dit geeft toch wel een aantal opvallende conclusies:
  • Het percentage mensen met een uitkering neemt toe tot 13%
  • Het percentage van mensen met noch werk, noch een uitkering, noch pensioen (de categorie nugger) neemt zelfs toe tot 15%
Natuurlijk is het zo dat aan het eind van hun werkzame leven mensen misschien bewust kiezen om even uit te drijven en bewust genoegen nemen met geen inkomen. Maar toch het percentage met uitkering en de percentage met geen inkomen is voor de groep 45+ erg hoog.

Misschien toch toch tijd voor een ambassadeur voor de ouderen werkloosheid.

Uit het onderstaande plaatje blijken de 'problemen' op de arbeidsmarkt misschien wel meer bij de ouderen te zitten. Zo een 20-30% van de 50+-ers heeft of een uitkering of zelfs dat niet. Misschien toch tijd voor een ambassadeur voor de ouderen werkloosheid.

















 

De verdeling Man - Vrouw

Toen we toch bezig waren kwam ook de vraag bij ons op, of de betaalde werklast tussen mannen en vrouwen gelijk is verdeeld?
Het antwoord is duidelijk: mannen zijn in het voordeel. 



















Allereerst is de arbeidsparticipatie van mannen hoger, 51% bij mannen en bij vrouwen 44%. Maar ook bij de 'probleem' categorieën uitkering 7% tegen 6% en de categorie 'niets' 9% tegen 3% in het nadeel van vrouwen.