Krappere arbeidsmarkt doet niets met lonen
De voortdurende daling van de
werkloosheid werkt nog niet door in een sterkere stijging van de lonen.
Uit de nieuwste cijfers in de database van het Centraal Bureau voor de
Statistiek blijkt dat de loonontwikkeling in Nederland volkomen vlak is.
De cao-lonen inclusief bijzondere beloningen zijn in juli 1,4% hoger
uitgevallen dan een jaar eerder. Vanaf het begin van het jaar worden
steeds percentages van 1,3 of 1,4 gemeten.
Door de toen zeer lage inflatie betekende vorig jaar een dergelijk tempo van de loonstijgingen dat er voor werknemers nog enige reële loonstijging restte. Dit jaar is de inflatie opgelopen en blijft er reëel vrijwel niets meer over.
Uit enquêtes van het CBS komt naar voren dat in de ICT-sector een kwart van de bedrijven meer moeite heeft om geschikt personeel te vinden. In de bouw was er in een jaar sprake van een stijging van slechts 1% van de bedrijven naar 8%. Tegelijkertijd vormt de winstgevendheid geen belemmering om hogere lonen te betalen. Zo is in de eerste zes maanden van dit jaar de ongewogen winst bij de 39 grootste beursfondsen met tientallen procenten gestegen.
Als alleen naar de cao-ontwikkeling in de vrije markt wordt gekeken is de trend niet anders. Bij particuliere bedrijven stijgen de lonen nu al anderhalf jaar vrijwel iedere maand onveranderd met 1,5%. Inmiddels blijft de overheid achter met het optrekken van de lonen. Na jaren van een nullijn werd er vorig jaar een flinke loonstijging gegeven van gemiddeld over 2016 3,4%. In juli 2017 was dat alweer gedaald tot een plusje van nog slechts 0,4%.
Door de toen zeer lage inflatie betekende vorig jaar een dergelijk tempo van de loonstijgingen dat er voor werknemers nog enige reële loonstijging restte. Dit jaar is de inflatie opgelopen en blijft er reëel vrijwel niets meer over.
Verbazing
Onlangs meldde het CBS nog dat de werkloosheid in juli voor het eerst sinds zes jaar onder de 5% van de beroepsbevolking is gedaald en uitkwam op 4,9%. Een jaar eerder was dat nog 6,1%. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt zich te verbazen over de stabiele loonontwikkeling. 'De vraag naar arbeid groeit en bedrijven geven in enquêtes ook aan meer moeite te hebben om geschikt personeel te vinden. Dan zeggen de normale wetten van de economie dat een hogere vraag leidt tot een hogere prijs, in dit geval een hoger loon. Maar dat zie je dus niet gebeuren.'Uit enquêtes van het CBS komt naar voren dat in de ICT-sector een kwart van de bedrijven meer moeite heeft om geschikt personeel te vinden. In de bouw was er in een jaar sprake van een stijging van slechts 1% van de bedrijven naar 8%. Tegelijkertijd vormt de winstgevendheid geen belemmering om hogere lonen te betalen. Zo is in de eerste zes maanden van dit jaar de ongewogen winst bij de 39 grootste beursfondsen met tientallen procenten gestegen.
Overheid blijft achter
Een verklaring voor de huidige opvallend gematigde loonontwikkeling is niet voorhanden. 'Ik wou dat ik het wist', zegt Van Mulligen. Al eerder lieten het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank zich in vergelijkbare zin uit.Als alleen naar de cao-ontwikkeling in de vrije markt wordt gekeken is de trend niet anders. Bij particuliere bedrijven stijgen de lonen nu al anderhalf jaar vrijwel iedere maand onveranderd met 1,5%. Inmiddels blijft de overheid achter met het optrekken van de lonen. Na jaren van een nullijn werd er vorig jaar een flinke loonstijging gegeven van gemiddeld over 2016 3,4%. In juli 2017 was dat alweer gedaald tot een plusje van nog slechts 0,4%.