woensdag 22 juni 2016

Kansrijke Beroepen en minder kansrijke beroepen.

Kansrijke beroepen.

De arbeidsmarkt is best lastig, zeker voor bepaalde beroepsgroepen. Er zijn veel beroepen waar een groot aanbod van werkzoekenden is. Maar er zijn ook beroepen waar relatief weinig aanbod is en/of de komende jaren veel vraag naar is. De zogenaamde kansrijke beroepen. Dan zijn er ook nog zogenaamde overstap-beroepen. Dit zijn beroepen, waar relatief veel vraag naar is en vaardigheden en kennis wordt gevraagd die vergelijkbaar is met de kennis en vaardigheden die mensen hebben met een beroep waar veel ontslagen vallen.
Dus wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, bedenk dan vooral goed, waar jouw kracht ligt. Bedenk waar jij je kan onderscheiden t.o.v. andere sollicitanten. Bijvoorbeeld een taal die je goed spreekt of bepaalde vaardigheden en/of specifieke kennis. Veel werkzoekenden vinden juist een nieuwe baan in een andere sector. Op deze pagina delen we een groot aantal voorbeelden en inzichten, om je op een idee te brengen. Mocht dat niet lukken, neem dan een keer contact met ons op. Misschien kunnen wij je verder helpen en begeleiden naar een nieuwe baan.

Kansberoepenlijst

Recent kwam het UWV met een Kansberoepenlijst. Een lijst met beroepen waarin veel vraag is en/of wordt verwacht. Misschien nog wel belangrijker, voor deze beroepen is de scholingsvoucher van toepassing. We geven een overzicht voor de verschillende sectoren.
Kom je er niet helemaal uit, of wil je advies bijvoorbeeld over welke opleidingen, neem gerust contact op. Wij begeleiden je graag in je zoekproces naar een nieuwe baan.


Beroepen met de grootste spanningsindicator


Een totaal overzicht van alle beroepen is hier te vinden

ICT en Techniek 









Overstap beroepen

Retail




Zorg














Beroepen met de meeste en minste WW-uitkeringen





Grote verschillen per branche/sector en per regio

We zeggen het wel vaker, de arbeidsmarkt is best lastig, want behalve verschillen per beroepen zijn er ook verschillen per regio en per sector/branche. Laatst kwamen we deze handige overzichtjes (van Michel Smoorenburg) tegen. Ze geven een aardig overzicht van de kansen in jouw regio. Kleurt jouw regio blauw dan is in ieder geval in jouw regio het aanbod van banen in deze sector relatief hoog.
Wat is de specialisatiegraad precies? De specialisatiegraad van een regio geeft voor een bepaalde sector aan hoe de werkgelegenheid is in deze regio t.o.v. andere regio's. Stel dat  in een bepaalde regio 6% van de werkgelegenheid in de Bouwsector zit en gemiddeld in Nederland zorgt de Bouwsector voor 3% van alle werkgelegenheid. Dan is de specialisatiegraad van deze regio m.b.t. de Bouw 2. Namelijk 6% gedeeld door 3%.

Waar liggen jouw kansen?

Heb je zoiets leuk die overzichten, maar waar liggen nu mijn kansen om succesvol een baan te vinden. Neem dan gerust contact met ons op. Juist omdat we goed weten hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit, zijn we erg succesvol bij het begeleiden van mensen naar een nieuwe baan.