donderdag 28 augustus 2014

De werkloosheid onder 45+ stijgt nog steeds. Goed nieuws?

Actuele gegevens



Werkloosheid in juli verder gedaald,
Het aantal werklozen is voor de derde maand op rij gedaald, juichte het Centraal Bureau voor de Statistiek. De voor gecorrigeerde werkloosheid kwam in juli uit op 645 duizend personen. 50 duizend personen minder dan een jaar geleden. Dat is mooi, maar als je in de cijfers duikt dan wordt het toch iets minder fraai.
Ten eerste is de werkzame beroepsbevolking ruim 50 duizend personen kleiner dan een jaar geleden, de totale beroepsbevolking (werkloos plus werkzaam) is dus met ruim 100 duizend personen gekrompen ten opzichte van juli 2013. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich (teleurgesteld) terug van de arbeidsmarkt.
Ten tweede, wanneer we bedenken dat het aantal ‘ondernemers’ sterk is toegenomen, denken wij ook dat hier sprake is van verborgen werkloosheid.
Ten derde, wanneer je inzoomt op de verschillende leeftijdscategorieën dan zien we dat de werkloosheid onder 45+ 2% is toegenomen.


Wat verder opvalt is dat het goed gaat met de jongeren (18% lager).


We roepen het al enige tijd, maar volgens ons is het hoogtijd voor een Mirjam Sterk met grijze lokken. Een ambassadeur voor de 45+ werkloosheid. Dus Lodewijk........

Sinds kort weten we dat de minister onze bijdrage leest. Niet zolang na het verschijnen van deze blog, kwam Lodewijk Asscher met aanvullende maatregelen voor 50-plussers. Op onze vraag: Zou Lodewijk onze blogs hebben gelezen? Reageerde hij direct: Uiteraard!
Tot slot. Ten opzichte van juli 2013 nam het aantal lopende WW‐uitkeringen met 42 duizend toe, een stijging van 11%. Met name vanuit de sectoren zorg & welzijn , transport & opslag en het openbaar bestuur liep het aantal WW‐uitkeringen het afgelopen jaar sterk op. 

Maar nog zorgelijker vinden wij dat de instroom in de WW veel hoger is dan de uitstroom naar werk in de WW-periode. Opvallend is daarbij nog dat de afgelopen maanden het gat tussen instroom en uitstroom naar werk langzaam kleiner werd, maar in juli is het gat weer vergroot en zelfs weer op het niveau van een jaar geleden.

Om toch positief te eindigen.
In de categorie 45+ vonden 22 duizend personen werk vanuit de WW. Ruim 46% meer dan in juli 2013. Dus waarom zou jij het niet lukken?
Nog een positief feitje, het aantal werkzoekenden per vacature is aan het dalen. Nu zijn er 6 werkzoekenden per vacature en daarmee zitten we op het niveau van eind 2012. Toch nog een kritisch geluidje. Het aantal vacatures zit weer op het niveau van midden 2012, maar toen waren er 'slechts '4,5 werkzoekende per vacature. Nu dus 6.