donderdag 28 februari 2013

Open Brief aan Henk Krol


Niemand helpt de werkloze 45-plusser

Dit is de kop boven een artikel van augustus 2008 in het Dagblad Trouw door Laura van Baars. In het artikel worden de lotgevallen beschreven van een aantal Amsterdamse werklozen, die elke 3 weken bij elkaar komen om hun sollicitatie ervaringen te delen.

Deze groep heeft de volgende kenmerken gemeen:
  • allen ouder dan 45 jaar
  • meer dan een jaar werkloos
  • de hele week bezig met solliciteren.
  • kregen alleen maar nul op het rekest
Politici en sociale partners laten het afweten. We zitten in een gat. Niemand neemt het voor deze groep op. Voor de werkloze 55 plusser is de kans op werk slechts 2 - 3%. De ongeveer 125.000 werkloze 45 plussers behoren tot de minst populaire sollicitanten, terwijl telkens blijkt dat ze niet duurder of zieker hoeven te zijn dan jongeren. Oudere werknemers zijn bereid om van oude zekerheden afstand te doen. Seniorendagen kunnen worden afgeschaft. Demotie is ook bespreekbaar. Maar het is dweilen met de kraan open. De vooroordelen bij werkgevers blijven bestaan.

Cijfers 2013

Sinds 2008 is de situatie van de werkloze 45 plusser zeker niet verbeterd. Integendeel De werkloosheid is in 2012 verder gestegen naar 592.000, waarvan 173.000 ouder zijn dan 45 jaar. Ruim de helft van de mensen die hun baan in 2012 verloren zijn boven de 45 jaar. Door de verhoging van pensioen en AOW leeftijd wordt hun positie alleen nog maar slechter.

Conclusies :
  • Jongeren hebben bijna 4 keer meer kans op werk dan een oudere werkzoekende
  • de oudere werkzoekende steeds meer op zichzelf is aangewezen omdat ze geen persoonlijke begeleiding meer kunnen krijgen van het UWV of re-integratiebedrijven.
  • de stijging van de werkloosheid komt voor de helft voor rekening van 45 jarigen of ouder.

In maart 2012 heeft het wetenschappelijk bureau van de 50+ partij een onderzoek laten doen naar de positie van de oudere werkzoekende. We noemen hier een aantal conclusies:
  • het aantal werkzoekenden is vele malen groter dan de officiële cijfers aangeven, vooral omdat ZZP- ers zonder werk niet in de statistieken worden meegenomen
  • er is een tweedeling op de arbeidsmarkt voor ouderen, ouderen die aan het werk zijn (gouden kooi) en oudere werkzoekenden met een zeer lage kans op werk. Er zijn nog steeds onterechte vooroordelen bij werkgevers.
  • beleidsagenda 2020 wordt niet nageleefd door kabinet en Sociale partners. Vakbonden geven prioriteit aan het in dienst houden van oudere werknemers. De inzet van de werkgevers is erop gericht de loonkosten te matigen.
  • de groep oudere werkzoekenden lopen de kans te verworden tot een verloren generatie.

Oplossingen van de 50 plus partij.
  1. de oudere werknemer heeft een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van permanente educatie
  2. de overheid moet meer inzetten op economische groei en het vitaliteitspakket moet worden uitgebreid
  3. de sociale partners hebben de taak een convenant met een dwingend karakter af te sluiten en maatregelen die de oudere werknemer ontzien, moeten worden afgebouwd.
  4. individuele werkgevers zouden tot de conclusie moeten komen dat het aantrekkelijk is om oudere werknemers in dienst te nemen.

Gezien de dramatische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor 45 plussers in 2012, een stijging van bijna 50.000 in een jaar tijd, vinden wij van Sollicitatielab deze maatregelen strikt onvoldoende. Deze generatie van werkzoekenden van 45 jaar en ouder, waaronder ook een groot aantal ZZP´ers zonder opdrachten meegeteld moeten worden, dreigen inderdaad geheel buiten de boot te vallen. Je kunt niet een groep van meer dan 225.000 goed opgeleide 45 plussers, zo in de kou laten staan.

Daarom stellen wij de volgende concrete maatregelen voor:
  • een opleidingsbudget voor deze groep werkzoekenden, waardoor zij hun competenties op peil kunnen houden. Hiervoor zou de mobiliteitsbonus van totaal 21.000 euro gebruikt kunnen worden. Dit bedrag kan de werkgever in 3 jaar tijd krijgen als hij een oudere werknemer boven de 50 jaar in dienst neemt.
  • actieve individuele of groepsgewijze begeleiding naar betaald werk door UWV of gespecialiseerde bureaus onder het motto solliciteren moet je leren. In de praktijk blijkt telkens weer dat langdurige werklozen deze begeleiding niet zelf kunnen betalen.
  • de sociale partners en de overheid zullen dwingende afspraken moeten maken om bij bedrijven een leeftijdafhankelijke populatie van werknemers in dienst te hebben. Dit zou een weerspiegeling moeten zijn van de huidige Nederlandse populatie tussen de 20 en 65 jaar.

Wij zijn begonnen met het verhaal te vertellen van de groep Amsterdamse werklozen in 2008, die ondanks dagelijkse sollicitatieactiviteiten er niet in geslaagd waren om betaald werk op hun niveau te vinden. Ze hadden steun aan elkaar, maar werden in de steek gelaten door politieke partijen, overheid, werkgevers en vakbonden. De situatie in 2013 is, dat deze groep alleen maar groter is geworden en dat ze nog steeds in de steek worden gelaten. Daarom deze open brief.

Bent u het met de inhoud van deze brief eens, laat dat dan weten aan de politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties. Wanneer deze groep van 45 plussers niet zelf in actie komt en hun stem laten horen, dreigt er inderdaad een grote groep gemotiveerde mensen aan de kant te blijven staan.

Cees Bakker                                                Ton Vermin

www.sollicitatielab.nl