dinsdag 18 oktober 2016

Maak van je cv geen zoekplaatje.

Maak van je cv geen zoekplaatje


In CV-Talk, kijkt Cees Bakker van SollicitatieLAB terug op de cv van de maand verkiezingen van de afgelopen periode. Dit keer op de top 3 cv’s van de maanden augustus en september. Het centrale thema dit keer: Maak van je cv geen zoekplaatje.

De tijd dat het cv een opsomming is van wat je allemaal gedaan hebt, ligt al lang achter ons. Het cv is tegenwoordig het verkoopdocument waarin jij laat zien, wat je te bieden hebt voor de functie die je graag wil. Dit betekent m.i. dat een cv een handig en aansprekend document moet zijn en geschreven vanuit de (selecterende) lezer. De voor de functie belangrijke zaken moeten op een presenteerblaadje worden aangereikt, want recruiters hebben weinig tijd…….. en houden niet van puzzelen.

De winnaars van de afgelopen 2 maanden hebben dat goed begrepen, maar daarover straks meer.
Het cv van Clara: Een onderscheidend cv met uitstraling

Een prima cv en terecht de nummer 2 van september. Ik vind het cv van Clara namelijk een cv, waarmee Clara zich weet te onderscheiden van andere kandidaten. Allereerst de foto, die valt direct op, maar straalt ook uit: hier staat een vrouw die van aanpakken weet. Verder is het cv gemakkelijk te scannen, je hoeft niet te zoeken waar iets staat, dat is direct duidelijk.

Maar ook inhoudelijk is het cv goed. Zonder overbodigheden en/of dubbelingen, wordt een goed beeld gegeven van de werkzaamheden en behaalde resultaten. Al mogen de resultaten wat mij betreft nog concreter.
Wat Clara ook goed doet is dat ze laat zien dat ze op de hoogte is van de ontwikkelingen in haar vakgebied. Door bijvoorbeeld "Trello" te noemen, geeft ze aan goed op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
Toch laat Clara de recruiters puzzelen, namelijk t.a.v. haar leeftijd. Naar ik begreep een bewuste keuze van haar, maar recruiters vinden dat vervelend en gaan dan toch aan het rekenen op basis van werkervaring en opleiding. Wat mij betreft gewoon je geboortedatum vermelden.
Het cv van Ingrid: Mooi ingedeeld

Een recruiter reageerde als volgt op het cv van Ingrid: “Het is je gelukt, je hele leven op 2 A4-tjes.” Hij zei er nog wel direct bij, dat het goed leesbaar is gebleven. Dat vind ik ook. Ingrid is er in geslaagd om haar cv goed in te delen en de kopjes maken het cv gemakkelijk scanbaar.
Wat Ingrid ook goed doet is direct vertellen wat ze voor de functie kan betekenen. Daar houden recruiters van. Vooral niet hoeven zoeken.
Het was overigens niet de eerste keer dat Ingrid meedeed aan de cv van de maand verkiezing. Ook in het verleden was ze een keer genomineerd, maar nu weer op zoek naar een nieuwe baan had ze haar cv opnieuw aangepast en wilde ze even weten wat recruiters vonden van de aanpassingen. Positief dus. Overigens is Ingrid weer aan het werk.
Het cv van Beatrijs: Prima starters cv

Beatrijs heeft nog niet super veel werkervaring, het is dan ook uitstekend om met de opleiding te beginnen. Het cv is mooi ingedeeld en belangrijk: daardoor is alles goed te vinden.
Wat Beatrijs ook goed doet is de bereikte resultaten van haar werk beschrijven. Tegenwoordig is het niet belangrijk wat je gedaan hebt of waarvoor je verantwoordelijk was, maar wat je bereikt hebt, wat je resultaten zijn. Ga daar dus op in. De Star-methodiek helpt je daarbij.
Als ik toch een puntje van kritiek mag hebben: Een resultaat als “een goede kwalitatieve dataset” is nog redelijk vaag. Ik wil dan graag weten wat in dit verband “goed” is. Bijvoorbeeld een data set van 500 personen waarin slechts 1% van de gegevens ontbreekt.
Het cv van Rémon: Valt op.

Ook het cv van Rémon mag niet onbesproken blijven. Al was het alleen maar omdat het cv door “het plaatje” al opvalt. Ook het “geeltje” zorgt voor extra attentie waarde.
Ik laat eerst Rémon maar aan het woord over zijn cv. Rémon: “Voor de foto heb ik een fotograaf gevraagd foto’s te maken van mij met een pen in de hand met enige scherptediepte erin voor het effect. Daarna heb ik een technische tekening gemaakt, in gescand en in de foto geplakt. Het voordeel hiervan is dat ik de tekening kan laten aansluiten op de functie waarop je solliciteert."
Dit laatste is niet helemaal gelukt, want een reactie was: “Als techneut zegt de tekening mij niet zo veel, ik vind de foto ook te prominent.” Dit laatste is wat mij betreft een kwestie van smaak. De opmerking over de tekening snijdt wel hout. Wanneer het de lezer niets zegt dan is het beter de tekening weg te laten.
Nu zie je dat vaak in cv’s, veel te veel informatie en wat nog erger is, niet toegesneden op de lezer.
Ofschoon een fraai cv, maakt ook Rémon toch te veel een zoekplaatje van zijn cv. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of zijn diploma’s zijn behaald.
Het cv van Yvonne: Leuk en jong cv

Het onduidelijk zijn van of diploma’s zijn behaald kwam ook als kritiek op het winnende cv van de maand augustus, maar waarom wint het cv van Yvonne dan toch de cv van de maand verkiezing?
Het heeft er toch mee te maken dat het cv toegankelijk is. Alles op 1 pagina en belangrijker duidelijk waar de info is te vinden. Verder een goede foto, een goed profiel en een beperkt aantal logo’s die de lezer helpen om de weg te vinden.
Je ziet in veel cv's een wirwar van logo's, vaak ook nog in allerlei verschillende scherpten en grootten. Dat wordt al vlug rommelig. Hier is dat wel goed gedaan.
Het cv van Judith: De professionaliteit straalt er van af

Het winnende cv van september laat zien dat het niet erg is als je cv 3 bladzijden lang is. Als het maar duidelijk is, welke informatie waar is te vinden. Judith is daar uitstekend in geslaagd. Mooi vorm gegeven en goede informatie. De professionaliteit straalt er van af.
Dat het cv van Judith geen zoekplaatje is komt ook door het gebruik van een motto “Customer Marketing en Sales-specialist”, dan weet je namelijk direct wat Judith is. Ook de bijna ‘perfecte foto’ helpt om direct een beeld op te bouwen. Maar wat echt heel goed is dat Judith je als het ware aan de hand meeneemt en via de lijn met iconen je door haar cv heen leidt. Je kunt snel door naar het volgende item als je genoeg gezien hebt. Daarmee wordt het cv van Judith, ondanks de 3 pagina’s geen zoekplaatje. En daar gaat het om. Recruiters hebben namelijk een hekel aan zoeken.
Samenvattend: Dus in je cv geen onnodige en niet relevante informatie. Laat het weg. Maar zorg ook dat een recruiter niet hoeft te puzzelen. Dus gewoon je geboortedatum opnemen en aangeven of je je diploma’s hebt gehaald. En zorg voor een logisch en overzichtelijk cv.
Je cv is je verkoop-document en geen zoekplaatje!
Wil je ook feedback krijgen van recruiters en/of mensen die vaak naar cv’s kijken? Doe dan mee en stuur je cv naar info@SollicitatielAB.nl. Behoor je bij de 5 genomineerden dan leggen we je cv voor aan ons recruiterspanel.