woensdag 10 februari 2016

6 Tips om niet ziek te worden van je werk.

Wist u dat we gemiddeld 90.000 uren van ons leven werkend doorbrengen? Ondernemers waarschijnlijk nog wel meer. Het is de moeite waard om die tijd gezond door te brengen, mede om duur ziekteverzuim te voorkomen. The Huffington Post verzamelde 6 veel voorkomende manieren waarop mensen ziek worden van het werk – en wat u daaraan kunt doen.

1) Rugpijn door de stand van het bureau
Veel mensen staan niet genoeg stil bij hoe ze achter hun bureau zitten. Ze zitten scheef, hangen en zitten in houdingen die vroeg of laat tot klachten moeten leiden. Er wordt ook te weinig gelet op de stand en kwaliteit van de stoel en de hoogte van het bureau. Rugpijn wordt daardoor een steeds groter probleem. De beste zithouding is met uw gewrichten zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden. Houdt uw voeten plat op de vloer, zit rechtop en plaats uw computerscherm zo dat u er recht op kijkt. Beweeg regelmatig.

2) Depressief door te veel routine
Mensen die veel routineus werk doen lopen een groter risico depressief te worden. Vooral als het werk weinig nieuwe uitdagingen en leermomenten biedt. Depressiviteit is goed behandelbaar en geen teken van zwakte. Een goed gesprek met een vriend of familielid helpt. Er zijn ook natuurlijke technieken die depressie tegengaan. Denk aan meer lichaamsbeweging, het eten van stemmingverhogend voedsel zoals vis en chocolade en het lezen van een goed boek.

3) Stress
Stress wordt in verband gebracht met onder meer hoge bloeddruk en hartaanvallen. Bij een kwart van alle mensen is het werk de grootste veroorzaker van stress. Om te ontstressen kunt u denken aan meditatie, yoga of een goed boek. Een bekende bellen, een chocolaatje eten en sporten helpen ook.

4) Griepje van de zaak
Ziektekiemen kunnen vele uren overleven op harde oppervlakken. Zoals bijvoorbeeld op uw bureau en in de bedrijfskeuken. Toetsenborden en muizen zijn bronnen van bacteriën en naar verluidt zijn er meer bacteriën op uw bureau te vinden dan op het toilet. Zo kunt u gemakkelijk een griepje van de zaak oplopen. Om dit te voorkomen wast u regelmatig uw handen en houdt u uw bureau schoon.

5) Slaapgebrek door smartphone en laptop
De meeste mensen gebruiken minder dan een uur voor het slapengaan nog een apparaat, zoals een smartphone of een laptop. Misschien denkt u dat het belangrijk is om voor het slapengaan nog even de mail te checken of te whatsappen. Maar het blauwe licht van het beeldscherm houdt u wakker, wat tot slapeloosheid en slechtere werkprestaties leidt.

6) Pijn aan de ogen door het computerscherm
Wie naar een beeldscherm kijkt, knippert minder vaak met zijn ogen. Het gevolg is droge ogen en hoofdpijn. Een remedie wordt de 20/20/20-regel genoemd. Kijk elke 20 minuten 20 voet (6 meter) ver weg en laat dat minstens 20 seconden duren. Regelmatig een pauze inlassen helpt natuurlijk ook. De symptomen verdwijnen in de meeste gevallen met rust.