maandag 10 februari 2014

Hoe onderscheid je je met je cv en sollicitatiebrief of motivatiebrief?


Een persoonlijke brief en/of profiel zijn manieren om je te onderscheiden

Britt van de Capelleveen
De meeste motivatiebrieven zijn zo standaard en weinig onderscheidend dat ze volledig nietszeggend worden. Een persoonlijke motivatiebrief voegt veel toe. Dat geldt ook voor een persoonlijk profiel in je cv, ik denk dat een persoonlijk profiel steeds gewenster gaat worden. Twee manieren om je te onderscheiden

Aan het woord is niet zo maar een recruiter, maar Britt van de Capelleveen van o.a. Tempo Team en onlangs gekozen tot de Meest Invloedrijke Recruiter 2013.

Ook over het gebruik van Twitter heeft ze een duidelijke mening. Laatst twitterde Britt nog dat er per minuut 15 nieuwe vacatures worden verspreid op twitter. Britt: Ik denk dat Twitter je ver op weg kan helpen bij je branding en het alvast contact leggen met het bedrijf waar je graag wilt werken. Het is een goede (misschien wel de beste) manier om aan de juiste mensen te laten zien wat je kan en ervoor te zorgen dat ze jou leren kennen. Op het moment er een vacature ontstaat heb je dan natuurlijk al een stapje voor. Maar om nu te zeggen dat het de nieuwe manier van solliciteren wordt, dat gaat me weer te ver.

We vroegen haar ook nog even naar hoe ze aankijkt tegen het vermelden van vrijwilligerswerk in je cv. Ik vind het veel zeggen als iemand vrijwilligerswerk doet, een grote PLUS! Het zegt veel over een persoon, en bovendien laat je zien dat je een goede werkmentaliteit hebt en bijdraagt aan de samenleving. Ik neem de werkzaamheden gedaan in een betaalde functie wel een stuk serieuzer dan die uit een vrijwilligersbaan.

Tot slot wat Britt verwacht van een cv: niet te uitgebreid, 2 pagina's is prima. Mensen met meer dan 10 jaar werkervaring, hoeven de bijbanen naast studie niet meer te vermelden bijvoorbeeld. Graag een pasfoto.
Een modern cv of juist niet? Britt: Niet perse, wel leuk en zeker nog steeds opvallend. Ligt er ook aan de vacature waarop je solliciteert. Solliciteer je op een functie als designer, dan vooral niet aankomen met een standaard cv!

Joyce Harleman 
Welk cijfer we geven aan het gemiddelde cv dat we ontvangen? Eh …een 6,5, en de gemiddelde brief een 5. Kritisch he? Het grootste verbeterpunt is dat je laat zien wat je concreet zoekt, wie je bent en aangeeft waarom je juist nu solliciteert. Wees concreet! Een cv moet volledig zijn in relevante informatie en duidelijk zijn. Er geldt geen maximum. Per functiegroep en functiezwaarte kan een andere “gemiddelde” aantal pagina’s gelden. Veel cvs zijn in 2 a 3 kantjes goed weer te geven.
Aan het woord is Joyce Harleman Corporate recruiter bij Achmea. Op de vraag of het gewenst is om een persoonlijk profiel op te nemen: JA!!!! Jij bent toch die unieke persoonlijkheid die zo goed bij die baan en die organisatie past. Over onze vraag: Een modern cv of juist niet? Joyce: Zo modern als bij de organisatie, de functie en bij jou past. En over de foto, zou ik willen zeggen, Kies een foto waarbij je uitstraalt wie je bent en het liefst wel zakelijk en geen vakantiekiekjes.

Ook over de stelling van deze week over het belang van diploma’s heeft Joyce een duidelijke mening: Een basisopleiding bijv. MBO/ HBO / WO is vaak een vereiste. Functiegerichte cursussen/ trainingen etc. zijn belangrijker naarmate je op een meer specialistische functie reageert. En laat nu net dát onze doelgroep zijn; de specialisten. Bovendien laat je hiermee zien dat je werkt aan je ontwikkeling na je basisopleiding. En kun je je onderscheiden van anderen doordat je bepaalde cursussen/ trainingen hebt gevolgd.

Mara Metselaar
Mara Metselaar kwam als de winnaar uit de bus bij de Young Professional Award. Zij werkt als HR Adviseur Training & Career Development bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Natuurlijk waren we erg benieuwd naar haar mening over een aantal onderwerpen. Eerst maar over het cv.
Mara: Maximaal 2 pagina’s, geen echte voorkeur voor een foto wel of niet maar als er een foto bij zit, moet deze recent en gepast (zakelijk) zijn. Een kort persoonlijk profiel is prettig, maar voor meer informatie wil ik toch een brief lezen. Ik zie graag alle werkervaring. Bijbanen alleen bij starters of mensen met weinig ervaring. Bij juist veel ervaring en meerdere werkgevers kan de oude ervaring zonder toelichting en de recente met toelichting.

Over vrijwilligerswerk in je cv. Mara: Vrijwilligerswerk geeft een bepaalde maatschappelijke betrokkenheid aan die prettig is te zien, ook als iemand vrijwilligerswerk gedaan heeft wanneer hij geen betaald werk had, geeft dit blijk van een positieve instelling. Uiteindelijk is bij de selectie betaald werk ook relevant, omdat daar de eisen vaak toch hoger zijn dan bij vrijwilligerswerk (omdat men dan soms al blij is dat iemand iets doet).
Tot slot nog over de brief. Mara: In een brief wil ik vooral de specifieke motivatie voor de betreffende functie en het bedrijf.lezen. Een motivatiebrief kan dus in mijn ogen niet voor de ene en de andere baan gelijk zijn.

Job Euwes
Ook met Job Euwes, Winnaar Talent Award MIR13 en Consultant Sales & Marketing bij Personato, hadden we een kort gesprekje.
We begonnen met de vraag over het gemiddelde cijfer dat hij aan een cv geeft. Job: Het is geen gemakkelijke tijd voor werkzoekenden, voor iedere functie zijn er diverse kandidaten die perfect aansluiten op de gevraagde competenties, opleiding- of werkervaring. Echter merk ik nog steeds dat er kandidaten tussen zijn die geen tijd hebben genomen voor het schrijven van een goede motivatie of een goed cv. En ik ben hier heel eerlijk in, je doet dit niet voor mij, maar voor jezelf, het is immers jouw toekomst! Ik waardeer het gemiddelde cv op dit moment met het cijfer 7.
Wat verwachten jullie van een goede motivatiebrief? Job: Een goede motivatiebrief is persoonlijk en doelgericht. Wat een echte dooddoener is, is een brief die vol staat met container begrippen die je als voorbeeld via Google hebt gevonden. Wees kort en krachtig en zorg dat je de competenties en belangrijke criteria die in de vacature worden gevraagd benadrukt, maar wees bovenal persoonlijk!
Tot slot Job zijn mening over vrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is werk, net als betaald werk. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat het relevant is en moet je jezelf afvragen of het van toegevoegde waarde is op je cv. Help je één keer per jaar mee op een jeugdkamp als hulpouder dan is dit natuurlijk niet zo interessant. Maar ben je voorzitter bij de lokale sportvereniging of organiseer je twee keer per jaar een festival, dan kan dit zeer interessante informatie zijn. Vraag jezelf altijd af of de informatie die je in je cv zet van toegevoegde waarde is voor de functie waarop je solliciteert.

Daphne van Lit
Denk als een marketeer wanneer je een cv of een motivatie schrijft:
  • Wat is je doel?
  • Wie is je doelgroep?
  • Wat is je boodschap met welke tone of voice?
  • Wat is je call to action? (oftewel: wat wil je dat ze doen na het lezen van je cv, maak dit zo concreet mogelijk).
Liever een beknopt en helder cv met de mogelijkheid om op een site of LinkedIn profiel meer te lezen. Ik wil graag direct de aansluiting met het gevraagde zien. Meer dan 2 pagina’s heb je daarvoor volgens mij niet nodig. Tja een pasfoto, Ik wijs er niet op af en nodig er niet om uit.

Aan het woord is Daphne van Lit van HRMarketeer en interim recruiter voor HRMarketing Profs. Daphne gaat verder: Ik zie graag ook een persoonlijk profiel. Liefst in combinatie met duidelijke omschrijving van je persoonlijke doel/ambitie/gewenste functie. Leid me niet af met randzaken en laat me zien wat relevant voor me is. Dus graag alleen relevante werkervaring eventueel met de eerder genoemde uitgebreide informatie op een andere plek.
Kies een format/platform die bij jou en bij de doelgroep past. Durf daarin te kiezen; dat is later in je voordeel, want je bent herkenbaarder als persoon.
Vrijwilligerswerk. Daphne: Mooie manier om een tijd tussen betaalde banen zinnig in te vullen. Dan hecht ik er waarde aan. Je moet het wel in volle overtuiging doen en niet alleen omdat het beter smoelt op je cv.
Tot slot nog over het uitprinten van cv’s. Ik print een cv uit, wanneer ik iemand uitnodig voor een gesprek. Veel vacaturehouders/hiring managers doen het standaard. Houd er rekening mee bij het opmaken van je CV. Net als gegeven dat een te groot bestand niet in een ATS (systeem) past.

Marloes Delgijer
Marloes Delgijer is e-Recruiter bij Compagnon over het cv en de motivatiebrief:
  • Het cv moet vooral goed naar de functie geschreven zijn. Dit betekent dat alle relevante zaken erin moeten staan. Minder relevante zaken kunnen geschrapt worden. Zo gericht mogelijk. Soms is dit 2 pagina's maar soms iets meer. 
  • Een persoonlijk profiel kan maar hier kan ook snel een mening over gevormd worden dus pas hiermee op. Ik raad aan om eerder iets over je ambities te schrijven. 
  • Alleen relevante werkervaring.
  • Hobby's alleen als ze in je voordeel zijn en wees altijd concreet. 
  • Een modern cv kan zeker maar overzichtelijkheid staat voorop. Hou het lean en mean. 
  • Vrijwilligerswerk is goed. Schrijf hier wel een duidelijk verhaal over waaruit competenties af te lezen zijn. 
  • Soms printen we cv's uit voor het overzicht. 
  • In de brief moet vooral motivatie, competenties en ambitie vermeldt worden.