woensdag 17 december 2014

Geen brief, dan niet mee in de procedure. Motivatiebrief belangrijk voor recruiter.

Het Recruiterspanel december



Kort maar met inhoud

Denk aan de doelgroep die met jouw document aan de slag moet! Dat zijn over het algemeen recruiters die snel overzicht willen krijgen in wat je zoekt, wat je kan en wat je meebrengt. Dus houd het rustig, duidelijk, overzichtelijk, to the point en kort maar met inhoud. Zit je in een vakgebied waar op dit moment weinig aanbod van vacatures is en veel aanbod van kandidaten, zorg er dan voor dat je tussen dat geweld opvalt maar draaf niet door. In één oogopslag moet de kern van jouw werkervaring / opleiding en wat je zoekt duidelijk worden. Dus zorg ervoor dat degene die jouw cv opent, dit ook als eerste te zien krijgt. 

Veel kleur en plaatjes hoeven dus niet van mij. Ook foto’s zijn voor mij niet echt nodig en als je het wel doet, doe het dan uiterst subtiel en professioneel. De nuttige tips komen van Maaike Wienbelt Senior Recruiter bij Vanderlande Industries. Niet zo maar een werkgever want Vanderlande eindigde in 2014 als 3e in de Beste Werkgever verkiezing. 
 
Zeker! Is het overtuigende antwoord van Maaike  op onze vraag of een aparte motivatie-brief nog wel nodig is in deze tijd. Maaike: Uit die brief moet ten eerste het enthousiasme voor het bedrijf en de functie blijken, maar ook wat de toegevoegde waarde is van de kandidaat. Een brief is dus geen 13 in een dozijn verhaal, maar specifiek geschreven voor de vacature en de organisatie. 

Tot slot hebben we het met Maaike ook nog even over de arbeidsmarkt, want Vanderlande is een groeiend bedrijf met een daarbij behorende personele groei. Maaike: Vooral geschikte kandidaten voor technische posities voor hoger opgeleiden met ervaring is nu al lastig. En in 2025? Maaike: Ha ha wij hebben geen glazen bol.  In ieder geval zal de behoefte aan hoger opgeleid personeel op technisch vlak bij ons blijven bestaan. Met daarbij de nodige internationale ambities.

Bedenk wat relevant is voor de werkgever en de vacature

Jasmijn Koets werd onlangs gekozen tot HR Talent of the Year in de categorie Young Professional. Een prestigieuze prijs in HR-land. Jasmijn is werkzaam als vestigingsmanager bij Randstad.

Jasmijn: Een foto erbij vind ik belangrijk, dan krijgt een kandidaat een gezicht en onthoud je iemand makkelijker. We hebben het er over wat zij graag in een cv ziet. Jasmijn: Een cv moet op orde zijn, met je werkervaring, opleiding etc. Maak het niet te langdradig, maar benoem kort maar krachtig wat je waar hebt gedaan, wat je ambities zijn en wat je kenmerkt. Ook is het goed een cv net iets persoonlijker te maken, zodat je je profileert. Helaas gaat dit heel vaak ten kosten van professionaliteit, dus let goed op de balans. Over het algemeen vind ik de cv’s die ik ontvang nogal slordig. Als ik een cijfer zou moeten geven kom ik niet verder dan een 6,5.

De laatste tijd is er een discussie over het nut/de wenselijkheid van een aparte motivatie-brief. Wat vind je,  aparte brief of niet? Jasmijn: Ja, maar kort en krachtig! Bedenk vooraf wel een paar punten die  je wilt benadrukken. Maak niet de fout dat je alles wilt benoemen, maar bedenk wat relevant is voor deze werkgever en deze vacature.  Daarvoor moet je dus ook een duidelijk beeld hebben van de functie en het bedrijf en de recruiter/hr manager; waar zijn ze naar op zoek?

We vroegen Jasmijn ook nog even naar haar visie op de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt. Jasmijn: Of er sprake is van een toename van het aantal vacatures? Wij zien nu een toename van vacatures, maar het loopt nog niet storm. In een aantal branches zijn eigenlijk altijd veel vacatures, zoals klantcontact, IT-functies, financiële en technische functies.
Hoe ziet de arbeidsmarkt 2025 er uit? Jasmijn: Steeds meer functies worden  geautomatiseerd, die gaan dus verdwijnen. Het medewerkersbestand zal daarnaast veel minder vast worden, met allerlei vormen van flexibele arbeidsverhoudingen. In grotere mate bij het midden- en klein bedrijf en in creatieve sectoren. In mindere mate bij multinationals, waar flexibiliteit en de behoefte van werknemers hierin veelal intern gefaciliteerd kan worden.

Op LinkedIn kijk ik naar hoe actief iemand is en naar de connecties

Ik wou dat ik ze elke dag zo zag, is de reactie van Ingrid Stok op de cv’s die we haar toestuurden. Ingrid is Senior Recruiter bij Akzo Nobel. Ingrid: Als ik een tip mag geven geef je CV vooral een persoonlijke touch maar wees spaarzaam met al te persoonlijke informatie of cijferlijsten bij je cv als dat niet wordt gevraagd, dat kan altijd nog. Natuurlijk wel goed je werkervaring en opleiding beschrijven.
Natuurlijk spraken we met Ingrid ook over de discussie of een motivatie-brief nog van deze tijd is? Ingrid: Wat mij betreft niet. We hebben in het online sollicitatieformulier een apart veld waar je een korte motivatie kan opvoeren, dat vind ik prettiger dan een traditionele sollicitatiebrief.

Bij de motivatie zie ik graag een tekst die verwijst waarom de functie relevant is met voorbeelden van hetgeen je al hebt gedaan op dat vlak en/of over welke relevante competenties je beschikt. Dus niet alleen maar toelichten waarom het je leuk lijkt.
Als je niet aan de gevraagde eisen voldoet, dan moet je goed de afweging maken of een sollicitatie zinvol is. Solliciteer je alsnog, dan op zijn minst toelichten waarom jij denkt toch geschikt te zijn.

Staan jullie open voor open-sollicitaties? Ingrid: Nee, wij ontvangen het liefst gerichte sollicitaties, wel kan je een algemeen kandidaat profiel in ons systeem aanmaken zodat je gematcht kan worden met nieuwe vacatures
Checken jullie het LinkedIn profiel van de kandidaat bij een sollicitatie? Ingrid: Soms. Belangrijk is dan dat het LinkedIn profiel matched met het cv.  Afhankelijk van de functie,  kijk ik ook naar hoe actief iemand is en welke connecties de kandidaat heeft (bijvoorbeeld van een commercieel profiel verwacht ik hierin meer dan van een financial).
Tot slot, over de arbeidsmarkt.  Verwacht je op korte termijn een toename van het aantal vacatures?  Ingrid: ja,. Vooral Technische en IT-functies zijn nu al soms moeilijk vervulbaar. T.a.v. de verre toekomst? Ingrid: wij zullen steeds meer niet locatie gebonden gaan werken, steeds meer shared service functies, tendens naar meer specialistisch.

Vertel concreet wat je ervaring is

Over het algemeen valt mij op dat cv's tegenwoordig heel erg 'opgemaakt' zijn qua lay out, met kleurtjes en zo. Wellicht uit de overweging om op te vallen of net even anders te zijn dan de rest. Ik ben hier persoonlijk niet zo van. Uiteindelijk draait het om de inhoud en werkt dit alleen maar afleidend.
Kimberley Barnas IT Recruiter voor Independent Recruiters  is dus niet zo van de grafische cv's. Kimberley: 3 pagina’s is wel het maximum voor een cv. Ik zie graag een  kort profiel over wat je kunt en wat je zoekt, opleidingen en ervaring uiteraard. Vertel verder concreet wat je ervaring is en wat je precies hebt gedaan. Vermijd teveel vakjargon of te algemene beschrijvingen.

Je moet natuurlijk wel de dingen die jou als kandidaat echt kunnen onderscheiden laten opvallen. Dit kan hem in kleine dingen zitten maar dat kan net de interesse van de lezer triggeren. Als je een specifieke of bijzondere opleiding hebt afgerond,  zet dit dan eerder dan je werkervaring, dus bovenaan.
Staan jullie open voor open-sollicitaties? Kimberley: Jazeker, als het maar duidelijk is wat het doel/ambitie van een kandidaat is.
Zoeken jullie ook actief kandidaten via LinkedIn? Kimberley: Ja voor ons het belangrijkste kanaal op het moment. Wat vinden jullie belangrijk in een LinkedIn profiel? Kimberley: Foto, duidelijke tijdslijnen en beschrijving van ervaring. ook recommendations kunnen interessant zijn om te lezen. Om goed vindbaar te zijn is het belangrijk om een zo volledig mogelijk profiel te hebben of om je functienaam in de titel en in je profiel ook als synoniemen te schrijven.
Over de arbeidsmarkt. Kimberley: IT en dan met name binnen development is al een behoorlijke schaarste. De echt technische IT- profielen zijn erg gewild. Dus niet de business analysten of projectmanagers. Ik denk dat voor elk vakgebied geldt dat de inhoudelijke specialisten gezocht worden. Mensen met een brede achtergrond worden minder gevraagd.

Geen brief, dan niet mee in de procedure!

Het St. Antonius is een sterk werkgevers merk, wij ontvangen enorm veel open sollicitatiesDat is bijna niet bij te houden. We hebben daarom de mogelijkheid voor een open sollicitatie beperkt. Aan het woord is Moniek Morsink Corporate Recruiter bij St. Antonius Ziekenhuis over open sollicitaties. In plaats van de mogelijkheid voor open sollicitatie, hebben we een jobalert op de website geplaatst. Geïnteresseerden krijgen  een mailtje zodra we een vacature, die bij hen aansluit, extern plaatsen. Zij kunnen zich voor de jobalert inschrijven via werkenbijantonius.nl.  

Moniek gaat verder over de motivatiebrief: In onze organisatie wordt een motivatiebrief als zeer leidend gezien, geen brief dan niet mee in de procedure! Werken in een ziekenhuis vraagt wel iets van een medewerker, in welke functie dan ook. Daarnaast ontvangen we behoorlijk veel sollicitanten op niet-zorg vacatures. Een intrinsieke motivatie telt daarom zwaar mee, naast het feit wat kan jij als persoon de organisatie brengen. Overigens is het wel zo dat we eerst naar de cv’s kijken. Als die passend is, dan pas pakken we de motivatiebrief er bij. 

We vroegen Moniek ook nog naar de toekomst. Moniek: Specialistische functies zoals bijv: gespecialiseerde verpleegkundigen, HBO verpleegkundigen zijn al lastig te vervullen. Wat verder wegkijkend dan denk ik dat we binnen de zorg een interessante combinatie tussen flex vs zekerheid gaan zien.  Het is nog steeds zo dat veel onze medewerkers redelijk aan zekerheid hechten, flexibel werken zal toenemen maar dan wel met een redelijk vaste schil. Dat houdt in dat verpleegkundigen meer inzetbaar moeten zijn op verschillende afdelingen, met natuurlijk de uitzondering van de gespecialiseerde verpleegkundigen.

 Ook in ons recruiterspanel zaten
  • Geert Nieland, Manager HR bij AFAS Software. Geert was even druk met andere dingen en ons vragenlijstje schoot er even bij in, maar we waren heel blij met zijn opmerkingen voor de kandidaten.
  • Ingrid Bredius, onze vaste waarde in het recruiterspanel en Corporate recruiter bij ITSP. Zij doet eerdaags mee aan de Meest Invloedrijke Recruiter 2014 verkiezing. Natuurlijk kan je dan een keer op haar stemmen.